elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yenilenebilir enerji taban tarifeleri iyileştirilmeli

Ge Energy Türkiye Genel Müdürü Mete Maltepe, Türkiye'de rüzgar türbini üretmek için öncelikle yenilenebilir enerji taban tarifelerinin iyileştirilmesi gerektiğini belirtti.



A- A+
04.05.2009 tarihli yazı 7601 kez okunmuştur.

Sizce Türkiye'de rüzgar türbini üretme ve parça tedarik etme çalışmaları yeterli mi?


Rüzgar türbinleri çok büyük ebatta ve ağır makineler oldukları için nakliyesi maliyetlidir.  O yüzden üreticiler fabrikaları pazara yakın bölgelere kurmak isterler. Büyüyen ve süreklilik arz eden rüzgar enerjisi pazarı olan ülkeleri tercih ederler. Türkiye'de rüzgar türbini üretmek için öncelikle yenilenebilir enerji taban tarifelerinin iyileştirilmesi ve dolayısıyla bu alana yapılacak yatırımların artması gerekir. Türkiye pazarında her yıl 1000 MW – 2000 MW'lık yatırım yapılırsa tedarikçiler için burada türbin üretmek cazip hale gelebilir.


Şu an dünyada kaç ülkede ve ne kadar güçte GE Energy rüzgâr türbini filosu çalışıyor?


Bugün 23 ülkede toplam gücü 15.000 MW'i bulan GE rüzgâr türbini filosu çalışıyor. Filonun ülkelere göre dağılımına bakarsak ABD, Almanya, İspanya, Kanada ve Çin ilk beşte yer alır. Amerika, Kanada ve Çin'de 1.5MW'lik türbinlerimizi üretip satıyoruz.  Bu ülkelerde rüzgar enerjisi santralleri için geniş araziler mevcut ve 1.5MW'lik türbinler geniş arazilerdeki çok büyük rüzgar enerjisi tesislerinde çok ekonomik oluyorlar. Avrupa'da ise 2.5MW'lik türbinlerimizi üretip satıyoruz.  Avrupa ülkelerinde rüzgar enerjisi için kullanılabilir arazilerin daha küçük olmasından dolayı daha büyük türbinler tercih ediliyor.Türkiye'de, Bandırma'da 20 tane 1,5 MW'lık türbinlerimiz var. Osmaniye'de de 54 tane 2.5 MW'lik türbinlerimizin teslimatları başladı.


Türkiye'nin rüzgar kapasitesi ile buluşmak isteyen yabancı yatırımcılar var mı? En çok hangi ülkelerden talep alıyorsunuz?


Türkiye'ye Avrupalı büyük elektrik firmalarının rüzgar enerjisi konusunda yatırım yapmayı düşündüklerini görüyoruz.  Genellikle yerli firmalarla ortaklık yolunu tercih ediyorlar. 


Nükleer Enerji konusunda yatırımlarınız olacak mı?


Biz Türkiye'nin çeşitlendirilmiş bir enerji kaynağı portföyüne ihtiyacı olduğuna inanıyoruz. Türkiye hızlı büyüyen ve gelişen bir ekonomidir, uzun vadeli enerji ihtiyacını karşılama stratejisinin bir parçası olarak yeni nükleer santrallerin kurulmasını benimsemiştir.


GE Energy olarak, enerji sorunlarının tek bir ürün ya da tek bir teknolojiyle çözülemeyeceğine inanıyor, enerji sektörüne ürünlerimizi geniş bir yelpazede sunuyoruz. Bu nedenle, GE Energy'nin portföyü, gaz türbinleri, buhar türbinleri, Kombine Çevrim Gaz Türbini sistemleri (CCGT), Entegre Gazlama Kombine Çevrim (IGCC), nükleer, rüzgar ve güneş enerjisi teknolojisi de dahil olmak üzere, en verimli enerji üretim teknolojilerini kapsar.


Türkiye'nin nükleer enerji programıyla da teknoloji sağlayıcı olarak yakından ilgileniyoruz.


Elektrik santrali yatırımlarınızdan bahseder misiniz?


Enerji santralleri yatırımcı firmalar tarafından kurulmaktadır. GE Energy dünyanın önde gelen enerji üretim ve dağıtım teknolojisi sağlayıcılarından biridir. Enerji üretimi ekipmanında ve yerel enerji şirketlere verilen hizmetlerde lider bir tedarikçidir.


Elektrik üretiminden doğan sera gazı karbondioksit emisyonlarını azaltmak için geliştirdiğiniz teknolojiler var mı?


GE giderek artan çevre sorunlarını karşılamada müşterilere yardımcı olan yeni teknolojiler üretme konusunda kararlıdır. Bu konuda GE'nin 'ecomagination' adi altında kurumsal çaplı bir girişimi var.  Birçok GE Energy ürünü,  'ecomagination' altında onaylanmıştır. Bu girişimin bir parçası olarak GE temiz teknolojilere yönelik araştırma yatırımlarını 2010 itibarı ile 1,5 milyar $'a katlamakta kararlıdır. GE'nin temiz teknolojiler alanındaki başarılarından bazıları şu şekildedir:


GE Energy'nin 'Temiz Kömür' Entegre Gazlama Kombine Çevrim (IGCC) sistemi – kombine çevrim gaz türbin sisteminde yakılması için kömürü sentetik gaz yakıtına dönüştürür - doğal gaz kombine çevrimine yakın emisyon profiliyle elektrik üretebilir ve karbon saklama retrofiti için ekonomik bir seçenektir.


Benzersiz bir verim ve 10 dakikalık marş süreleriyle LMS100 uçak motoru türevi gaz türbini geniş kapsamlı uygulamalar için 100 MW 'lik güç üretebilir .


GE Hitach'nin 1,520 MW ESBWR nükleer reaktörü yaklaşık sıfır sera gazı emisyonlarıyla elektrik üretebilir.


GE Jenbacher gaz motorları müşterilerin maliyetleri uygun yüksek verimli gücü alternatif yakıtlardan (biyogaz, çöp gazı ve kömür maden gazı) elde etmelerini sağlar ve de işletme emisyonlarını önemli ölçüde azaltır.


Elektrikport


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.