2016'nın İlk Yarısında Gerçekleşen 10 Teknolojik Gelişme
Her yıl, yakın geleceğimize ışık tutacak birçok teknolojik yenilik ile karşılaşıyoruz. 2016 yılının ilk yarısında yakın gelecekte hayatımızı değiştirebilecek 10 konu başlığını sizler için derledik. Ayrıntılar haberimizde.
06.07.2016 tarihli yazı 8372 kez okunmuştur.
1) Bağışıklık Mühendisliği
Bilim insanları TALENs adı verilen ve yaşayan hücrelerin DNA'sını değiştirebilen bir gen düzenleme metodu geliştirdi. Genetiği değiştirilmiş bağışıklık hücreleri kanser hastalarının hayatını kurtarıyor. Bu sadece bir başlangıç olabilir.
2) Bitkiler için Gen Düzenleme
CRISPR adı verilen yeni metot; tarımdan çok daha yüksek verim alma, kuraklığa ve hastalıklara karşı koyma anlamında önemli imkanlar sunuyor. Çin’de bir laboratuvarda kullanılan CRISPR metodu ile pirinç üretimde müthiş verim elde edilirken, İngiltere’de de aynı method başarılı bir şekilde uygulanmıştır.
3) Konuşulabilen Arayüzler
Günümüzde akıllı telefonlar çok önemli bir yere sahip. Bu durum 691 milyon akıllı telefon kullanıcısının olduğu Çin’de daha da önemli bir yere sahip olmasını sağlamaktadır. Ülkenin en güçlü internet şirketlerinden biri olan Baidu, akıllı telefon kullanımını çok daha kolaylaştıran Deep Speech 2 teknolojisini hayata geçirdi. Bugüne kadar gördüğümüz konuşma algılayabilen arayüzlere göre çok daha karmaşık sesleri ve cümleleri tanımlayabilen bu teknoloji, Çince gibi karmaşık bir dilde dahi çok başarılı olmuş durumda.
4) Tekrar Kullanılabilir Roketler
Bugüne kadar uzay araştırmaları için üretilen roketler, tek kullanımlıktı. Ancak Tesla firması, yıllardır denediği ve birçok kez başarısız olduğu, iniş yapabilen ve tekrar kullanılabilen roket denemelerinde nihayet başarıya ulaştı.
5) Birbirine Öğretebilen Robotlar
Robotlar her geçen gün hayatımıza girmeye devam ediyor. Ancak robotların ileri düzey işler yapabilmesi için belirli bir “öğrenme” sürecinden geçmeleri gerekiyor. Genellikle çok itinalı bir programlama süreci olan bu durum, birbirine öğretebilen robotlar ile birlikte çözülebilir. Yani bir robotun tüm bildiklerini bulut aracılığıyla başka bir robota aktarması, robotlaşma sürecini oldukça hızlandıracaktır.
6) DNA Uygulama Mağazası
Genomlar; bizim sağlık, akraba ve diğer özelliklerimizle ilgili tüm bilgileri içerisinde barındırır. Bir DNA uygulama mağazası mümkün olduğunda, hastalık risklerimizi ve yatkınlıklarımızla ilgili tüm kilit bilgilere ucuz ve kolay bir yoldan ulaşabiliriz. Bu konu üzerine çalışan ve 100 milyon dolar yatırım alan Helix firması, DNA verilerini bu şekilde kullanarak insanlara faydalı olabileceğine inanıyor.
7) SolarCity Tesisleri
Buffalo’daki 750 milyon dolarlık bir güneş enerjisi sistemi, sahip olduğu yüksek verimli güneş panelleri sayesinde her yol gigawatt değerinde enerji sunabilir. Kuzey Amerika'nın ve hatta dünyanın en büyük solar üretim alanlarından biri olan SolarCity tesislerinde, günde 10.000 solar panel üretilebiliyor. Dünyanın en verimli çatı güneş panellerini üreten bu tesis, enerjinin ve verimliliğin her geçen gün daha da önemli olduğu bugünlerde; yakın geleceğimizi aydınlatacak alanlardan biri.
8) Kurumiçi İletişim ve Mesajlaşma (Slack)
İş dünyasında şirket içi mesajlaşmaların yapılabilmesi için uzun zamandır kullanılan Slack, bu yıl listeye giren ilginç teknolojilerden biri. Temelde bir mesajlaşma uygulamasından farklı değilmiş gibi görünen Slack, yıllardır iş dünyasında kullanılan e-mail gibi iletişim araçlarından çok daha efektif bir çözüm sunuyor.
9) Tesla Otomatik Pilot
Elektrikli araç üreticiniz, aracınıza sessizce göndereceği bir yazılım güncellemesiyle arabanızı kendi kendine sürebilen otonom bir sisteme çevirebilir. Sürücüsüz araçlarla birlikte yakın gelecekte insan hatalarından oluşan tüm kazaları en aza indirecek.
10) Havadan Güç
İnternet bağlantısına sahip en küçük cihaz bile batarya veya bir güç bağlantısına ihtiyaç duyuyor. Ancak gelişen teknolojiyle beraber bu değişebilir. Kablosuz olarak güç transfer etmek yeni bir şey değil. Ancak bugüne kadar bahsettiğimiz güç transferi çok düşük boyutlarda olduğu için ihtiyacımızı karşılamaya yetmiyordu. Bu durumun birkaç yıl içerisinde değişmesi beklenirken, artık internete bağlanan cihazlarımızı Wi-Fi sinyali gibi havadan şarj edebileceğiz.
Kaynak:
►technologyreview
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.