Yapay Zeka Prototip İhtiyacını Ortadan Kaldırıyor
MIT (Massachusetts Institute of Technology) hayvanlar aleminden ilham alarak RoboGrammar adlı yeni bir sistem geliştirdi. Yapay zeka prototip üretme zorunluluğu ortadan kaldırarak maliyetleri azaltıroyr.
07.12.2020 tarihli yazı 6855 kez okunmuştur.
MIT araştırmacılarının geliştirdiği sistem, robotun bulunduğu ortama uygun robotik formu alana girilmesi ile simule ediyor. MIT, sistemi geliştirirken daha çok eklem bacaklı hayvanlardan yararlandıklarını açıkladı. Bilindiği gibi eklem bacaklı hayvanlar statüsüne ıstakoz, örümcek gibi canlılar girmektedir. Bunun nedeni eklem bacaklıların merkezi bir beden ile çeşitli sayıda bölümlere yani segmentlere sahip olmasıdır. Bu da o canlılara hareketlerinde esneklik sağlar. İlham alınan eklem bacaklılara eklenen mekanik süslemelerle robogrammar tasarımları ortaya çıktı.
Robogrammar’ın Çalışma Prensibi
Herhangi bir robot tasarımında temel olarak üç aşama izleyen bu sistem MIT ekibince oluşturulan grafik dilbilgisi kurallarını kullanıyor. İlk olarak sorunu tespit ediyor. Sonra mümkün olan robotik çizimlerin hepsinin çizimini yapıyor. Son aşamada ise sorunun çözümüne en uygun model seçimini gerçekleştiriyor. Uzmanların belirttiğine göre tasarımların çeşitliliği bilim adamlarına ilham verici oluyor. Öyle ki tasarımlardan biri yarış arabasına diğeri şınav çeken adama başkası örümceğe benzeyebiliyor. Bu da RoboGrammar’ın oldukça özgün bir düşünce tarzına sahip olduğunu gösteriyor.
Olası robotik çizimlerden uygun olanının seçiminde özel olarak geliştirilen Model Öngörülü Kontrol adlı algoritmadan yararlanılıyor. Robotların şekli değiştikçe kontrol etme süreci de değiştiğinden her bir model için ayrı bir yol optimize ediliyor. En güzel yanı ise bu işlemler gerçekleşirken herhangi bir insan tasarımı araca ihtiyaç duyulmuyor. Ek olarak bir prototip yapımına da gerek kalmıyor. Sistem yapay zeka kullanımı yaparak en iyi en uygun robotların tasarımını gerçekleştiriyor. Robot dizaynına var olan malzemelerin belirtilmesi ile başlanır. Ardından robotun hangi ortamda kullanılacağı bilgisi girilir. Robogrammar oluşturduğu yapı ve kontrol mekanizması ile geri kalan işlemlerin hepsini halleder.
►İlginizi Çekebilir: Çernobili Robotlar Temizleyecek
Böyle bir sisteminin üretim amacı ise farklı görevler için dizayn edilmiş robotlarda genel şekil ve tasarım itibariyle birbirlerine çok benzeyen ürünler ortaya konulmasıdır. Örneğin çeşitli arazilerde hareketini gerçekleştirecek olan bir robot yapmayı düşündüğünüzde tıpkı bir köpek gibi 4 ayaklı yapılara yönelirsiniz. Robogrammar’ın geliştiricilerinden olan Zhao, daha işlevsel bir şey ortaya konulabileceğine inandıkları için bu sistemi geliştirdiler. Bilgisayar temelli gerçekleşen tasarımlarda ise özgün ve inovatif çizimler meydana geliyor.
Üretim aşamasında ise yapısal ve bileşen temelli kurallar göz önüne alınıyor. Yapısal kurallar robot için gövde ve uzuv segmentlerinin sayısını belirlemede kullanılır. Sistem sonsuz sayıda bacak ve vücut segmentine izin verir. Burada bileşen temelli kurallara uyum şartı aranmaz. Bileşen temelli kurallarda ise açısal ve konumsal uyum kontrol edilir. Bunun amacı robotun gerçek dünyaya ne kadar uyumlu olduğunun test edilmesidir.
Kaynak:
► interestingengineering
► scitechdaily
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.