Yapay Zeka Ne Zaman Kalp Krizi Geçireceğinizi Tahmin Edebilir
Yapay zeka, medikal bilgilerin işlenmesinde ve hastaların ne zaman kalp krizi geçireceklerinin tahmininde kullanılabiliyor. Son çalışmalarla birlikte yapay zeka, kalp krizi riskinde geleceğe yönelik tahminler yapıyor.
15.05.2017 tarihli yazı 7796 kez okunmuştur.
Kurulan yapay zeka algoritması daha önce kalp krizi geçirmiş hastaların medikal bilgileri ile kalp krizi geçirme ihtimali olan insanların ortak etkenlerini karşılaştırarak tahminde bulunuyor. Tahmin edebileceğiniz gibi inme gibi ani sonuçları olan durumları doğru tahmin etmek iyi eğitimli doktorlar için bile zor bir durum. Yapay zeka ile yapılan testlerde, yapay zeka tek başına 355 doktordan daha doğru öngörülerde bulundu. Her bir doğru tahmin ölüm ile yaşam arasındaki farkı ifade ettiğinden dolayı bu sayı çok büyük bir anlam ifade ediyor. Doktorlar genellikle, riskli davranışlar ve geçmiş kayıtlarına göre hastanın kalp krizi geçirebileceğini söyleyebilmekte. AI sistemi, "risk altında" bulunmayan hastalarda dahi geniş veri setini kullanarak kalp krizi ve inmelerde daha doğru tahminler ortaya koyabiliyor.
Yapay zekâ sistemini eğitme, açık ara farkla University of Manchester araştırma takımın en zorlandığı konu olmuş. İlk önce 2005-2015 yılları arasında Birleşik Krallıktaki 400 bin hastanın kayıtlarını toplamışlar. Toplanan bilgilerin %75 ile yapay zekâ algoritmasını beslemişler. Bu bilgilerin öğretilmesi ile birlikte yapay zeka, hastaların kalp krizi için riskli grupta olup olmadıklarına dair kilit unsurları öğrenmiş oldu. Diğer adımda, takım kalan %25’lik bilgi birikimini kurulan yapay zeka algoritmasının nasıl çalıştığını test etmek için kullanmış.
►İlginizi Çekebilir: Yapay Zeka Optimizasyon Algoritmaları
Halihazırda doktorların kullandığı medikal ilkeler ile %72 oranında doğru tahminler yapılabilmekte, Al sistemi ise ilk aşamasında bile %76 oranında doğru tahmin ortaya koymuş. Toplam bilgi havuzu içerisinde bulunan 7,404 gerçek kalp krizi ve inme vakasında Al sistem 4,998 doğru teşhiste bulundu. Geleneksel teşhis metodu ise bu sayıdan 355 daha az, teorik değerden daha önemli olan şey 355 yaşamın yapay zekâ sayesinde kurtarılmış olması.
Doğru bir tıbbi teşhis için yapay zekanın potansiyelini göz önünde bulundurmalı ve üretken algoritmaların nasıl çalıştığını anlamalıyız. Sistem yalnızca yaklaşık %4'lük bir gelişme göstermesine rağmen önemli sonuçlar ortaya koyuyor. Algoritmaya daha fazla vaka sunulması sayesinde tahmin kesinliği yavaşça gelişebilir.
Kaynak:
►interestingengineering
►interestingengineering
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.