elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Türkiye'nin dahileri, Silikon Vadisi'ne gönderiliyor

BİLİM Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 'Yeni bir teknoloji geliştirdim, bunu üreteceğim' diyenleri destekleyeceklerini belirterek, "100 bin lira hibe desteği vereceğiz. İsterlerse bu parayı batırsınlar, hiç önemli değil. Her yıl 500 gencimizi tekno girişimci olarak destekleyeceğiz." dedi.



A- A+
18.07.2011 tarihli yazı 4682 kez okunmuştur.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 'Bir fikrim var' diyen genç girişimcileri Silikon Vadisi'ne yolluyor. Bakan Nihat Ergün, 2012 yılından itibaren 500 proje sahibi gence 100 bin lira hibe desteği vereceklerini, gençlerin bu parayı batırmaları halinde bir sorun olmayacağını söyledi. Ergün, bu girişimciler içinde 30 gencin de Silikon Vadisi'ne gönderileceğini ve tüm masraflarının bakanlık tarafından karşılanacağını açıkladı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, önümüzdeki dönem genç girişimcileri desteklemek amacıyla aldıkları eylem kararının detaylarını anlattı.



İşte Bakan Ergün'ün genç girişimcilere sunacağı fırsatlar:



'2009 yılından itibaren bir proje başlattık; Tekno Girişim Sermayesi Desteği Projesi. Genç girişimciler, lisans son sınıf öğrencisi, yüksek lisans öğrencisi veya doktora öğrencisi olan veya bunları yeni bitirmiş genç mezun ve akademisyenler arasında 'Benim bir fikrim var, yeni bir teknoloji geliştirdim, teknolojik ürün geliştirdim, bunu da üreteceğim, ticarileştireceğim, piyasaya satacağım' diyen birisi varsa, yap projeni kardeşim. Biz senin projeni, akademisyen, işadamı ve teknokrat üçlüsünün oluşturduğu bir komisyonda gerçekleştirilebilir, yapılabilir, ticarileşebilir, bulursak bunu onaylayacağız.



100 bin lira hibe


Teknoparkta yerini hazırlayacağız, şirketini kuracaksın, girişimcilik eğitimi de veriyoruz. Şirket kurma masraflarını minimum düzeye indiriyoruz. Sana da 100 bin lira hemen hibe olarak tekno girişim sermaye desteği veriyoruz, istersen bu parayı batır hiç önemli değil. Senin yaptığın projeye güveniyoruz. Biz 2009'da bu programı başlattık, her yıl 100 genci destekleyelim diye. 78 arkadaşımızın projesi onay gördü, destekledik, onlar devam ediyorlar. Sonra 2010'da 102 arkadaşımızın projesini destekledik, elimizde ilave para vardı 102'ye çıkardık, 100'ü aştık. Baktık ki potansiyel yüksek, bütün üniversitelerde onu anlatmaya çalıştık, hatta yurtdışı üniversitelerde, yani California'ya gittik, Stanford Üniversitesi'nde anlattık, Georgia Tech'te anlattık, başka yerlerde anlattık ve yurtdışından da projeler gelmeye başladı. Baktık ki büyük bir potansiyel var. Biz bunu 300'e çıkaralım dedik.



500 genci destekleyeceğiz


2011 yılında 300 gencimizi desteklemeye karar verdik. 288 projeyi daha destekledik. Plan Bütçe Komisyonu'nda bunun bütçesini artıralım, 300 genci destekleyecek noktaya getirelim dedik. Plan Bütçe Komisyonumuz geçen dönemin sonunda 'Bu proje çok önemli, biz 500'e çıkarıyoruz' dedi. Şimdi her yıl 500 gencimizi destekleyeceğiz. 2012'de sayıyı 500'e çıkartıyoruz. Her yıl 500 gencimizi tekno girişimci olarak destekleyeceğiz. İnanıyorum ki bunların arasından bir değil, birden fazla Bill Gates çıkacaktır. O potansiyeli bu genç arkadaşlarımızda görüyorum. Türkiye'nin geleceği bu gençlerimizde.



Teknoloji üssünde 3 ay


Bu genç girişimcilerden bazılarını, belki yılda 10, 20, 30 kişiyi periyodik olarak, 3 ay kalıp dünyanın başka tekno girişimcileriyle buluşsunlar diye San Francisco'ya, Silikon Vadisi'ne göndereceğiz. Silikon Vadisi'nde Kore'nin, Japonya'nın, Amerika'nın, İngiltere'nin, Danimarka'nın, Avrupa'nın yazılımcılarıyla, tekno girişimcileriyle teknoloji geliştiren gençleriyle buluşturacağız. Orada ürünlerini geliştirecekler. Gençlerin ceplerinden 1 lira bile çıkmayacak. Silikon Vadisi'ndeki tüm masraflarını biz karşılayacağız. Destek vereceğiz, dünyanın başka tekno girişimcileriyle buluşacaklar.



İlk ekip bu yıl gidecek


Silikon Vadisi'ne ilk ekibi bu sene göndereceğiz. İnşallah böylece bunlar arasından Türkiye'nin Bill Gates'lerini, parlak zekalarını çıkartacağız. Bizim zenginlik kaynağımız bunlar. Biz doğalgaz zengini bir ülke değiliz, petrol zengini bir ülke değiliz, hammadde zengini bir ülke değiliz, ucuz işgücü kaynağı bir ülkede değiliz biz. Çin'le bunlarla rekabet edemeyiz, ucuz işgücüyle, ucuz hammadde, ucuz enerji kaynağı bir ülkede değiliz.



Biz insanımızın aklını ve zekasını parlatmak ve onu geliştirmek mecburiyetindeyiz. Zaten bu dönem bakanlığımızı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak yapılandırmamızın temel nedeni de budur. İnsanımızın aklını ve zekasını ön plana çıkaran, onu teknolojiye dönüştüren, onu sanayiyle buluşturan ve teknolojik ürüne dönüştürerek dünyada rekabet gücü kazanan bir Türkiye olmaktan başka bizim bir zenginlik yolumuz yok.



Bakan Ergün RobotCup'ı açtı 'Gelecek robotlarda' dedi


Bakan Nihat Ergün, geçtiğimiz günlerde Boğaziçi Üniversitesi'nin ev sahipliğinde dünyanın en kapsamlı bilimsel robot organizasyonu olan 'RoboCup 2011 Robot Olimpiyatları'nın açılışına katılarak, destek verdi. 3 bin araştırmacının ve bin 500'den fazla robotun katıldığı organizasyonda robotlar arasındaki futbol maçı büyük ilgi gördü. Ergün, 'Gelecek robotlarda' açıklaması yapmıştı.





Haber: gazetevatan.com


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.