elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yüzen rüzgar türbinleri, açık denizlerin rüzgarını topluyor

Vestas, Siemens, Statoil ve diğer dev rüzgar türbini üreticileri, açık denizlerdeki rüzgar potansiyelini yakalamak için yüzen türbinler geliştiriyor.



A- A+
14.07.2011 tarihli yazı 10468 kez okunmuştur.

Rüzgar enerjisi endüstrisi, en yüksek seviyede elektriği üretmek için en hızlı rüzgarı yakalamaya çalışıyor. Açık denizlerdeki kuvvetli rüzgarlar ile günümüzde kullanılan deniz kıyısı (off-shore) rüzgar santrallerinde üretilen elektriğin % 20-30 daha fazlasını üretmek mümkün. Karadaki santrallerin aksine sürtünme kuvvetleri çok düşük olduğu için ve rüzgarı engelleyecek herhangi bir engebe bulunmadığı için açık denizlerde kurulacak olan rüzgar santralleri, bu sistemden elde edilebilecek verimi oldukça yükseltiyor.



Dünyada halen deniz kıyısı rüzgar santralleri yapılıyor. Ancak bu santraller, türbini deniz tabanına oturtarak yapılıyor. Bu çalışma ise ancak yaklaşık 40 metre'lik bir derinlikte yapılabiliyor. Yüzen rüzgar türbinlerinde ise deniz tabanına monte etme derdi olmadığı için açık denizlere doğru gidilebilir. Bunun diğer bir avantajı da, özellikle turistik bölgelerde deniz kıyısı rüzgar santrallerinin görüntüyü bozma derdinin olmaması. Açık denizde yapılan türbinler karadan bakıldığında neredeyse görülemiyor.



##VIDEO##



Dünyada açık deniz rüzgar türbini sistemleri üreten firmalar bu teknolojiyi geliştirmek için uğraşıyorlar. Bunlardan bazılarına yakından bir göz atalım:



Blue H


Blue H Group Technologies Ltd., dünyada ilk yüzen rüzgar türbini üreten firma. 2008 yılında ilk prototip, İtalya'da kıyıya 21 kilometre uzaklıkta ve 113 metre derinlikte kuruldu. Türbin, iki pervaneli bir türbin ile dengeleme ayakları üzerine kurulmuştu. Şirket aynı yere 38 adet prototip türbin daha kurdu.





WindFloat


Bir başka yüzen türbin üreticisi olan WindFloat 2011 sonbaharda ilk denemelerini gerçekleştirdi. Vestas'ın 2 MW'lık V80 model türbininin kullanıldığı platform, üçgen biçimli üç adet sütun üzerine oturtulmuş. Sütunların her biri içi boş şekilde yapılmışve gerektiğinde dengeleme sağlamak için bu depolara su alınarak ağırlık ve yön dengelemesi yapılabiliryor. Yapı aynı zamanda dengeleme kabloları ile tutturularak sabitlenmiş.





Hywind


Norveç'in açık denizlerinde yükselen Hywind, dünyanın en yüksek kapasiteli yüzen rüzgar türbinleri sistemini yapıyor. Hywind, 2,3 MW'lık Siemens türbinleri ile 100 metre derinliğe ulaşan açık denizde enerji üretiyor. Türbin, yaklaşık 100 metre uzunluğunda, içi su ve taş dolu bir silindir ile deniz tabanına oturtulmuş ve üç adet çapa ile dengelenmiş. Petrol ve gaz şirketi olan Technip, yüzen silindirleri geliştirmiş ve Norveçli petrol ve gaz şirketi olan Stateoil ise yüzen türbin tasarımlarını gerçekleştirmiş.







Alper COPLUGİL




ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.