Türkiye'nin İlk Elektrikli Minibüsü İTÜ'den
Vitesi yok, şanzıman yok ve 19 TL ile 120 Km gidebiliyor. Tüm bunlar İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mekatronik Eğitim ve Araştırma Merkezi tarafından üretilen Türkiye'nin ilk elektrikli minibüsüne ait.
İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, İTÜ'nün son 2 yıldır girişimce ve inovasyon ekseni üzerinden araştırmalarını yürüttüğünü anlatarak, "Yıllardır Türkiye'de üniversite-sanayi-devlet işbirliği hep tartışma konusu olmuştur. İTÜ, son yıllardaki bu atağının karşılığını görüyor. Hem sanayiden görüyor, hem devletten görüyor. Bu yıl bütçemiz henüz meclisten geçmedi ama yüzde 29 rekor bir artış sağladık. 2 yıl içerisinde Teknik Üniversite'nin Ar-Ge yatırımı toplam 200 milyon doları bulmaktadır" diye konuştu. Şahin ayrıca, minibüsün seri üretiminin yapılması için yatırımcıların devreye girmesi gerektiğine işaret etti.
ELEKTRİKLİ MİNİBÜSÜN VİTESİ YOK
İTÜ Mekatronik Araştırma Merkezi Müdürü ve Proje Danışmanı Ata Mugan da, minibüsün tasarımı, imalatı ve kontrol yazılımının İTÜ'de geliştirildiğini anlatarak, "Bu nedenle benzer projelerden ayrılmakta. Kısmen ya da alt sistem olarak dışarıdan herhangi birşey alınmadan bütün tasarım ve geliştirilmesi üniversite bünyesinde gerçekleştirildi" dedi.
Minibüsün gövdesinin Karsan firması tarafından verildiğini aktaran Mugan, "Üzerindeki bütük elektronik aksamın maliyeti 100 bin dolar civarındadır" diye konuştu. Mugan, 1 yıl içerisinde minibüsün seri üretiminin tamamlanabileceğini vurguladı. Yolcu ve bagaj da olmak kaydıyla minibüsün 4.5 ton olarak tasarımlandığını belirterek, "Tasarımda maksimum hızı 150 kilometreye ulaşacak şekilde hesapları yapıldı" dedi. Şu ana kadar yerleşkede ulaştıkları maksimum hızın 75 kilometre olduğunu, 11 saniyede saatte 75 kilometre hıza ulaşabildiklerini anlatan Mugan, araçların kullanılması noktasında ihtiyaç olan tek şeyin şarj istasyonları olduğunu belirtti.
Proje Koordinatörü Ahmet Apak ise, aracın normal araçlara göre farkının aynı performansları elektrikle sağlamaları olduğunu kaydederek, "Aynı zamanda şanzıman yok" dedi.
120 KM YOL GİDEBİLECEK
Türkiye'nin ilk elektrikli minibüsü, 50 kilowatt saatlik bataryalarla tam yüklü halde minimum 120 kilometre yol gidebilecek ve maksimum 150 kilometre saat sürat yapabilecek. Minibüste kullanılan bataryaların 3 bin devir dolum ömrü olup, dolum süresi şarj aleti ile 3-4 saat kapsıyor. Öte yandan minibüsün 120 kilometrelik mesafede elektrik tüketiminin maliyeti ise 18-19 TL.
Kaynak: Milliyet/DHA
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye