elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yırcalı'dan Antakya Rüzgarına 75 Milyon Euro'luk Yatırım

YırcalıŞirketler Grubu, Balıkesir ve Manisa'da işleyen Rüzgar Enerji Santrali (RES) projelerinin ardındanAntakya RES için lisans alımını gerçekleştirdi. 



A- A+
01.01.2012 tarihli yazı 3685 kez okunmuştur.


Yırcalı Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sırrı Yırcalı, Samandağ ilçesine 75 milyon Euro değerinde yatırımda bulunacaklarını ifade ederek, proje gerçekleştiğinde 72 MV enerji elde edeceklerini söyledi.



Manisa’nın Akhisar ilçesinde kısa süre önce AKRES santralini tamamlayan Yırcalı Şirketler Grubu, rüzgar enerjisine yeni yatırımlar gerçekleştiriyor. Yırcalı Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sırrı Yırcalı, Antakya’nın Samandağ ilçesindeki projenin lisansının Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından onaylandığını belirtti. Yırcalı, 2012 yılında tamamlanacak projenin ekonomiye büyük katma değer sağlayacağını belirterek, “Antakya’daki proje için bu yıl yatırıma başlanıyor. 2012 yılında projenin tamamen sona ermesini ve aktif haline gelmesini bekliyoruz. Yırcalı Grubu olarak enerji yatırımlarına devam ediyoruz” açıklamasında bulundu.



Antakya’nın Samandağ ilçesindeki RES projesi ile 72 MV enerji elde edileceğini açıklayan Yırcalı, bir uçtan diğer uca 4.5 kilometre uzunluğundaki RES projesi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan ‘uygundur raporu’nun geldiğini hatırlatarak, “Bu nedenle biz de çalışmalarımızı hızlandırarak 2012 yılında tamamlamayı öngörüyoruz. Tesisin yapılacağı yer ile bağlantı yolu arasında 23 kilometrelik mesafe var. Bu da maliyetleri artırıyor. Projenin toplam maliyeti 75 milyon Euro civarında olacak” dedi.



2011 yılında rüzgar enerjisine 50 milyon Euro yatırımda bulunduklarını aktaran Sırrı Yırcalı, üretilen enerji gücünün 100 MV üzerinde olduğunu söyledi. Enerji sektöründe yatırımlarını sürdüreceklerini anlatan Yırcalı, “Giresun’un Dereli ilçesine bağlı Çırakdamı Bölgesi’nde iki adet HES projemiz var. Yaklaşık 150 milyon dolarlık bir yatırım ile aralık ayından sonra enerji üreteceğiz. Balıkesir’de yatırımları tamamlanan ve enerji üreten Pamuk HES ile Gönen HES faaliyetlerini sürdürüyor. Türkiye’de ilk kez yap-işlet-devret modeli ile yapılan ve serbest piyasaya ilk kez enerji satan HES olma özelliği taşıyor. Ürettiğimiz enerjiyi bazı santrallerde direkt anlaşma yapılan yere, bazılarında ise direkt enerji hattına veriyoruz” bilgisini verdi.



“Temiz ve kesintisiz enerji en büyük ihtiyaç”



Sırrı Yırcalı, enerji sektörüne önem verdiklerini ve ellerinde 100 MV üzerine inşaatına başlanacak enerji yatırımı olduğunu söyledi. Temiz, kesintisiz enerjinin Türkiye’nin en önemli ihtiyaçlarından birisi olduğunu ifade eden Sırrı Yırcalı, “Kuruluşumuzun transformatör üretimi de dahil olmak üzere geneldeki enerji çalışmalarında Bakanlığımızın ve EPDK’nın ciddi desteğini gördük. Bugün enerji ve enerji tedarik güvenliği küresel ekonominin en önemli meselesidir. Aynı zamanda verimli, temiz, kesintisiz enerjiyi rekabetçi fiyatlarla temin etmek tüm ülkelerin en önemli önceliği haline geldi. Son 10 yılda hızlı ekonomik büyümesine paralel olarak enerji talebi hızla artan Türkiye, enerji tüketimi artışında Çin’den sonra ikinci sırada yer alıyor” diye konuştu.



Türkiye’nin geçtiğimiz yılki ithal enerji faturasının 34 milyar dolar olduğunu hatırlatan Yırcalı, bu yılın ilk yedi ayında enerji ithalatının net 26 milyar dolara ulaştığını açıkladı. Aynı temponun devam etmesi halinde bu yılki seviyenin 48 milyar dolar olacağına işaret eden Yırcalı, görüşlerini şöyle aktardı: “Bu bildiğiniz gibi cari açık sorunumuz üzerinde de ciddi baskı oluşturuyor. Türkiye’nin artan enerji talebi ve yüksek ekonomik büyüme potansiyeli göz önüne alındığında 2020 yılına kadar 120 milyar dolarlık enerji yatırımı gerektiği hesaplanmaktadır. Ülkemizin uzun soluklu ulusal hedefleri doğrultusunda bu yatırımların hayata geçirilmesi kaçınılmaz. Daha temiz, verimli rekabetçi bir enerji geleceğinin kurgulanması için yatırım teşvikleri çok önemli. Bu teşvikler açık, öngörülebilir, uzun vadeli ve nihayet ekonomik ortamı hızlandırıcı olmalı. Bu konuda hem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na hem de EPDK’ya destek olabilmek için DEİK Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu önderliğinde Enerji İş Konseyi’nin çalışmalarını başlattık. Her iki kuruşumuzun da konseyimizin doğal üyeliğini kabul etmesi bize bu çalışmada güç verdi.”



“2011’de AEG şirketi üzerinden 100 milyon TL’lik ciro bekliyoruz”



Sırrı Yırcalı, her geçen yıl büyümeye devam eden Yırcalı Grubu’nun Çırağan Sarayı, İş Bankası kuleleri ve Sabancı Center kulelerinin elektronizasyon referansına sahip AEG şirketinin yüzde 100 Best A.Ş. iştirakine katıldığı belirtti. Konuyla ilgili bilgi veren Sırrı Yırcalı, “Büyük bir anlaşmaya imza atarak AEG şirketini bünyemize kattık. Temelinde Alman menşeli şirket, şu anda yüzde 100 Best A.Ş’nin iştiraki durumda. Türkiye’nin birçok yerinde yapılmış alçak-orta-yüksek gerilim elektronizasyonu yapan bu şirketin referansında Sabancı kuleleri, Çırağan Sarayı ve İş Bank kuleleri bulunuyor. Bu anlaşma ile yeni bir dağıtım kanalı elde etmiş olduk. 2011 yılında AEG şirketi üzerinden 100 milyon TL’lik ciro bekliyoruz” dedi.



“Rüzgar enerjisine bu yıl 50 milyon Euro yatırım yaptık”



2011 yılında rüzgar enerjisine 50 milyon Euro yatırımda bulunduklarını aktaran Sırrı Yırcalı, üretilen enerji gücünün 100 MV üzerinde olduğunu söyledi. Enerji sektöründe yatırımlarını sürdüreceklerini anlatan Yırcalı, “Giresun’un Dereli ilçesine bağlı Çırakdamı Bölgesi’nde iki adet HES projemiz var. Yaklaşık 150 milyon dolarlık bir yatırım ile aralık ayından sonra enerji üreteceğiz” diye konuştu.



Kaynak: Kobiden



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.