elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

'Türkiye'nin avantajı artıyor'

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK ) Başkanı Hasan Köktaş , ekonomide büyümenin hız kesmesine rağmen elektrik enerjisindeki büyümenin yüzde 9.7 olduğunu belirtti.



A- A+
10.06.2008 tarihli yazı 4343 kez okunmuştur.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK ) Başkanı Hasan Köktaş , ekonomide büyümenin hız kesmesine rağmen rağmen elektrik enerjisindeki büyümenin yüzde 9.7 olduğunu belirterek, Enerji ihtiyacı artan Türkiye'nin bu alanda yoğun bir yatırıma ihtiyacı var dedi.





Köktaş, 2020ye kadar Türkiye'nin 120 milyar dolarlık elektrik üretim yatırımı yapması gerektiğini kaydetti. Dünyadaki çoğunluğu çok ortaklı olan enerji şirketlerinin elde ettikleri kârları ya temettü olarak dağıtmak ya da yatırıma yönlendirmek zorunda olduklarını vurgulayan Köktaş, şunları söyledi: Temettü dağıtmak başarılı bir yöntem değil. Batı Avrupa kökenli şirketlerin Doğu Avrupa ve Türkiye'ye yatırım yapmak istemelerinin arkasındaki gerçek de budur. Yatırım yaptıkça, kar ediyorlar, kar ettikçe yatırım yapıyorlar. Bu yatırım için Türkiye ideal bir ülke. İyi bir planlamayla doğrudan yatırımcı sermayeyi çekme şansımız var.








AVRUPA'DA YATIRIM DÖNEMİ SONA ERDİ





Avrupa'da yatırım döneminin bittiğini ve dünyanın merkezinin doğuya doğru kaydığını anlatan EPDK Başkanı Köktaş, Türkiye'nin önümüzdeki 20-30 yıllık projeksiyonda çok önemli bir noktaya geleceğini söyledi. Köktaş, "Ekonomik odak batıdan doğuya kaydıkça Türkiye'nin avantajı artıyor. İnanılmaz bir hinterlandımız var. Hidroelektrikten, güneşe, kömürden nükleere kadar hangi sektörün oyuncusu elektrik üretirse satabilecek. Uzun vadede sadece Türkiye'nin değil dünyanın bütün ülkelerinin enerji açığı var.








DİZEL VE LPG'YE KAYIŞ VAR





Araç sayısı ile benzin tüketimi arasında bağ kurularak akaryakıt kaçakçılığı yapıldığını söylemenin tam doğru olmayacağını vurgulayan Köktaş, tasarruflu motorların geliştiğini, benzinli motorlardan dizel motorlara doğru bir geçiş yaşandığını belirterek, "Dünyada Amerika hariç benzinli motordan dizel motora doğru bir gidiş var. Benzinden LPG ye doğru da bir kayış var. Sadece LPG tüketimi geçen yıla göre yüzde 27 arttı" dedi.








Cezayı kestik işimizi yaptık





EPDK Başkanı Hasan Köktaş , akaryakıt şirketlerine kesilen cezalarla ilgili olarak, kurumun üzerine düşen görevi yerine getirdiğini söyledi. Akaryakıt dağıtım şirketlerine kesilen cezalarla ilgili olarak Danıştay ın verdiği yürütmeyi durdurma kararını hatırlatan Köktaş, şöyle konuştu: "Dava esastan sonuca bağlanmadı. Biz üzerimize düşeni yaptık. Tahsilat Maliye Bakanlığına ait. Maliye Bakanlığı o dönemde bir taksitlendirme yapmıştı, o şekilde yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Şimdi davanın sonuçlanması bekleniyor."





Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu , EPDK nın, BP , Shell ve Opet gibi çok sayıda büyük firmanın da aralarında bulunduğu akaryakıt şirketine verdiği 1 milyar 666 milyon 835 bin YTL lik idari para cezasına ilişkin kararlarının yürütmesini durdurmuştu.








İkizlerin birini istiyor





Kuruluşunu 6 yıl önce tamamlayan ve ardından da Balgat taki binada 250 kişilik kadro ile çalışmaya başlayan EPDK , petrol sektörünün de kuruma bağlanmasının ardından 100 milyar dolarlık piyasayı denetlemeye başladı ve personel sayısı da 400e ulaştı. Piyasadaki 30 bine yakın şirketin lisanslandırılmasıyla birlikte şirketlere ait bilgi ve dosyaların da oluşturulması sonucu arşiv, kullanım mekanı gibi yerlerde sıkıntılar yaşamaya başlayan EPDK , Başbakanlık nezdinde de girişimlerde bulunarak yeni bina arayışına girdi. Kurum yetkilileri, uzun süredir yaptıkları inceleme sonucunda, TOBB a ait İkiz Kuleler den birine talip oldu. TOBB , ikiz kuleleri TEKEL den özelleştirme yoluyla 100 milyon dolara satın almıştı.



Kaynak: Yeni Şafak


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.