elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Uzaktan kumanda ile ısıtılan ayakkabı

Selçuk Üniversitesinde (SÜ) bir doçent, 3 kişilik ekibiyle birlikte her ayakkabıda kullanılabilen uzaktan kumandalı ısıtma pedi üretti.



A- A+
27.01.2010 tarihli yazı 5834 kez okunmuştur.

SÜ Teknik Eğitim Fakültesi Elektronik Ana Bilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aynı bölümde görevli, kendisiyle birlikte 4 kişiden oluşan ekip olarak yaklaşık 5 yıldır üzerinde çalıştıkları ''ısıtmalı ayakkabı-ayakkabı ısıtma pedi'' projesini sonuçlandırdıklarını söyledi.



Işık, ilk etapta elektrikle ısıtılan ayakkabı üzerinde yaptıkları çalışmayı, daha az maliyetli olması nedeniyle ayakkabı içine adeta bir keçe gibi yerleştirilen pede doğru yönlendirdiklerini belirtti.



İçindeki pediyle birlikte ''termal ayakkabı'' olarak adlandırdıkları ayakkabının, dışardan bakıldığında sıradan bir ayakkabıyla gözle görülür bir farklılığı olmadığını anlatan Işık, şunları kaydetti:



''Termal ayakkabı pedi, 3 kısımdan oluşuyor. Ayakkabının topuğunun altına yerleştirdiğimiz batarya, motor devresi ve pet görünümdeki rezistans. Ayakkabının iç yan kısmında, cep telefonu şarj cihazının ucunun takıldığı giriş soketi var. Bu ayakkabı, 12 saat boyunca dağda bayırda her yerde, yani bir güç kaynağı gerektirmeksizin kişinin ayağını rezistanslı pet sayesinde ısıtıyor. Ayak içindeki sıcaklık, otomobil kumandası büyüklüğündeki bir uzaktan kumanda cihazıyla ayarlanabiliyor. Hiç kimse 12 saatten fazla soğukta kalmak durumunda olmadığı için, her 12 saatte bir ayakkabı içindeki batarya, cep telefonu şarj cihazıyla şarj ediliyor.''



SERİ ÜRETİM MALİYETİ 15-20 LİRA



Yaptıkları ısıtma pedinin Türkiye'de ilk kez üretildiğini, dünyada da benzeri bulunmadığını anlatan Işık, ürünün patent işlemlerinin de tamamlandığını kaydederek, Doç. Dr. Işık, ''Artık seri üretim aşamasına geldik, çeşitli firmalarla görüşmeler yapıyoruz. Bu sistemin bazı parçalarını Çin'den getirdik. Tahmin ediyoruz, bu sistemin tanesi seri üretimle, 15-20 liraya mal edilebilir'' dedi.



Doç. Dr. Işık, bu üründen en çok soğukta uzun süre nöbet tutan güvenlik güçleriyle ayakları üşüyen ve ayağını sürekli sıcak tutmak zorunda olan şeker hastalarının yararlanacağını düşündüklerini sözlerine ekledi.


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.