Türkiye'nin yenilenebilir enerji potansiyeli çok yüksek
Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) Müdürü Helene Pelosse, Türkiye’deki yenilenebilir enerji potansiyelinin “müthiş” olduğunu belirterek, “Türkiye bu alanda kutsanmış bir ülke. Ancak doğru politikalar izlenmezse, atağa geçmeniz zor olur” dedi.
9. Dünya Rüzgar Enerjisi Konferansı (WWEC) sonrasında sorularımızı yanıtlayan Pelosse, 'Bu alanda ne kadar erken harekete geçerseniz, o kadar avantajınız olur. Diğer ülkelerden önce uzmanlık ile kapasitenizi geliştirebilir, binlerce kişiye yeni istihdam alanları yaratabilir ve bölgedeki yatırımları da çekersiniz' diye konuştu.
Türkiye'nin rüzgar enerjisinde dünya sıralamasında geri kalmadığını, ancak henüz önde gelen ülkeler arasında da yer almadığını söyleyen Pelosse, şunları dile getirdi: 'Türkiye kısa dönemde bölgesinde başı çekecek. Yani, bölgenin showcase (vitrin) ülkesi olacak ve diğer ülkelere de yön verecek. Türkiye şu anda zaman kazanıyor. Rüzgar enerjisinin birim fiyatını belirlemek kolay bir iş değil. Bazı ülkeler başlangıçta inanılmaz yüksek teşvikler vererek, daha sonra fiyat balonu sıkıntısıyla karşılaştılar.'
Sektör hep sancılıydı
Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı Murat Durak da, Türkiye'de rüzgar enerjisi sektörünün gelişiminin yeterince iyi olmadığını belirterek, şunu söyledi: 'Türkiye'de rüzgar sektöründe her şey ne yazık ki yolunda değil. Rüzgar enerjisi sektörü başından sonuna kadar hep sancılı oldu. İki yıldır EPDK lisansları vermiyor. Bakanlığın 2020 hedefi 20 bin megavat kapasiteye ulaşılması ama bu rakamdan ziyade 12 bin daha kabul edilebilir görünüyor. Yabancı şirketler bu ülkeye türbin satıyorsunuz. Lütfen bu ülkeye yatırım da yapın. Yoksa sizin ülkeniz krizden çıkınca biz krize gireceğiz.'
32 bin megavatlık lisans
Elektrik İşleri Etüd İdaresi (EİE) Genel Müdürü Mustafa Kemal Büyükmıhcı ise, EPDK'dan 32 bini aşkın megavatı dolduracak lisanslamayı yapmasını beklediklerini vurgulayarak, yenilebilir için yeni yasanın da bu yıl çıkarılmasını hedeflediklerini söyledi.
Kızılderili duası okudu
DÜNYA Rüzgar Enerjisi Enstitüsü kurucularından Volker Thomsen, 'Dünyada hâlâ petrol savaşları yaşanıyor. Hatta geçmişteki konular nedeniyle bile savaşanlar var. Tabiat ana bugün gözyaşı döküyor' dedi. Thomsen, Kızılderili duası da okurken, Meksika Körfezi'nde yaşananlara ilişkin ise, 'Tabiat ana yaralı, kanıyor ve bu bizim için dikkate alınması gereken bir uyarı. Bizim toplu duamız sayesinde petrol sızıntısı iyileşsin' diye konuştu.
İlgili haber: Rüzgar Enerjisinin Kalbi Haliç'de Atacak
Hürriyet
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Sigma DIN Rayı Çözümleri: Ürün Portföyü, Teknik Özellikler ve Kullanım Alanları
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma