Türkler geliştirdi, Amerika kullanmaya başladı
Türkiye'de yangına hassas bölgelerde ormanlar 360 derece dönebilen kameralarla 24 saat gözetleniyor.
Orman Genel Müdürlüğü'nün yazılımını TÜBİTAK'la birlikte gerçekleştirdiği ve örneği olmayan sistem, ABD başta olmak üzere dünyanın da ilgisini çekiyor.
TÜRKLER GELİŞTİRDİ, AMERİKALILAR KULLANIYOR
Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, Ormancılık Haftası sebebiyle Türkiye'de bulunan yerli ve yabancı 80 ormancıyla Antalya'da buluştu. Kahveci, ABD'nin Kaliforniya eyaletinde ormanların gözetlenmesinde Türk ormancısının geliştirdiği sistemin denenmeye başladığını söyledi.
Misafirlere Nebiler köyünde yapımı devam eden Akdeniz Ülkeleri Ormancılık Eğitim Merkezi'ni gezdiren ve burada konuklarıyla birlikte fidan diken Kahveci Türkiye'de yılda 2 bin civarında orman yangını çıktığını söyledi.
Bu yıl yangınlarla mücadele için 400 milyon lira bütçe ayrıldığını kaydeden Kahveci, "Şu an 4 amfibik uçak, 21 su atar helikopter, 6 kurumumuza ait helikopter, 15 tane THK'den kiraladığımız küçük uçak olmak üzere 46 tane hava aracımızı yangın sezonunda belirlediğimiz noktalara konuşlandıracak şekilde anlaşmalarımızı yaptık. Bunun yanında ülke sathında 11 bin yangın işçimizi, 5 bin memurumuzu ve 2 bin 500 mühendisimizi yangın sezonu içinde birinci öncelikleri yangınla mücadele olmak üzere konuşlandırdık. Bin 200 civarında arazözümüz var. Yenilerini de alıyoruz, ihaleleri yapıldı. İleri ki aylarda ekiplere katılacaklar. Şu anda eğitim çalışmalarımızı büyük çapta bitirdik." diye konuştu.
Kahveci, yangınların en çok çıktığı bölgelerden bir tanesi olan Antalya'da 4 helikopter, 2 amfibik uçak konuşlandıracakları bilgisini verdi.
ABD ORMANLARI KAMERAYLA GÖZETLEMEYE BAŞLADI
Osman Kahveci, şu anda Kahramanmaraş'tan Gelibolu'ya kadar olan bölgede yangına hassas ormanların 66 noktada kameralarla 24 saat gözlendiğini anlattı.
360 derece dönebilen kameraların 30 kilometrelik bir dairenin içinde çıkabilecek en ufak dumanı 15-20 saniye içinde yangın harekat merkezlerine aktarabilecek hassasiyette olduklarına değinen Orman Genel Müdürü, "Bu sistemin yazılımını teşkilatımız TÜBİTAK'la birlikte gerçekleştirdi. Dünyada ilk sistem. Başta, ABD olmak üzere bazı ülkeler bizim bu sistemimize ilgi duyuyorlar. Şu anda onlar da inceliyorlar. Deneme mahiyetinde Kaliforniya bizim geliştirdiğimiz sistemi ormanlarında kullanıyor." şeklinde konuştu.
Kahveci, talepte bulunan Suriye'ye de aynı sistemi kurmaya başladıklarını ifade etti. Kahveci, ormanların ayrıca 750 yer kulesiyle izlendiği açıkladı.
YANGINA DAYANIKLI ORMAN AKDENİZ ÜLKELERİNİN DE İLGİSİNİ ÇEKİYOR
Türkiye'nin en büyük orman yangınlarından birisi olarak kayıtlara geçen 2008'de Manavgat'ta yaşanan felaketin ardından uygulanmaya başlanan yangına dayanıklı orman kurma çalışmalarının devam ettiğini anlatan Kahveci, bunun Akdeniz ülkelerinin ilgisini çektiğini söyledi.
Yol kenarlarına, yerleşim yerleri yakınlarına kızılçam ağaçlarının yerine harnut, ceviz, akasya, selvi gibi daha dayanıklı, hemen tutuşmayan ağaç dikilmesini ilginç bulan Portekiz'in, çalışmayı yerinde görmek için mayısta Türkiye'ye heyet göndereceğini aktaran Kahveci, "Bizim yaptığımız yangına dirençli orman kurma çalışmaları Akdeniz ülkeleri için ilginç geldi. Onlar da izliyor." dedi.
Geçen yıl Türkiye'de yaklaşık bin 800 orman yangını çıktı, 4 bin 600 hektar alan zarar gördü. Yangınların yüzde 95'i ilk bir saat içinde söndürüldü. Yanan alanların tamamı, bir yıl geçmeden yeniden ağaçlandırıldı.
Osman Kahveci, kamuoyunda bilinenin aksine yanan alanların ormancılık faaliyeti dışında kullanılmasının mümkün olmadığını dile getirerek, şöyle devam etti: "Turizm bölgelerinde orman yangını çıktığında vatandaşlarımız bunu rantçıların yaptığını sanıyor. Buralara tatil siteleri, oteller, villalar yapılacağı yönünde yanlış kanaat var. Yanan 1 metrekare yer, ormancılık faaliyetinin dışında kullandırılmadı, bundan sonra da kullandırılmayacak."
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri