elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Unakıtan doğalgaz zammını savundu

Doğalgaza yılın 5'inci zammı geldi. Bakan Unakıtan artan doğalgaz fiyatları ile ilgili yaptığı konuşmada, Hükümet olarak "Kusura bakmayın ey millet vaziyet böyle" dedik" açıklaması yaptı.



A- A+
02.11.2008 tarihli yazı 3427 kez okunmuştur.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "Doğal gazın fiyatı arttı. bazen artıyor, bazen iniyor. Bunlar yurt dışına bağlı şeyler" dedi.



Bakan Unakıtan, Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) Eskişehir Merkezinin açılışı dolayısıyla Eskişehir Sanayi Odası Konferans Salonunda düzenlenen törende, Türkiye'nin dünyanın 17., Avrupa'nın 6. büyük ülkesi olduğunu belirterek, kimsenin artık Türkiye'yi göz ardı edemeyeceğini kaydetti.



Türkiye'nin bölgesinde olmaması durumunda bu bölgenin çok daha karışık olacağını ifade eden Unakıtan, "Türkiye tavrını koymuştur. AB'ye doğru yolunu tutturmuştur. Demokrasiden yanadır, laik ülkedir. Türkiye bu bölgede barış unsurudur. Bunu ABD'den Çin'e kadar herkes bilir" dedi. Unakıtan, doğal gazın fiyatının arttığını anımsatarak, şöyle konuştu: "Bazen artıyor, bazen iniyor. Bunlar yurt dışına bağlı şeyler.



Bana Endonezya'dan heyet geldi. Endonezya Meclisinin Plan ve Bütçesine bakıyorlarmış. (Her partiden arkadaş var) dediler. (Biz bir türlü bütçeyi tutturamıyoruz. Bundan dolayı da sıkıntı var) dediler. (Bütçe işinde başarı sağlayanları araştırdık, Türkiye başarılı ve bunu soralım) demişler. Onlara sordum, (Siz elektriği, petrolü, doğgalgazı sübvanse ediyor musunuz?) İş o kadar uzadı ki şekeri, ekmeği bile sübvanse ediyorlarmış.



Neredeyse her şeyi sübvanse ediyorlarmış. (Siz hiç bütçe açığını kapatmaya niyetlenmeyin) dedim. (Bu sübvansiyonlar varken sizde açıklar gider, bu da ekonomik sıkıntıları getirir) dedim. Bizde petrol veya doğal gaz arttı, azaldı, ben onu bütçeden karşılayamam. Bunu yapanlar ne bütçe açığını ne de başka açıklarını kapatabiliyor."



-HÜKÜMET OLARAK (KUSURA BAKMAYIN EY MİLLET VAZİYET BÖYLE) DEDİK-


Bakan Unakıtan, doğalgaz için BOTAŞ'a zammı sorduğunda "Zammı yapmazsam maliyetlerin altında satış yapacağım" cevabını aldığını ifade ederek, şöyle devam etti: "Ne demek o, bunun manası bütçeden vermektir. Elektrikçiye soruyorum (Parayı toplayamazsam doğal gazcıya veremiyorum) diyor. Birbirine bağlı. Telefon parası ödemeyen var mı? Ödemezsen telefon kesilir. Elektrik parasını da ödenmedi mi keseceksin.



Çünkü elektriği yetiştiremeyeceğiz memlekete. Tamam (Maliyetine verelim) dedik. (Kar koyup milleti inletmeyin) dedik. Hükümet olarak (Kusura bakmayın ey millet vaziyet böyle) dedik. (Petrolün fiyatları iniyor, bu fiyatlara az yansıyor) diyor TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu. TÜPRAŞ, Enerji Piyasasını çağırdım. (Bizi Rekabet Kurumu inceledi) dediler. (Yok) dedim, bir de ben inceleyeceğim. Hakikaten doğru mu, bakacağım."



-GÖNLÜMÜZ RAHAT OLSUN AMA HESABIMIZI BİLELİM-


"Türkiye'nin dünyadaki rekabet gücünü artırmak için üretimdeki maliyetleri düşürmek mecburiyetleri olduğunu" anlatan Unatıkan, "Sadece ara malı burada yapıp da kendi ihracatçımıza değil, aynı zaman da onları dışarı da ihraç edebilecek hale gelmemiz lazım. Çıkar yolumuz bu. Başka yolumuz da yok. Kahraman Türk milleti olarak bunu başaracağız" dedi. Yaşanan gelişmelerden Türkiye'nin karlı çıkacağını belirten Unakıtan, şunları söyledi: "Evet zararlarımız olmayacak mı, olacak. Nedir? Bir defa kredi limitleri artırılıyor dünyada. Bizim bankalara, özel sektöre de yansıyacak bu. Ya da aynen gelecek de maliyetler artacak.



Bunların kaçınılmaz sonuçları var. Ben onlara (tamam) diyeceğim. Fakat bu nasıl bir fırsata çevrilir ona da bakmak zorunluluğumuz var. Elhamdülillah bizim batan bankamız, geri dönen kredilerimiz, ödenmeyen kredilerimiz yok. Şimdi herkes geleceğe dönük tedbirler alıyor. Almaya da devam edeceğiz. Gönlümüz rahat olsun ama hesabımızı bilelim. Ona göre hareket edelim."



Kaynak: AA


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.