elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Türkiye'nin gözbebeği iflas ediyor

Türk sanayinin sembolü dünyanın 13. büyük tesisi Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (Erdemir) tarihinde ilk kez iflas davasıyla karşı karşıya geldi.



A- A+
31.03.2010 tarihli yazı 4053 kez okunmuştur.

Erdemir'e sipariş veren Enerjia şirketi ürünü teslim alamadığı için 68.4 milyon dolar zarar etti. İcra kararı çıkartan şirket,Türk sanayinin sembolü dünyanın ise 13. büyük tesisi olarak da bilinen Erdemir'in iflasını istiyor.



Türk sanayinin sembolü dünyanın 13. büyük tesisi Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (Erdemir) tarihinde ilk kez iflas davasıyla karşı karşıya geldi. Oyak Grubu'nun 2005'te 2.7 milyar dolarlık rekor fiyata özelleştirmeden satın aldığı şirketin en büyük müşterilerinden Enerjia, 'Erdemir sözünü yerine getirmedi zarara uğradık' gerekçesiyle Erdemir aleyhine 68.4 milyon dolarlık iflas davası açıyor.





Enerjia'nın başvurusu üzerine Ankara 31. İcra Müdürlüğü tarafından 68.4 milyon dolarlık ödeme emri Erdemir'e tebliğ edilirken, şirketin 2 Nisan 2010 tarihine kadar ödemeyi yapmaması durumunda iflas davası süreci başlayacak.





Erdemir, Enerjia'nın başvurusuyla Ankara 31. İcra Müdürlüğü'nün yolladığı ödeme emrini aldığını önceki gün İMKB'ye bildirdi. Erdemir açıklamasında 'Hukuki temelden yoksun ve hukuken üzerinde yeterince düşünülmeden başlatılmış bu haksız takip, talep edilen meblağın miktarı dikkate alındığında şirketimizin büyüklüğü ile güçlü mali yapısı karşısında seçilen yol itibariyle alışılmamış yersiz ve gayri ciddi olarak değerlendirilmektedir' denildi.





Erdemir'den gelen bu yanıta karşın icra takibi yoluyla ödeme emri yollayan ve Erdemir'e iflas davası açmaya hazırlanan Enerjia şirketinin büyüklüğü, konunun basit bir alacak-verecek davasından ibaret olmadığını gösteriyor. Halen Türkiye'nin en büyük 51. ihracatçısı konumunda bulunan Enerjia, Erdemir'in de en önemli müşterileri arasında bulunuyor. Enerjia,





Erdemir'den aldığı çeliği yurt dışına pazarlarken, iki firma arasındaki anlaşmazlığın temeli Temmuz 2009'da yapılan son sözleşmeye dayanıyor. Enerjia'dan üst düzey bir yetkili geçen temmuzda Hindistan'ın BOTAŞ'ı konumundaki Gas Authority India Limited'e (GAIL) satmak üzere rulo sac temini için Erdemir'e büyük bir sipariş verdiklerini belirtti. Kontratın o dönemdeki çelik fiyatlarına göre yapıldığını kaydeden yetkili, 'Ancak anlaşmanın yapılmasından sonra çelik fiyatları hızla arttı ve Erdemir bize söz verdiği malları teslim etmedi' diye konuştu.





BİRÇOK ŞİRKET AYNI DURUMDA





Ürünün teslim edilmemesi üzerine, çeliğin spot piyasadan daha yüksek fiyata aldıklarını söyleyen yetkili 'Ancak Erdemir sözünü yerine getirmediği için zararımız oluyor. Bunu da sözleşme gereği Erdemir'den istiyoruz. Erdemir'e bundan sonra 'bedava da ürün verseniz, almayız' dedik. Sadece biz değil, birçok şirket de Erdemir'in tutumu yüzünden mağdur oldu' diye konuştu.





Sorun siyasi krize döndü





Konunun ülkelerarası bir krize dönüştüğünü ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Hindistan ziyareti sırasında da Hintli otoriteler tarafından gündeme getirildiğini kaydeden kaynak şunları ileri sürdü: 'Hindistan Büyükelçisi de konuya taraf oldu. Bu işin çözülmemesi durumunda iki ülke arasındaki ticari ilişkilerde krize neden olabileceği belirtildi.'


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.