elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Çanakkale Boğazı' ndan Elektrik Üretmek için 5 MW' lık Tesis Kurulacak

Girişimcilerin artık enerji sektöründeki çalışmaları hız kesmiyor. Çanakkale Boğazı' ndaki akıntı ve dalgalar kullanılarak 5MW üretmeyi planlayan şirket üreteceği bölgeyi çoktan kiralamış bile. Yıllardır dünyanın Med-Cezir hareketinin kuvvetli yaşandığı kıyılarda kurulan sistemlerle elektrik üretildiğini duyup şaşırıp kaldık. Şimdi ise benzer bir çalışma Çanakkale Boğazı' nda yapılıyor.



A- A+
17.12.2012 tarihli yazı 19945 kez okunmuştur.
Daha önce ABD'nin New Hampshire Üniversitesi Makine ve Okyanus Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi olan ve Çanakkale 18 Mart Üniversitesi' nde Mİsafir Öğretim Üyesi olarak bulunan Prof. Dr. Barbaros Çelikkol, Çanakkale ve boğazın, enerji elde edimi için çok önemli yerler olduğuna işaret ederek, ''Çanakkale Boğazı'ndaki akıntı gücünden elektrik enerjisi elde etmeyi ümit ediyoruz'' demişti. Bu haberin üzerinden çok geçmeden bu alanda çalışmalar başlamış bile.

Çanakkale'de bir firma bu haberden mi yola çıktı bilinmez; boğazdaki akıntı gücünü kullanarak elektrik enerjisi elde etmeyi amaçlıyor. Deneme çalışmaları süren proje tamamlandığında kentin elektrik enerjisi boğazdaki akıntı gücü kullanılarak karşılanabilecek.

Firma ortaklarından Abdullah Erkan, yaptığı açıklamada, projenin altyapı çalışmalarını tamamladıktan sonra, ticari üretim yapılabileceğini söyledi.

Akıntıyı elektrik enerjisine çevirme konusunda Ar-Ge çalışmaları yaptıklarını söyleyen Erkan, Çanakkale Boğazı' nın trafik hattının dışında kalan ve akıntı hızının en yüksek olduğu nokta olan Kepez Burnu' nda 30 yıllığına kiraladıkları deniz arazisinde platform kurduklarını, bu platform sayesinde deneme ölçümlerine başladıklarını söyledi




Su altı akıntısında en iyi performansı sergileyecek özgün türbin çeşitlerini denediklerini ifade eden Erkan, gelecek yıl enerji üretimine başlamayı planladıklarını bildirdi.

Erkan, şöyle konuştu:

''Test aşamasını tamamlayarak 5 megawatt gücünde türbin çiftliği kurmayı hedefliyoruz. Türkiye'de yapılacak ilk proje olması nedeniyle çalışmalarımıza TÜBİTAK da destek verdi. Üretilecek elektrik, türbin sayısı ve gücüne bağlı olarak değişecektir. Boğazın trafik hattının dışında kalan bölümü çok geniş. Bunun hesabı yapılamasa da verimlilik kat sayısının yüksekliği nedeniyle bu iş önümüzdeki dönemde bütün yatırımcıların ilgisini çekecektir. Ülkemizin enerji ihtiyacının karşılanması noktasında da önemli olacaktır.''

Proje yürütücüsü Evrim Barış Erkan ise aynı zamanda boğazdaki akıntının sürekliliğini ve değişkenliğini inceleyerek analiz çalışmaları yaptıklarını belirtti ve şunları ekledi:

''Burada akıntıdan elektrik üretme projesi adı altında platform optimizasyonu, türbin Ar-Ge' si çalışmaları yapıyoruz. Türkiye' de ilk olacak bir projeden bahsediyoruz. Bu bakımdan test platformu olan 'Mavi İda-1'i yaptık. Platformda, çeşitli ebatlarda, varyasyonlarda kendi dizayn ettiğimiz değişik modelleri deneme şansımız var. Akıntının döndürdüğü kanatlar, mil vasıtasıyla devir artırıcı sistemden geçerek alternatöre geliyor. Bu şekilde elektrik üretiyor. Aynı zamanda burada akıntı ölçümü yapıyoruz. Şu ana kadar 3 değişik türbin modeli denedik. Son modelde istenilen başarıya çok fazla yaklaşıldığını gördük. Bu alanda çalışmalarımız sürecek.'' 
Çağdaş Ozan Pamuk Çağdaş Ozan Pamuk Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.