elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

6G Araştırma Projesi RISE-6G Duyuruldu

Fransız Atom Enerjisi Kurumu'na bağlı CEA-Leti teknoloji araştırma enstitüsü “RISE-6G” adını verdikleri 6G araştırma projesini duyurdu. Ayrıntılar yazının devamında.



A- A+
19.02.2021 tarihli yazı 5655 kez okunmuştur.
Kablosuz ağlar, RF (Radyo Frekans) tekniğini kullanarak sinyallerini ortama yayarlar. Dolayısıyla kablo yerine radyo dalgaları sinyal yayma ortamı olarak kulanılır. Uyarlanabilir akıllı yüzeyler (RIS) barındırdıkları pasif elektronik elemanlar yardımıyla üzerlerine gelen sinyalleri kontrol eden bir mekanizmaya sahiptir. Gerçek zamanlı olarak programlanabilen bu yüzeyler ile gelen sinyallerin fazları kontrol edilerek sinyallerin hedeflenen alıcıya ulaşması sağlanır ve sinyal karışmaları önlenir. Bu sayede yüksek veri hızlarına ulaşılır ve düşük güç tüketimine olanak sağlanır. RISE (Uyarlanabilir, Akıllı ve Sürdürülebilir Ortamlar) projesi kapsamında, bu akıllı yüzeyler temel alınarak akıllı ve sürdürülebilir enerji odaklı teknolojik gelişmeler için tasarım, modelleme ve test faaliyetlerinin yürütülmesi hedefleniyor.

Projenin geliştirilebilir ve akıllı bir kablosuz bağlantı mekanizması oluşturma amacının bir parçası olarak donanım tasarımı ve B5G/ 6G şebekeleri ile entegrasyon sağlanması gibi konulara yön verilmesi bekleniyor.
 


► İlginizi çekebilir: 5G Hayatımızı Nasıl Değiştirecek

RISE-6G Projesinin amaçlarına ulaşması adına yapılacak çalışmalar şöyle:

► Çok sayıda uyarlanabilir akıllı yüzey barındıran yeni şebeke mimarileri oluşturmak ve bunları işletecek stratejileri belirlemek.
► Radyo dalga yayılımı ile ilgili gerçeğe uygun ve onaylanmış modellerden faydalanarak yeni sistemin temel çerçevesini belirlemek.
► Spektrum kullanımı, veri koruma, elektromanyetik alan emisyonu konularına ilişkin belirli mevzuat ve kuralları düzenlerken ; yüksek bağlanılabilirlik kapasitesi , enerji verimliliği , manyetik alan maruziyeti ve yer saptama doğruluğu gibi konularda dengeli bir sistem sağlayacak çözümler tasarlamak.
► Fransız Demiryolu şirketi SNCF istasyonlarında ve Fiat’ın yeni fabrikasında Endüstri 4.0 prensiplerine uygun denemeler yapılması

10 yıl içerisinde hizmet vermeye başlaması beklenen B5G/6G şebekeleri, insan merkezli süper akıllı toplum ve Endüstri 4.0 dikey entegrasyon gibi projelerin temelini oluşturacak. Bunun için mevcut şebekelerin uzun vadede, dağıtılmış akıllı şebeke altyapısına dönüştürülmesi konusunda ilerlemeler sağlanması beklenecek. Hedeflenen yenilikler içerisinde yasal düzenlemelere ve kullanıcı, hizmet ve lokasyon esaslı ihtiyaçlara karşılık verilmesinin yanında sürekli değişen ve gelişen uygulamalar barındıran esnek ve hareketli, uçtan uca bağlantı sistemi bulunuyor.

Kaynak:

 IEEE
► Electronicsweekly
► 5g-ppp.eu
► Eenewseurope
 


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.