TÜSİAD Başkanı Yalçındağ:
Çok tedirginiz
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, "Çok tedirginiz, ekonomik kriz ciddiyetle ele alınmalı" dedi.
Conrad Otel'de Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek ile sabah kahvaltısında bir araya gelen Yalçındağ, çıkışta basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Öncelikle gelen şehit haberlerinden duyduğu üzüntüyü dile getiren Yalçındağ, "Tabii ki terör saldırılarından dolayı çok üzgün olduğumuzu, moralimizin bozuk olduğunu ve içimizin yandığını söylemek istiyorum. Tüm şehit ailelerimizin başı sağolsun. Onlara Allah'tan rahmet diliyorum ve bu beladan ülkemizin kurtulması için ne gerekiyorsa onun yapılması lazım. Ümit ediyorum bugünkü zirveden de somut bir şeyler çıkar ve Türkiye artık bu acılara bir son verir. Her gün bu cenazeler hakikaten hepimizin içini yakıyor" dedi.
Yalçındağ, dünyada yaşanan ekonomik krizin sorulması üzerine, iş dünyasının tedirgin olduğunu söyledi. Dünyadaki bu sallantının Türkiye'yi etkilemeyeceğini söylemenin mümkün olmadığını belirten Yalçındağ, "Bu artık finansal bir kriz değil. İş dünyası olarak hakikaten tedirginiz. Dünyanın 16. büyük ekonomisiyiz. Bu kadar dünyayla entegre, küreselleşme sürecindeyiz, krizin Türkiye'yi etkilememesi mümkün değil" diye konuştu.
TÜSİAD Başkanı Yalçındağ, 2001 krizinden sonra yeni bir denetleme ve düzenlemenin getirildiğini, yeni düzenin kurallara çok daha bağlı olduğunu söyledi. İhracata gelen talebin düşeceğini belirten Yalçındağ, "Zaten iç tüketim düşüyor. Türk özel sektörü muazzam borçlu. 140 milyar dolar. Bu borcu nasıl döndürecek. Bütün bunlar bu daralmanın Türkiye'de de ciddiyetle yaşanacağını gösteriyor ve bu bizi hakikatten çok ciddi tedirgin ediyor. TÜSİAD olarak bugüne kadar son derece sorumlu, sağduyulu davrandığımızı düşünüyorum. Her türlü uyarımızı büyük bir sorumlulukla ve sağduyuyla yapıyoruz. Bir endişeye, güven erozyonuna mahal vermemek için sorumlu davranıyoruz, ama artık bugün yönetimdekilerin bu işi çok daha fazla ciddiye alması lazım. Ekonomik daralma demek, işsizlik demek, refah payımızın düşmesi demek. Bu kadar genç nüfusumuz var, işsizlik zaten Türkiye'de ciddi sorun. Özel sektör tedbirlerini almaya başlıyor. Zaten ciddi bir cari açığımız var. Evet petrol fiyatları düşecek ama ihracatımız da kesinlikle düşecek. Bütün Güney Asya aynı şekilde sallantıdan geçiyor. Bu işi çok ciddiyetle ele almamız lazımdı. Bugün bunu açık kalplilikle söyleyebileceğimizi düşünüyorum. Hiçbir zaman felaket tellallığı yapmadık, her zaman sağduyulu davrandım ama sürekli de bu reformların yapılması gerektiğini söyledik. Daha kuvvetli girelim, daha dirençli girelim dedik. Ama bugün bütün dünyada bir paradigme değişikliği oluyor" açıklamasında bulundu.
Terör konusunda zafiyete uğranılmaması gerektiğini de söyleyen Yalçındağ, "Çok tedirginiz, terör içimizi yakıyor. Moralimizi bozuyor. Birlik olmalıyız. Terör konusunda zafiyete uğramamalıyız. Halk olarak dirençli olmalıyız ama ateş düştüğü yeri yakar, iz de görüyoruz. Gencecik evlatlar, askerler, polisler şehit düşüyor. Yani ülkemiz için zor günler" şeklinde konuştu.
Kaynak: İHA
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri