elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Bataryasız Cep Telefonu Geliştirildi

Hızlı şarj teknolojileri ile artık, iki saatten daha kısa bir sürede akıllı telefonlarımız şarj olabiliyor ve birçok telefon tek şarjla iki gün kullanılabiliyor. Yine de, bir telefonun pil bulundurması ve düzenli aralıklarla şarj edilmesi on yıllar önce olduğu gibi insanlara zor gelebiliyor. Washington Üniversitesi araştırmacıları şarj derdini tarihe gömecek bataryasız, yani bildiğimiz anlamda pili olmayan bir telefonun ilkel sürümünü tasarladı.



A- A+
17.07.2017 tarihli yazı 8544 kez okunmuştur.

Sadece Birkaç Mikrowatt Elektrik Tüketiyor

Washington Üniversitesi araştırmacıları, dünyanın ilk bataryasız cep telefonunu üretti ve bu telefonla görüşme yapmayı başardı. Bataryasız cep telefonu konuşmayı algılayabiliyor, kulaklıkları çalıştırabiliyor ve aynı zamanda iki yönlü uydu yer bağlantısını gerçekleştirebiliyor. Sistem, ses gönderimi ve alınması sırasında elektrik üretmeye devam ediyor. Böylece bataryaya ihtiyaç duymadan sürekli çalışabiliyor.

Sadece birkaç mikrowatt elektrik tüketimi olan telefon, ihtiyaç duyduğu enerjiyi iki önemli çevresel kaynaktan elde ediyor: ilki yaklaşık 9,5 m uzaklıktaki baz istasyonunun ürettiği çevresel RF sinyaleri, diğeri ise küçük güneş hücreleri ile (paralel bağlı 15 hücre, toplam 1,1 cm2) yakalanan çevresel ışık. Tasarımın 500 Lux çevresel ışık altında 15 mikrowatt güç üretebildiği ve fotodiyotlardan yararlanarak 15 metre uzaktaki baz istasyonuna ulaşabildiği belirtiliyor.

 

Bataryasız cep telefonunda geleneksel mimariden farklı olarak analog-dijital dönüşüm tercih edilmiyor. Sesin meydana getirdiği titreşimlerden elde edilen konuşma kalıpları RF sinyallere kodlanarak yollanıyor ve alınıyor.
 

Kolayca Bulunabilen Malzemelerden Üretildi

Araştırmacıların ürettiği prototip, kolayca bulunabilen malzemelerden ve 3D yazıcıda bastırılan bir elektronik devreden oluşuyor. Bataryasız telefonla ilk görüşme Skype üzerinden gerçekleştirildi. Hücresel ağ kullanılarak, özel baz istasyonu ile yapılan görüşme, sistemin kullanılabilirliğini göz önüne seriyor. Bu ürünün, bataryasız cihaz teknolojisinde önayak olması bekleniyor.


Kaynak:

► University of Washington
► Science Daily
► Telegraph
Anıl Gül Anıl Gül Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.