Yerli enerji cari açığa çözüm olacak
Evsel ve endüstriyel enerji kazan üreticisi Mimsan'ın Genel Müdürü Ahmet İlhan, endüstri tesislerinin enerji ve buhar üretimini yerli kaynaklarla üretmesi durumunda cari açığın yıllık 10 milyar dolar azalacağını söyledi.
İlhan, yeni oluşturulacak teşvik sisteminin enerjideki yerlileştirmeye hizmet etmesi gerektiğini kaydetti. 'Uluslararası Elektrik Zirvesi' sonrası bir grup gazeteciyle buluşan Mimsan Genel Müdürü Ahmet İlhan, Türkiye'deki cari açığın en büyük nedenlerinden birinin enerji girdileri olduğunu, enerjide yerli kaynaklarla dışa bağımlılığı azaltmanın mümkün olduğunu söyledi.
İlhan, bunun teknik altyapısının ülkemizde mevcut olduğunu belirterek, "29 yıldır sektörde faaliyet gösteren Mimsan da bu donanıma sahip. Yeni teknolojiyi kullanarak, yerli kömürleri yakarak en az doğalgaz kadar çevreci enerji üretebiliriz" diye konuştu.
Çevreci enerjiye destek
İlhan, Türkiye'nin enerji girdilerini yurtdışından temin etmesinin bir zorunluluk olmadığı gibi, yanlış bir tercih olduğuna dikkat çekerek, cari açığın azaltılması için öncelikle teşvik sisteminin kurulmasının gerekli olduğunu bildirdi. Hükümetin yerli ve çevreci olan enerji yatırımlarını, ısı ve buhar santralları yatırımlarını desteklemeleri gerektiğini kaydeden İlhan, "Endüstri tesislerinin enerji ve buhar üretimini yerli kaynaklarla üretmesi durumunda cari açıkta yıllık 10 milyar dolar azalmayı öngörüyoruz" dedi.
Bütün tarafların bir araya gelip, konuyu dile getirerek bir mutabakata varmak gerektiğini anlatan İlhan, " Yeni oluşturulacak teşvik sistemi enerjideki yerlileştirmeye hizmet etmelidir" dedi.
Yerli firmalar kendini geç ispat etti
Türkiye'de 20'nin üzerinde termik santral yapımının devam ettiğini vurgulayan İlhan, bunun 19'unun yabancı firmalara ihale edildiğini, Mimsan olarak bu santraları yapacak güce sahip olduklarını bildirdi. İlhan, Türk firmalarının kredi olanakları bakımından sıkıntı yaşadıklarını, yerli firmaların geç kaldığını, referanslarının geç oluştuğunu ve kendilerini geç ispat ettiklerini aktardı.
Kaynak: dunya.com
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri