elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yunanistan'a verilen doğalgaz 10 ay yanlış ölçülmüş

Türkiye'nin ilk doğalgaz müşterisi olan Yunanistan'a verilen doğalgaz, 10 ay yanlış ölçülmüş. Olay, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (Botaş)'nin incelemesiyle ortaya çıktı.



A- A+
07.04.2009 tarihli yazı 3627 kez okunmuştur.

Botaş'tan edinilen bilgiye göre iki ülke doğalgaz şirketleri, gaz akışını sağlıklı ölçmek için Yunanistan tarafındaki gaz ölçüm istasyonunda 3 adet ölçüm hattı kurdu. Ölçüm hatlarının her birine; ticari amaçlı gaz ölçümünü sağlayan türbinmetre ile kontrol amaçlı kullanılan ultrasonikmetre ölçüm sayaçları takıldı. Bu iki sayaç arasındaki sapma değeri de binde 2 olarak belirlendi. Ancak bazı ölçüm hatları üzerindeki iki ölçüm cihazı arasındaki sapmanın yüzde 1'e çıktığı tespit edildi. Zaman'a ulaşan belgelere göre Botaş iç yazışmalarına konu olan olay, Kasım 2008'de fark edildi. Botaş yetkilileri, iki ölçüm cihazı arasındaki sapmayı doğrularken, Yunanistan'a fazla veya eksik gaz vermenin söz konusu olmadığı bilgisini verdi. Botaş'ın tespitlerine göre Kasım 2007-Kasım 2008 dönemlerinden düzenli gaz çekişi olmayan Ocak-Şubat-Mart 2008 dönemleri hariç, diğer aylarda günlük akış sapma değerleri binde 2 ile yüzde 1 arasında değişiyor. En fazla sapma yüzde 1 ile ekim döneminde yaşandı. Botaş yetkilileri, Yunanistan'a fazla veya eksik bir gaz tesliminin söz konusu olmadığını söylerken, iki ölçüm cihazı arasındaki sapma değerleriyle ilgili son durum hakkında bilgi vermedi.



Aynı yetkililere göre, Yunanistan boru hattı tam kapasite çalışmıyor. Günün belirli saatlerinde gaz akışı sağlanıyor. Ancak hat üzerindeki doğalgazı ölçen cihazı kontrol için de ayrı bir ölçüm cihazı var. Teknik bir sorun, ancak gaz akışını etkilemez. Öte yandan Botaş ve DEPA arasında yapılan anlaşmalara göre iki ülke gaz ticaretinde yaşanan teknik sorunlar, tarafsız bir uzman-laboratuvar tarafından çözüme kavuşturulacak. Daha önce Botaş'ta görev yapan üst bir yönetici, son durumu yorumladı: Anlaşmalardaki miktar ihtilafları tarafsız bir laboratuvar tarafından çözülüyor. Fiyat anlaşmazlıkları ise tahkimde çözülür. Ancak sapma değerlerindeki fark mutlaka incelenmeli. Gaz fazla mı veya eksik mi verildiği ortaya çıkarılmalı.



Bu arada Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Boru Hattı yapımına Temmuz 2005'te başlanmış ve hat Kasım 2007'de işletmeye alınmıştı.



Kaynak: Zaman




ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.