Yüzde Yüz Yerli Elektronik Sanayii
Hızla gelişen ve büyüyen ülkemizde bilişimden bilgisayara, elektrikten telekomünikasyona ve daha birçok sektöre altyapı oluşturan bazen de başlı başına kendisi bir sektör olan Türk elektronik sanayiine ihtiyaç her geçen gün artmakta.
Bugünlerde sıklıkla duyduğumuz 'yüzde yüz yerli üretim' kavramı aslında kendi içinde birçok konuda çelişmektedir. İlk duyulduğunda insana büyük gurur veren bir şey gibi gözükse de derinlere inildiğinde ne kadar doğru olduğu konusunda birçok görüş ayrılığı yaşanacaktır.
Ülkemiz görüldüğü üzere son yıllarda büyük bir hızla gelişmekte ve büyümektedir. Bu da her gelişmiş ülkede olduğu gibi diğer sektörlerin yanında teknoloji sektörüne büyük ölçüde yansımaktadır. Artık mühendislerimiz, bilim adamlarımız ve diğer çalışanlarımızla teknoloji üretebilecek konuma çok yakınız. Hatta bugün birçok teknolojiyi kendimiz geliştirmekteyiz. Geliştirmekteyiz dedim çünkü üretim konusunda hala çok sıkıntımız var.
Geliştirme ve ortaya bir proje çıkarma konusunda çok başarılıyız ancak bunu ürüne dönüştürme konusunda ciddi sorunlar yaşamaktayız. Burada dikkat edilmesi gereken nokta teknolojiyi üretirken bunun alt yapısını ve malzemesini ne oranda karşılayabildiğimizdir. Çünkü teknoloji demek ekonomi demektir. Milyarlarca dolarlık projeler uzun yıllar boyunca geliştirilmeye çalışılmakta ve büyük bir mali yük getirmektedir. Ama bu gibi sorunlar bugün ülkemizde yeterli derecede olmasa da gerek devlet desteğiyle gerekse özel sektör desteğiyle karşılanmaya çalışılmaktadır.
Ülkemizde elektronik sanayiinden beslenen birçok sektör, malzeme temini ve fiyatları konusunda çok sıkıntı çekmektedir. Bugün yapılan herhangi bir teknolojik ürünün fikir sahibi veya proje sahibi biz olsak da içini açıp baktığımızda hep gördüğümüz şey yabancı şirketlerin isimlerinin yer aldığı çipler, devre kartları, kablolar vb. Ülkemizde malzeme üreten şirketler yok değil ama bunlar da yeteri kadar değil. Yani sektörleri besleyemiyorlar, gerekli standardizasyonu sağlayamıyorlar. Peki bunun sebebi bizim bu malzemeleri yapabilecek gücümüzün olmaması mı? Tabi ki hayır ama bunun altında birçok neden yatmaktadır. Ekonomik, ülke yapısı, siyasi, ülke politikaları, değişen dünya vb.
Artık bazı şeylerin farkında olmak gerek. Malzeme konusu en az teknolojiyi geliştirmek kadar önemli. Çünkü diyelim siz bir teknoloji geliştirdiniz ve bunu ürün haline getirmek istiyorsunuz. Önce kendi ülkenizin kazanması için yerli kaynaklara başvuruyorsunuz ama bakıyorsunuz ki yeterli değil ya da yok. O zaman siz de doğal olarak yurtdışı kaynaklara, malzemelere başvuruyorsunuz. Bu da beraberinde birçok sorun ortaya çıkarıyor.
Bugün bakıldığında Türkiye'de, elektronik sanayi ihracatı 7-8 milyar dolarlar civarında gerçekleşmektedir. Elektronik sektörü ihracatının ağırlıklı olarak gerçekleştiği ülkeler; İngiltere, Almanya, Fransa, Irak, Rusya, İtalya, İspanya, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Romanya, Azerbaycan, ve Kazakistan olarak sıralanmaktadır. Elektronik sanayi ithalatı ise 14-15 milyar dolarlar seviyesinde gerçekleşmektedir. En fazla ithalat yapılan ülkeler sırasıyla Çin, Almanya, Fransa, İtalya, Güney Kore, Macaristan, A.B.D., Japonya, Polonya, Tayvan ve Malezya'dır.
Değişen ve gelişen dünyada Türkiye çok önemli bir yere sahiptir ve bu önemini teknoloji üretiminde de gösterecektir ama tabi projeden ürüne, üretimden malzemeye tamamen yüzde yüz yerli üretimle. İşte o zaman gerçekten kendi kendini besleyebilen, kendi kendine yetebilen bir ülke olacaktır.
Elektrikport / Emre MERSİN
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri