elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Bulut Tabanlı Sürüş Güvenliği Sistemi:
Cirrus

Panasonic tarafından geliştirilen ve bulut tabanlı sürüş güvenliği sistemi olan Cirrus, aracın seyir ettiği yoldaki buzlanma, yol çalışması, kaza gibi ani durumları sürücüye bildiriyor.Cirrus hakkındaki detaylar ve bilgiler yazımızın devamında.



A- A+
18.02.2020 tarihli yazı 7958 kez okunmuştur.
1968'de Amerika Birleşik Devletleri'nde zorunlu hale getirilen araba emniyet kemerleri, ölüm ve ciddi yaralanma olasılığını önemli ölçüde azalttı. 20 yıl sonra standart donanım haline gelen hava yastıkları ek koruma sağladı. Tabelalar, ses çıkaran şeritler gibi birçok uygulama yolculuğumuzu daha güvenli yapmamızı sağladı. Şimdi bu güvenlik uygulamalarına bir yenisi ekleniyor. Panasonic tarafından geliştirilen Cirrus sistemi, aracın seyir ettiği yoldaki buzlanma, yol çalışması, kaza gibi ani durumları sürücüye bildiriyor.
 
Colorado ve Utah'taki ulaştırma departmanlarıyla çalışan Panasonic mühendisleri, dijital emniyet kemeri dedikleri bir sistem ile araçların ulaşım altyapısıyla konuşmasına, hız ve yön gibi önemli bilgileri göndermesine olanak tanıyor ve bu sayede sürücülerin trafik sıkışlığı, yol çalışması gibi sorunlar hakkında uyarılmasını sağlıyor. Bu haberleşme sistemi, Avrupa başta olmak üzere dünyanın dört bir yanında kullanılıyor. Ancak sınırlı alanlarda sınırlı bilgiler sağladığı için çok etkili olamıyor. Bu yüzden Panasonic çalışanları, bulut tabanlı bir sistem olan Cirrus’u bu yılın ikinci yarısında piyasaya sürüyor.

 

 
 İlginizi Çekebilir: CAN Bus Nedir ve Nerelerde Kullanılır?

Cirrus sistemi, günümüz arabalarının denetleyici alan ağı (CAN) veri yolu üzerinden ilettiği ABS durumu, denge kontrol durumu, silecek durumu, sis lambası ve far durumu, ortam hava sıcaklığı ve buna benzer standart verileri sürüş boyunca yol kenarlarına ve yollara yerleştirilen alıcılara iletiyor. Alıcılar, verileri analiz için bulut tabanlı bir sistem olan Cirrus’a gönderiyor ve burada sürücüler için kişiselleştirilmiş güvenlik uyarıları oluşturuluyor.

Utah Ulaştırma Bakanlığında ulaşım teknolojisi mühendisi olan Blaine Leonard: “Şu anda, bir yolda giderken, 'Dikkat edin, gizli buzlanma' yazan bir yol işaretine genellikle fazla dikkat edilmiyor. Ancak Cirrus ile yoldan geçen bir aracın tekerleklerinin sıcaklık göstergesi ve tekerleklerinin kayması bize buzlanmanın tam yerini verir, böylece buzlanmanın yeri ekranda görüntülenecek bir mesaj olarak gönderilir ve arkadan gelen aracın gösterge ekranında 'İleride buzlanma var,  100 m uyarısı belirir.

Bu sistem sayesinde gelen uyarılar araca ve sürücüye özel olacağı için sürücüler daha dikkatli olacaktır.” dedi. Ayrıca Leonard'a göre bu sistemle, bir hava yastığının açılıp açılmadığını, aracın ne kadar hızlı gittiğini ve o bölgedeki diğer kaç otomobilin hava yastığı açıldığını saniyeler içinde bileceğiz. Bu bilgi, bir acil durum çağrısı sırasında daha doğru ve hızlı tepki almamızı sağlayabilecek ve hayat kurtarabileceğiz.

 

Utah Ulaştırma Bakanlığı, bu teknolojiyi destekleyerek bir test ortamı oluşmasını sağlıyor. Utah’da bu yıl 30 devlet aracı donatılacak ve 40 yol kenarı alıcı yerleştirilecek. Her alıcı, her yöne 300 metre veri iletecek şekilde tasarlandı.Utah, önümüzdeki birkaç yıl içinde binlerce aracı donatmayı ve alıcı sayısını 220 adede çıkarmayı hedefliyor. Geçen yıl, Colorado 100 alıcı kurdu ve 94 araç donattı. Panasonic, Utah ve Colorado’daki testleri sonucunda Cirrus sistemini geliştirip uygulama geliştiricileri için kullanılabilir hale getirmeyi hedefliyor. Şirket, bu geliştiricilerin, güvenliği daha da artıracağını düşünüyor.
 

Kaynak
 
spectrum.ieee.org



Yazar: Serhat Seyrek

Serhat Seyrek Serhat Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.