elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Araçla Entegre Güneş Sistemleri Geliştiriliyor

CO2 emisyonlarının azaltılması çevre ve iklim için oldukça önemlidir. Avrupa’daki emisyon değerlerinin %6’sını taşımacılık sektörü oluşturuyor. Fraunhofer ISE adlı Alman firması araçla entegre güneş sistemlerin geliştirerek bu emisyonları azaltmayı amaçlıyor. Araçla entegre güneş sistemleri hakkındaki detaylar yazımızın devamında.



A- A+
16.04.2020 tarihli yazı 9724 kez okunmuştur.
Fraunhofer ISE, taşımacılık endüstrisinden kaynaklanan karbon emisyonlarını azaltmak için araçla entegre güneş sistemleri geliştirmeye başladı. Şirket, birkaç kamyona sensör yerleştirdi ve kamyonların gün içinde ne kadar güneş ışınına maruz kaldıklarını ölçtü. Yapılan test sonucu, 1 yıl içinde römorkun her bir metrekarelik alana düşen güneş ışınlarıyla 150 kWh elektrik üretilebileceği ortaya çıktı. Bir kamyona bağlanan kargo römorkunun yüzey alanının yaklaşık 32 metrekare olduğunu hesaba katınca, ortaya kamyonun kullanabileceği 5000 kilometrelik bir elektrik gücü ortaya çıktı.
 
Fraunhofer ISE, başlangıç için iki adet sağlam ve hafif güneş sistemi geliştirmeye başladı. Bu sistemlerden biri tavana monte edilip, diğeri ise araç gövdesine monte edilip test edilecek. Geliştirilen bu sistemler için en büyük sorun ise ağırlık. Ticari araçlar içi hedeflenen ağırlık metrekare başına 2.2 kg olduğu için firma, sistemlerindeki hafifletme çalışmalarına devam ediyor. Entegre güneş sistemleri, elektrikli soğutma üniteleri ve elektrikli dağıtım araçları için kullanılan dizel jeneratörlerin görevini de yapabilme kapasitesine sahip.



► İlginizi Çekebilir: Çığır Açan 7 Enerji Girişimi
 
Firma, üç yıllık araştırma ve geliştirme aşaması boyunca elektrikli otomobillerde ve diğer ağır hizmet araçlarında kullanılacak araca entegre güneş modüllerinin geliştirilmesini kolaylaştırmak için genel bir konsept geliştirmeyi amaçlıyor. Firma, bu süreçte güneş modülleri ve güç elektroniği gibi bireysel bileşenlerin yanı sıra fotovoltaik (PV) uygulamalarına da odaklanacağını belirtti. Fraunhofer ISE, bu üç yıllık süreçte geliştirecekleri konsept entegre güneş sistemlerini seri üretime geçirmek için Sunset Energietechnik ile ortaklık kurdu. Ayrıca prototiplerin bir elektrikli kamyonda gösterileceğini belirttiler.
 
Fraunhofer ISE proje yöneticisi Christoph Kutter: “Elimizde bulunan teknolojiyi geliştirmek istiyoruz, aynı zamanda kamyonların enerji taleplerinin % 5'inden fazlasını karşılamak için dahili PV kullanabileceğini de gösteriyoruz. Hesaplamalar yılda 4.000 ila 6.000 kilometrelik ek sürüş menzili mümkün olduğunu gösteriyor.” dedi.  Fraunhofer Modül Verimliliği ve Yeni Konseptler Ekibi Başkanı Matthieu Ebert:” Güneş enerjili bir araç kabuğu geliştirirken, fotovoltaik teknolojiyi lojistik sektörüne sunmak ve sonuç olarak lojistik maliyetinin düşürülmesine katkıda bulunmak istiyoruz” dedi.

Fraunhofer ISE, ticari araçlardaki fotovoltaik kullanımının, dizel tüketiminin azaltılmasına, maliyetlerin düşürülmesine ve nakliye kaynaklı CO2 emisyonlarının azaltılmasına yardımcı olacağını, bunun sonucu olarak da çevreyi ve iklimi koruma hedeflerinin karşılanmasına katkıda bulunabileceğini düşünüyor.
 


KAYNAK:

► cleantechnica.com
► cleanfuture.co.in
► solarthermalmagazine.com
Serhat Seyrek Serhat Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.