Yılan Hikayasi'nde kaybeden Doğan oldu
Petrol Ofisinin Ceyhan'da rafineri kurmasının yolu kapandı. POAŞ ile Diler Elektrik'in üretim santrali başvurusu çakıştığı için bir düzenleme yapan EPDK, elektriğe öncelik verecek.
Petrol Ofisi'nin Ceyhan'da rafineri kurmasının yolu kapandı. Petrol Ofisi'nin rafineri başvurusu ile Diler Elektrik'in üretim santrali başvurusu çakıştığı için bir düzenleme yapan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektriğe öncelik vererek, Petrol Ofisi'nin Ceyhan'da rafineri kurmasını mevcut başvuru ile olanaksız hale getirdi.
EPDK'nın 'Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'i Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik ile lisans başvurusunda bulunulan yerde yerli doğal kaynağın mevcut olması halinde, kaynağı lisansı kapsamında kullanacak olan lisans başvurusu sahibine öncelik verilecek. Aksi durumda ise elektrik piyasasına ilişkin lisans başvurusuna öncelik tanınacak. Böylece Doğan Holding'e bağlı Petrol Ofisi'nin Ceyhan'da kurmak istediği rafineri için yolu kapandı. Yönetmelik'te şu düzenleme yapıldı:
'İlan edilen lisans başvurusuna konu yerde faaliyette bulunmak üzere, elektrik piyasasında üretim lisansı başvurusunda bulunulması durumunda, lisans başvurusunda bulunulan yerde yerli doğal kaynağın mevcut olması halinde, söz konusu kaynağı, lisansı kapsamında kullanacak olan lisans başvurusuna öncelik verilir. Böyle bir durumun bulunmaması ve lisans başvurularından birinin elektrik piyasasına ilişkin olması halinde; elektrik piyasasına ilişkin lisans başvurusuna öncelik verilir.'
Bu hüküm ile Doğan Grubu'nun bölgede doğal kaynağı söz konusu olmadığından Petrol Ofisi'ne rafineri için izin verilmeyecek. Diler ise elektrik alanında başvurduğu için önceliği elde edecek.
-YILAN HİKAYESİNE DÖNDÜ-
Petrol Ofisi'nin rafineri kurma girişimine ilişkin süreç şöyle gelişti:
Petrol Ofisi'nin Ceyhan'da kurmak istediği rafineri alanında Diler Elektrik'in elektrik üretim santrali kurmak için başvuruda bulunması sorun yaratmıştı. Mevzuatta bu durumda ne yapılacağı belli olmadığı için başvuruları uzun süre bekleten EPDK, hükümetin Doğan Grubu'na rafineri izni vermek istemediği iddialarının ardından bir taslak hazırlayarak Doğan Grubu'nu dezavantajlı konuma düşürmüştü. Düzenleme ile mülkiyetin sahibi olana öncelik tanınırken, yatırımın büyüklüğü öncelikli kriter olarak belirlenmemişti. İki şirketin de bölgede arazisi olmasına karşın Diler'in, Doğan'ın rafineri yapacağı bölümün ortasında bir alana sahip olması nedeniyle düzenleme 'Doğan Grubu'nun önünü kesme kararı' olarak yorumlanmıştı.
EPDK, söz konusu düzenlemeye taslağın son halinde yer vermedi. Doğal kaynak olmazsa elektriğe öncelik veren yeni bir kriter getiren EPDK, farklı biçimde olmakla birlikte yine Doğan Grubu'nun önünü tıkayan bir düzenleme yapmış oldu.
Başbakan Recep Tayip Erdoğan ile Doğan Grubu arasında süren tartışmada grubun sahibi Aydın Doğan, Erdoğan'ın kendisine, 'Ceyhan'da sen rafineri kuramazsın, orayı Çalık istiyor' dediğini iddia etmişti. Ceyhan için başvuruda bulunan Çalık Holding'e izin verilirken Doğan Grubu'nun durumunun sürüncemede bırakılması ve yapılan birden fazla taslak çalışmasında çeşitli şekillerde hep Doğan Grubu'nun önünü kesilmesi ise soru işareti yaratmıştı.
Kaynak: Anka
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri