elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yapay Zekanın Finans Sektöründe Kullanımı

Yapay zeka, pek çok sektörde olduğu gibi finans dünyasında da fark yaratmayı sağlayacak itici bir güç haline geldi. Bir yapay zeka sistemi milyonlarca veriyi inceleyebilir ve insanların gözden kaçırabileceği detayları ve eğilimleri belirleyebilir hatta geliştirilen ürün ya da sistemin geleceği ile ilgili tahminlerde bulunabilir. Yapay zeka, doğal dil işlemenin yanı sıra müşterilerin akıllı asistanlarla ya da sohbet robotları aracılığıyla iletişim kurmalarını ve belirli eylemleri gerçekleştirmelerini sağlayan uygulamalar geliştirmek için de kullanılabilir. Yazımızda yapay zekanın finans sektöründe kullanılabileceği 5 alana değineceğiz.



A- A+
14.02.2020 tarihli yazı 10534 kez okunmuştur.

1) Yapay Zeka İle Bankacılıkta Otomasyon


Yapay zeka teknolojisi ile yeni kuralları ve düzenlemeleri takip etme, anlama veya kişiselleştirilmiş finansal raporlar oluşturma gibi süreçleri otomatikleştirmek mümkündür. Örneğin, IBM tarafından geliştirilen Watson, Finansal Araçlar Piyasası Direktifi ve Konut ipoteği Açıklama Kanunu gibi karmaşık kural ve düzenlemeleri anlayabilir. Yeni düzenlemelerle ilgili aklınıza takılan soruları finans uzmanlarına sorup onlardan cevap beklemek saatler hatta günler alabilir. Watson, cevabı sadece birkaç dakika içinde aradığınız cevabı düzenleyerek size sunabilir. Benzer şekilde, yatırım uzmanları da müşterileri için daha hızlı raporlar oluşturmak ve ya müşterilerine daha kişiselleştirilmiş tavsiyeler sunmak amacıyla yapay zeka teknolojilerinden faydalanabilir. Yapay zeka raporlandırma sürecini hızlandırmak ve müşterilere daha anlaşılır raporlar sunmak için kullanılabilir. Son olarak, yapay zeka bankacıların kredi kararlarını saniyeler içinde vermelerini, riskleri ve harcama modellerini değerlendirmelerini ve hatta kira ve kamu hizmetleri ödeme geçmişi gibi alternatif veri kaynaklarına erişimlerini sağlar. Bu sayede karar verme sürecini otomatikleştirerek uzun bekleyişlerden sıkılmış müşterilerin sayısını azaltır ve müşteri deneyiminin geliştirilmesini sağlar.
 

2) Yapay Zeka Tabanlı Raporlama ve Analiz


Yaklaşık on yıl önce, banka bakiyenizi kontrol etmek istiyorsanız, bilgisayarınıza giriş yapmanız, bankanızın web sitesini ziyaret etmeniz ve kendi hesabınızı aramanız gerekiyordu. Ailenizin bütçe durumunu bilmek istiyorsanız, kendiniz için oluşturduğunuz e-tabloyu incelemeniz gerekiyordu. Şimdi yapay zeka destekli mobil bankacılık uygulamaları ve web portalları sahip olduklarınızı ve finansal olarak nasıl performans gösterdiklerini raporlamak için tüketicilerin bireysel hesap verilerini analiz edebilir, elde edilen sonuçlara dayanarak gelecekteki finansal eylemler hakkında önerilerde bulunabilir ve daha iyi bir finansal varlık ve tasarruf için bütçenizi kontrol etmenize yardımcı olabilir. Finans endüstrisinde yapay zeka uygulamaları, bir kişinin genel finansal durumunu kontrol etmek, gerçek zamanlı değişikliklere ayak uydurmak ve sürekli güncellenen verilere dayalı özelleştirilmiş tavsiyeler oluşturmak için nakit hesaplarını, kredi hesaplarını ve yatırım hesaplarını incelemek için kullanılabilir. 
 

 

3) İşlem Verilerini Zenginleştirme


Verilerin zenginleştirilmesi hem kurumlar hem de tüketiciler için finansal yönetimin önemli bir parçasıdır. Yapay zeka destekli veri zenginleştirme uygulamaları, işlemleri ve satıcıları temsil eden anlaşılmaz karakter dizilerini deşifre etmek ve bunları her satıcının adını ve yaşadıkları şehirleri listeleyen okunabilir metinlere dönüştürmek için makine öğrenmesi algoritmalarını kullanır. Anlaması zor verilerin okunması ve kolay anlaşılabilir bilgilere dönüştürülmesi hem bankaların hem de müşterilerin nerede ve kiminle alışveriş içinde bulunduklarını anlamalarına yardımcı olur. Hem müşteri hizmeti çağrılarını hem de sahtekarlık araştırma maliyetlerini azaltır, çünkü müşteriler ne aldıklarını ve nereden aldıklarını kolaylıkla kontrol edebilirler. Sahtekarlık tespiti, kredi kartı faturalarındaki gizemli masraflar hakkında müşteri hizmetlerini arayan kişi sayısının azalmasını sağlar çünkü müşteriler bu harcamaları takip edebilir. Daha az çağrı, maliyetleri düşüren daha az sahtekarlık araştırması anlamına gelir. En önemlisi, bu açıklamalar geliştiricilerin finansal verileri içeriğe koymalarına yardımcı olur, böylece satın alma işlemlerini daha kolay bir şekilde kategorize ve analiz edebilirler. Bu, bütçeleme, harcama alışkanlıklarını analiz etme, kredi puanlama ve gelecekteki kazanç ve harcamaları tahmin edebilme gibi konularda finans uzmanlarına yardımcı olur.
 


► İlginizi Çekebilir: Artırılmış Gerçeklik Nedir?
 
4) Öngörücü Analitik

Finansal danışmanlık söz konusu olduğunda, birçok tüketici kişisel finans tavsiyesi konusunda yardım ister. Aite Group tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırma, 22-34 yaş arası bireylerin %79'unun, 35-49 yaş arası bireylerin %77'sinin ve 50+ yaş grubunun %62'sinin dijital bir finansal destek koçundan destek almaya sıcak baktığını göstermiştir. Ancak bu kullanıcılar sadece finans hakkında soyut dersler, kanunlar ve kurallar hakkında bilgiler değil, kendi finansal verileri hakkında önemli gelişmeleri öğrenmek istiyorlar. Araştırmaya göre tüketiciler ne zaman alışveriş yapmaları ya da yapmamaları gerektiğini öğrenmeyi ve belirledikleri harcama tutarlarının üzerine çıktıklarında uyarılmayı istiyorlar. Yapay zeka ile geliştirilen finansal öngörü araçları gelecekteki sonuçları tahmin etmek için makine öğrenmesi, analitik ve hatta kullanıcı geri bildiriminden faydalanır ve kullanıcıların anlık finansal durumlarına dayalı olarak akıllı kararlar almalarına yardımcı olur. Bu sayede, bir satın alma işlemi hakkında soru soran tüketiciler akıllı finans asistanlarına "Bunu bugün satın alabilir miyim?" gibi bir soru sorduklarında kredili mevduat, gecikme ücretleri ve ay sonu eksiklikleri gibi pek çok faktör göz önünde bulundurularak kararlaştırılmış bir evet veya hayır yanıtı alabilir.

 

5) Sohbet Robotu


Sohbet robotları bankacılıkta sadece para tasarrufu sağlayan bir araç değil, yeni bir hesap açma veya hesaplar arasında para transferi gibi basit görevleri de otomatikleştirmeye yarayan araçlardır. Bunları kullanmak isteyen şirketlerin, ayrı bir sohbet robotu uygulaması geliştirmek yerine yalnızca mevcut web sitelerine bu sistemi kurması yeterlidir. Sohbet robotları 7/24 kullanılabilir, böylece web sitenizi saat 03.00'da ziyaret eden bir müşteri bile sorularına cevaplar alabilir ve sorunlarıyla ilgili yardımdan faydalanabilir. Bir sohbet robotunu programlamak, fatura ödemek veya hesap başvurusunu işleme koymak gibi gerçekleştirebileceği belirli görevlerle başlamak anlamına gelir. Ancak sohbet robotu geliştikçe insanların aynı süreci tanımlamak için kullandıkları farklı dil ve terimleri öğrenmeye başlaması gerekecektir. Benzer şekilde, gittikçe daha fazla finans kurumu ses algılayabilen uygulamalar geliştirdikçe, sohbet robotlarının farklı ses perdelerini, bükülmeleri, telaffuzları ve aksanları tanıması önem kazanacaktır.
 


 


KAYNAK:

► Yodlee.com
► Archer-soft.com


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.