elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Bu Cami Kendi Enerjisini Üretirken Fazlasını da Devlete Satacak!!!

Bursa Nilüfer Ticaret Merkez Cami, enerji ihtiyacını güneş ve rüzgardan sağlarken su ihtiyacını da kar ve yağmur sularından temin edecek. Bu cami kendi kendine yetinmekten başka enerji fazlalığı da devlete satılarak ek gelir elde edilmesi planlanıyor.



A- A+
30.01.2013 tarihli yazı 10416 kez okunmuştur.
Bursa' da inşaatına başlanan ve 2015 yılın tamamlanması hedeflenen Nilüfer Ticaret Merkez Camii, Türkiye' de, Dünya' da hatta İslam Tarihin de bir ilki gerçekleştirecek. Yenilenebilir enerjiyi ilk kez kullanacak olan bu camii,üzerine konulacak enerji panelleri, minarelerine yerleştirilecek olan dikey eksenli rüzgar türbinleri, havayı ve suyu ısıtan kolektörleri ve biriktireceği kar ve yağmur suları ile caminin tüm elektrik, su ve ısınma ihtiyacını karşılayacak.
 
Bu konu da  iRES Enerji Kurucu Ortağı Ateş Uğurel, Türkiye’de yaklaşık 80 bin cami olduğunu ve bu camilerin sadece yarısına 10 kilovat (kW) gücünde bir güneş enerjisi kurulsa, sadece camilerden 400 MW kurulu güce ulaşılabileceğini belirtti ve bu rakamın da 2013 yılında verilmesi beklenen toplam 600 MW güneş enerjisi lisansına çok yakın bir değer olduğunu ekledi.


 

Kullanılan Üç Temel Nimet


Alternatif enerji kaynaklarının kullanımı ile ilgili birçok projesi ve uygulaması bulunan Yüksek Mimar Çelik Erengezgin, Bursa'da geçtiğimiz Aralık ayında imzası bulunan Modül Güneş Evi'nden sonra Nilüfer Ticaret Merkezi Camii'nin de  proje sahipliğini yaparak, bu proje hakkında şunları söyledi;

"Camiler nereye bakıyor?' Kıbleye. Kıble ise güneyi gösterir. Yani güneşten bol miktarda yararlanmak mümkün. 'Hangi cami, mimarisi ile güneşi kullanıyor?' Hiçbiri. Minareler yükseldikçe rüzgar hızı artıyor. 'Hangi cami rüzgarı kullanıyor?' Hiçbiri. Kubbesine, çevresine yağmur yağıyor yıl boyu. 'Hangi cami bu suyu değerlendiriyor ?' Yine hiçbiri. İşte size üç temel nimet. Biz ise üçüne de arkamızı dönüyoruz. Buradaki cami üzerine toplam 120 kilovatlık panel konulacak. Caminin ihtiyacı ise 50 kilovat. Devlet muhteşem bir kanun çıkardı 'Fazla enerjinizi 1 liraya alır, 1 liraya satarım' diye. Yani artan elektrik devlete satılabilecek. Üste para kazanılabilecek. Camiyi inşa ederken, ilk olarak imamın maaşı çıktı diye sevinmiştik. Ancak şimdi 3 katı fazla enerji elde etme gibi bir olanağımız bulunuyor. Kendini idame ettiren, ne olursa olsun devletten ve cemaatten 5 kuruş para talep etmeyen, Diyanet'e de vatandaşa da yük olmayan muhteşem bir model ortaya çıkacak. 8 - 10 sene içinde cami kendi yapısını bile amorti edebilecek gelire sahip olabilecek."

 

 

Tüm Kamu ve Özel Kurumlara Örnek Olabilecek Bir Proje


Türkiye ithalatında enerji başta gelmektedir.  Dışa bağımlılığı azaltmak için yapılan çalışmalar devam ederken alternatif enerji kaynaklarına ağırlık veriliyor.

ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, alternatif enerjiden faydalanılması konusunda, şu değerlendirmeyi yaptı: “Sadece camiler değil, Milli Eğitim’e bağlı ve özel okullar, üniversiteler, spor solanlar gibi her türlü yerden, tesisten, işletmeden kendi elektriklerini üretmek için elektrik dağıtım şirketlerine yüzlerce başvuru yapılıyor. Bu durumu ‘enerjinin tabana yayılması hareketi’ olarak adlandırabiliriz. Şimdiden toplamda kaç megavatlık tesis kurulacak, ne kadar elektrik üretecek diye bir hesaplama yapmak, kestirimde bulunmak zor. EPDK olarak çıkardığımız ikincil mevzuatın ardından vatandaşların bu konularda fizibilite çalışmalarına başladığını, yapacakları yatırımı ne kadar sürede geri alacaklarını hesaplattıklarını biliyoruz. ” 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.