Üç boyutlu teknolojisinde Türk başarısı !
Üç boyutlu televizyon teknolojisi henüz yeni ticarileşmeye başlamışken bu teknolojinin devamı olacak olan "holografik televizyon" projesi için 4,5 milyon Avro kaynak ayrıldı.
Üç boyutlu televizyon projesinin ardından "holografik televizyon projesi için çalışmalar hızla devam ediyor. Avrupa Birliği (AB), 6. Çerçeve Programı (ÇP) programı kapsamında Türk araştırmacıların koordinatörlüğünde yürütülen ve dünya genelinde adından söz ettiren "üç boyutlu televizyon" projesini devam ettirecek "holografik televizyon" projesine 4,5 milyon Avro kaynak ayrıldı
Avrupa'nın üç boyutlu teknolojiler konusunda Japonya ile kıyasıya bir yarış içine girdiği projenin ortağı olan Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Onural ve ekibi de "hayalet" olarak isimlendirilen üç boyutlu görüntüleri havaya yazmayı başardı.
Üç boyutlu teknolojiler üzerine 30 yıldır aralıksız çalışan Prof. Dr. Onural ve ekibi projede canlı hücrelerin ve bakterilerin üç boyutlu görüntülenmesi için de uğraş veriyor.
Bilkent Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Onural, AB 6. ÇP kapsamında Türkiye'nin koordinatörlüğünü yürüttüğü ve 2 yıl önce tamamlanan "3 Boyutlu Televizyon-3D TV" projesine 7 ülkeden 19 kuruluştan 180 araştırmacının katıldığını belirtti.
Projelerinde 3 boyutlu TV çalışmalarını sürdüren dev kadrolu ekiplerinin dört yıl süresince elde ettiği birikimle uluslararası düzeyde 275 akademik yayın yaptığını dile getiren Onural, çalışmalarıyla üç-boyutlu televizyon teknolojisinde önemli başarıla imza attığını söyledi.
YENİ PROJE 3D'NİN EN İLERİ AŞAMASI
Holografik televizyonun, üç boyutlu televizyon teknolojisinin en ileri noktası olduğunu anlatan Onural, holografik teknolojinin, ışığın fiziksel olarak yakalanması ve başka bir ortamda aynı biçimde üretilmesi esasına dayandığını kaydetti.
Holografik televizyonun ticarileştiğinde, günümüz TV ekranlarının ortadan kalkacağını ifade eden Onural, "Aynen bilim kurgu filmlerindeki gibi hayalet gibi görüntüler olacak evlerde. Sehpaya benzer bir mekanda TV programları hayalet görüntülerle izlenecek. Bir çeşit ışık oyunu olacak. Bir yönden bakıldığında aynen canlı gibi üç boyut da görülebilecek" diye konuştu.
Onural, stereoskopik üç boyutlu televizyonların şu anda satılmakta olduğunu ancak holografik teknolojilerin ticarileşmesinin yıllar alabileceğini ifade etti.
MİLYON AVROLUK PROJEDE TÜRK İMZASI
Prof. Dr. Onural, Finlandiya'nın koordinatörü; Almanya, İsviçre, İtalya, İrlanda ve Türkiye'nin ortağı olduğu "holografik televizyon" projesinin 2 yıl önce başladığını bildirdi.
Projedeki amaçlarının holografik çekimler yapmak ve bunların aktarılması olduğunu kaydeden Onural, projeye ilişkin şu bilgileri verdi.
"1 yıl sonra tamamlanacak projenin bütçesi 4.5 milyon avro. Projede holografik görüntü çekebilen kameralar, Almanya'daki ortaklar tarafından yapıldı. Bu prototipler oldukça iyi çalışıyor. Araştırmamızda aldığımız sonuçlar, tıbbi amaçlı olarak bakteri ve canlı hücrelerin mikroskobik görüntülerinin çekilmesi ve gösterilmesinde de kullanılacak. Bu yolda da önemli başarılar elde ettik.".
Projede, ekiplerinin holografik olarak çekilen görüntülerin bir yerden bir yere taşıyıp sonunda da holografik olarak gösterme bölümünü üstlendiğini belirten Onural, "Biz daha önceki projedeki bilgi birikimimizi kullanarak, hayalet gibi görüntülerin havaya yazılmasını başardık. Elde ettiğimiz sonuçları dünyanın pek çok bölgesindeki konferanslarda duyurduk ve çok takdir aldık. bu sonuçlar çok yakında saygın bilimsel dergilerde de yayınlanacak. Ancak bu hayalet gibi görüntü veren holografik televizyon için alacak ÇOK yolumuz var" dedi.
30 yıldır üç boyutlu görüntü teknolojileri üzerine aralıksız çalışmalarını sürdürdüğünü dile getiren Onural, "Çalışmalarımız optiği, matematiği ve fiziği zor konular. Ancak çalışmalarımızın geldiği aşama bizi tatmin ediyor. Dünyada bu konuda çalışan az sayıdaki merkezlerin arasında önemli bir saygınlığımız var. AB, ayırdığı fonlarla üç boyutlu teknolojiler konusunda geldiği aşamayla Japonlarla kıyasıyla bir mücadeleye başladı" diye konuştu.
Milliyet
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye