Türkiye'nin ilk enerji teknokenti kuruluyor
TÜGİAD ve İTÜ Türkiye'nin ilk Enerji Teknokent'ini hayata geçirmek için harekete geçti. Dünyadaki enerji sektörünün önde gelen şirketleri arasında sinerji sağlamak isteyen TÜGİAD ve İTÜ, AR-GE çalışmaları ile teknolojiyi hızlı transfer etmek için çalışmalara başladı.
TÜGİAD'dan yapılan açıklamaya göre gelecek yıl itibariyle İTÜ'de 11 bin kişinin AR-GE çalışmalarına katılacağı belirlendi. TÜGİAD ve İTÜ'nin ortaklığında hayata geçirilecek olan Enerji Teknokent'i için ilk etapta 4 milyon dolarlık bir bütçe ayrıldı. Proje hayata geçtiğinde TÜGİAD bin kişiyi istihdam edecek. İTÜ'nün ise AR-GE çalışması için bin 200 kişinin istihdam edilmesi planlandı.
Dünyada pekçok ülkesinde örnekleri bulunan "Enerji- Teknokent" projesi için gerekli altyapısı hazırlandıktan sonra Türkiye'de hayata geçirmek için ilk adım TÜGİAD ve İTÜ'den geldi. Akademik platformu enerji sektörü ile buluşturması ve dünyadaki enerji sektörünün önde gelen şirketleri arasında sinerji sağlaması planlanan Enerji Teknokent Projesi'nin İTÜ Enerji Enstitüsü içerisinde kurulması için yapılan çalışmalar son aşamaya geldi. Toplam 11 bin kişinin gelecek yılsonuna kadar İTÜ'de AR-GE çalışması yapacağı belirlendi. İlk etapta 5 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulması planlanan proje için ilk etapta 4 milyon dolarlık bir yatırım bütçesi planlandı.
2012 YILINDA HAYATA GEÇECEK
Projeye İTÜ ile birlikte imza atan TÜGİAD Başkanı Murat Coşkunkan, TÜGİAD ve İTÜ işbirliğinin ilk olmadığına dikkat çekerek, "İTÜ ile birlikte 'Yenilenebilir Enerji Platformu' ülkemizde örneğine ilk kez rastlanılan 'Endüstri Destekli Araştırma Görevi Projesi'ni hayata geçirdi. Enerji Teknoket'i ise Türkiye'nin gelmesi gereken noktayı bize işaret etti" dedi.
İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, ise TÜGİAD ile ortak atılan bu adımla ilgili olarak Türkiye ve dünyanın bilişim, enerji, hava- uzay-ulaşım olarak 3 önemli konu üzerinde hemfikir olduğunu hatırlatarak, "Geriye hava ve uzay kalıyor. Onunla ilgili de çalışmalarımız hızla devam ediyor ve bugün üzerinde çalıştığımız aynı modelle bu sektörel çalışmaları da üniversitemize getirmeye çalışıyoruz" dedi Şahin, Türkiye'de başarıyı yakalamak ne kadar zorsa, yakalanan başarıyı muhafaza edebilmek de o kadar zordur" diyerek dünyadaki konumu muhafaza edebilmek için koşmak gerektiğini kaydetti.
DÜNYA İLE ORTAK PROJE ÇALIŞMASI
2012 yılında hayata geçmesi planlanan Enerji Teknokent'inde TÜGİAD yaklaşık bin kişi çalıştıracak. Uluslararası enerji şirketleri ile birlikte AR-GE çalışmaları yapılmasının yan sıra akademik düzeydeki enerji araştırmalarını ve sektörel çalışmaları enerji alanında kullanılabilir ve proje bazlı unsurlar olarak değerlendirmeye açacak olan bu proje ile dünya'nın pek çok lider kuruluşu ile ortak projelere de imza atılması planlanıyor. Ayrıca bu konuda teknoloji transferine yönelik ön çalışmalarında yapılması hedefler arasında. Sürekli güncellenen labratuvar çalışmalarının yeni kurulan Enerji Teknokent içerisinde de faal tutulacağı ve İTÜ Enerji Enstitüsü ile ortak hareket edileceği de detaylar arasında yer alıyor.
Haber: Milliyet.com.tr / Ekonomi
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri