elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Arama Kurtarma Faaliyetlerinde Yeni Dönem

MIT (Massachusetts Institute of Technology), Irene kasırgasının ABD New England eyaletini vurmasından sonra acil kurtarma ekipleri için enkaz bölgesini otomatik haritalandıran bir robot prototipi geliştirdiler.



A- A+
18.11.2012 tarihli yazı 6385 kez okunmuştur.
Doğal afetlerin meydana gelmesi tabiki kaçınılmaz bir gerçek. Ancak doğal afet sonrası bölgeye  ilk müdahale oldukça önemlidir. 
 
Çünkü afetten etkilenen binanın veya bölgenin net olarak haritalandırılmış olması ile birlikte arama kurtarma faliyetleri esnasında ekibin yeterli bilgiye sahip olmasıyla beraber etkin müdahale daha kısa zamanda gerçekleşebilecektir.
 

Hasar tespitleri ise eski haritayla anında yapılmış bir haritalandırma çalışması karşılaştırılarak daha kolay tespit edilebilir.

 
Sistem aslında cihazın bulunduğu ortamı çeşitli sensörler ve algoritmalar sayesinde haritalandırmasına dayanıyor.
 
Bu sistem ilk olarak Google' ın Haritalar Uygulaması için geliştirdiği Google Maps Car üzerine yerleştirilmişti. Bunu son zamanlarda ülkemizde de kullanan yandex takip etmişti.
 

 
Bir araç üzerine yerleştirilen çeşitli kamera ve radar sistemleriyle aracın hareket etmesi ve bölgenin adım adım 2D haritalandırılmasından oluşmaktadır bu sistem.
 
Ancak bu sistem çok esnek ve kesin ölçüm sonuçları alamıyordu. 
 
MIT'den Seth TELLER ve ekibi bu uygulamayı bir adım öteye taşıyarak, kullandıkları lazer ölçüm elemanları, gelişmiş algoritmalar ve sensörlerle daha kesin olarak haritalandırma yapmayı başardılar. 
 

 
Sistemin temeli kişinin yelek şeklindeki cihazı giymesiyle birlikte bölgede-binada gezintiye çıkmasıyla başlıyor. Bu veriler kablosuz olarak diğer ekip üyelerine ulaşıyor ve önemli noktalara sözlü ve yazılı bilgiler eklenebiliyor.
 
Sistem o kadar gelişmiş bir algoritmayla yazılmış ki keskin manevralarda hiç bir kesinti olmuyor ve mevcut yapının duvar yüksekliklerini, kapı boşluklarını ve zemini tanıyabiliyor.
 
Bu manevraları ve kesin ölçümlerin alınmasında ivme ölçer ve jiroskop kullanıldığını açıklayan Teller;
 
"İvme ölçer düzensiz hareketlerin anlaşılmasını sağlamak için, jiroskop daha kesin ölçüm yapıla bilmesi için lazerlerde kullanıldı."

 
 
 
Cumali ÖZEL Cumali ÖZEL Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.