YILKODER gençlerle buluştu
Türkiye’nin en aktif öğrenci kulüplerinden, Yıldız Teknik Üniversitesi IEEE Öğrenci Kulübü’nün bu sene yedincisini düzenlediği RLC Seminer Günleri etkinliğinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama Derneği (YILKODER) tarafından düzenlenen “Yıldırımdan Korunma ve Topraklama Sektörü: Yeni Yaklaşımlar” konulu panel büyük ilgi gördü.
Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Celal Kocatepe'nin moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, yıldırımdan korunma ve topraklama sektörünün geleceği, elektriksel korunma ve güvenlik açısından konunun önemi, sektörün yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı.
Panelde ilk sözü alan YILKODER Yönetim Kurulu Başkanı Aytaç Çakır, YILKODER'in sektörde oynadığı role değinerek konunun can ve mal güvenliği açısından oldukça önemli olduğunu ve kamuoyunun bu konuda bilinçlenmesi gerektiğini söyledi. 'Gençlere yatırım yapacağız' diyen Aytaç Çakır, çeşitli eğitim faaliyetleri, proje yarışmaları ve destekleri ile gençleri bilgilendireceklerini ve sektöre bir dinamizm getireceklerini belirtti.
Panelde ikinci konuşmacı olarak söz alan Amper Elektrik Proje ve Bakım Mühendisi Özlem Kapucu, Türkiye'de ve dünyada kullanılan yıldırımdan korunma yöntemlerine değinerek, bu konuda kullanılan standartları ve bu standartlara uymanın önemini anlattı. Paratoner sistemlerinin tarihçesinden itibaren konu hakkında oldukça kapsamlı bilgi veren Kapucu, bu konuda standartlara uymanın önemine değindi. Gizemli bir doğa olayı olarak bilinen yıldırımı mühendislik yaklaşımı ile ele alan Kapucu'nun sunumu ilgiyle izlendi.
Panelde yer alan konuşmacılardan Obo Bettermann Avrupa Bölge Sorumlusu Serdar Aksoy, özellikle yıldırımın can ve mal güvenliği açısından önemli riskler oluşturabileceğini, büyük yatırımlar yapılan tesislerin yıldırım sonucunda önemli zararlar gördüğünü ve topraklama sistemlerinin önemini belirtti. Kalite ve güvenlik standartlarını karşılamayan, 'merdiven altı' diye tabir edilen niteliksiz üreticilerin ürünlerini kullanmanın sakıncalarına değinen Serdar Aksoy, 'Alınacak olan ekipmanlarda kesinlikle gerekli olan standart ve belgeler istenmelidir' diye konuştu.
Panelde son sözü alan Radsan A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tekin, özellikle yıldırımdan korunma konusunda mevcut olan yasal boşluğu dile getirdi ve bu konuda bağlayıcı bir standart olmamasının tüketiciyi yanlış yönlendirdiğine dikkat çekti. Dünyada ve Türkiye'de en yaygın kullanılan yıldırımdan korunma yöntemlerinden biri olan aktif paratoner yönteminin Türkiye'de bazı kurumlar tarafından kabul edilmediğini dile getiren Çetin Tekin, YILKODER'in bağımsız bir kuruluş olarak Türkiye'deki akademisyenlere ve uzmanlara çağrıda bulunduğunu ve aktif paratoner, kafes yöntemi gibi yıldırımdan korunma yöntemlerinin araştırılarak kamuoyunun aydınlatılması gerektiğini kaydetti.
Elektrikport
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Nasıl Dönüşür | Sorumlu Üretim ve Tüketim | Schneider Electric
- Nasıl Dönüşür | Net Sıfır | Schneider Electric
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi