Türkiye'nin en yüksek barajında su tutulması Şubat'ta
Deriner Barajı'ndan elde edilecek elektrik ile 750 bin kişinin yıllık elektrik ihtiyacı karşılanabilecek. Tamamlandığında Türkiye'de üretilen hidroelektriğin yüzde 6'sını karşılayacak olan Deriner Barajı'nda şubat sonunda su tutulacak
Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan açıklamada, sahip olduğu 249 metre gövde yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek, dünyanın 3. yüksek barajı olacak Deriner Barajı'nda geri sayımın başladığı belirtildi.
"TBMM 75. Yıl Muratlı ile Borçka barajlarından sonra Çoruh Nehri'nin üçüncü gerdanlığı olacak Deriner Barajı'nda 2012 yılı içinde enerji üretimine başlanmasının hedeflendiği" ifade edilen açıklamada, maliyeti yaklaşık 1 milyar 400 milyon dolar olan projenin inşaatına 1998'de başlandığı, 2003 yılından itibaren her yıl ihtiyaç duyulan ödeneğin sağlandığı dev barajın hızla tamamlandığı hatırlatıldı.
Barajın HES ünitesinin kurulu gücünün 670 megavat olduğu ve yıllık 2 milyar 118 milyon kilovat enerji üretilmesinin planlandığına yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Ülkemizde 2010 yılında kişi başına elektrik tüketiminin ortalama 2 bin 870 kilovat olduğu düşünülürse, Deriner Barajı ve HES'ten elde edilecek elektrik ile 750 bin kişinin yıllık elektrik ihtiyacı karşılanabilecektir. Bu da demektir ki Deriner Barajı ve HES; Mardin, Trabzon, Eskişehir ya da Malatya illerimizden birinin yıllık bütün elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kapasiteye sahiptir. Diğer bir deyişle Artvin, Rize, Bayburt ve Gümüşhane illerimizin toplam nüfusundan daha fazla kişinin elektrik ihtiyacı bu barajla karşılanabilecektir."
Açıklamada, "Çoruh nehri üzerindeki kilit baraj olan Deriner Barajı ve HES, gerek üreteceği enerji bakımından gerek sağlayacağı istihdam açısından bölge ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır" denildi.
Kaynak: Dünya
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye