cofaso eSchematic:
Makine Üretiminde Elektrik CAD/CAE Entegrasyonu
Elektrik ve otomasyon mühendisliğinde, tam otomatik devre tasarımı kulağa çok zormuş gibi geliyor, fakat cofaso eSchematic'le bu artık mümkün. Detaylar, cofaso iş geliştirme müdürü Sn. Mert Gerçek'in kaleminden... Keyifli okumalar dileriz.
02.06.2020 tarihli yazı 8969 kez okunmuştur.
cofaso eSchematic: Makine Üretiminde Elektrik CAD/CAE Entegrasyonu
Elektrik ve otomasyon mühendisliğinde, tam otomatik devre tasarımı kulağa çok zormuş gibi geliyor, fakat cofaso eSchematic'le bu artık mümkün. Doğru teknoloji ve yüksek entegrasyon, bir şirketin sistematik bilgi yönetimi yoluyla verimliliği arttırmasının, proje ve bakım maliyetlerini azaltmasının yegane yoludur.
Bilgiye erişilebilirlik ve bilgi alışverişi, bir şirketin verimliliğini arttırmanın anahtar faktörleridir. Şu anda mevcut olan yazılım teknolojilerine rağmen, bu bilgiyi kurumsal bir yapıya yerleştirmek çok sık gördüğümüz bir şey değildir. Genelde bilgiler, birbirine uyumlu olmayan platformlarda yanlış yorumlanan ve yanlış kullanılan biçimlerde kayıt altına alınmaktadır.
Paketleme makineleri üreticisi İzmirli Athapack, entegre bilgi yönetimi ile verimliliğin nasıl geliştirilebileceğini bizlere göstermektedir. Athapack'te elektrik proje ve planlama departmanı, çalışma süreçlerini optimize etmek için mevcut tüm bilgi kaynaklarını sistematik olarak kullanarak, daha önce kontrol şematikleri oluşturmak için harcadığı zamanı %80 oranında azaltmayı başarmıştır. Mühendisler, üç yıldır, uygulanmakta olan birçok proje tasarım sürecini, artık manuel müdahale gerektirmeyecek şekilde otomatikleştirmek için cofaso'yu kullanmaktadır. Gelişmiş elektrik proje dokümantasyonu, detaylı üretim planları, artan kalite ve zaman ve maliyet tasarrufu, şirketin genel üretim verimliliğine önemli ölçüde katkıda bulunmaktadır.
cofaso eSchematic ve Tam Otomatik Şematik Oluşturma
Athapack, cofaso'yu mekanik tasarım seviyesinde etkin bir şekilde kullanarak, üretimde son teknolojileri takip etmede kayda değer bir ilerleme kaydetmiştir. Bunu gerçekleştirirken de temel hedefler, devreleri standartlaştırmak, bir proje veri tabanı oluşturmak ve şemaları tekrar tekrar çizmek yerine onları konfigüre etmek olmuştur.
cofaso eSchematic'teki en önemli avantajlardan biri, bu sistemin şirketlerin kendi projelerinden sürekli olarak öğreniyor ve genişliyor olmasıdır. Bir veya birden fazla varyasyonlu şemaların her bir çeşidiyle veya konfigürasyonuyla proje veri tabanı dinamik olarak genişletilebilmektedir. cofaso eSchematic modülünde tasarımcıların, proje tasarım esnasında artık makro çağırmasına gerek yoktur. Sadece devrelerin özelliklerini belirtmeleri yeterlidir ve 3 hat veya tek hat çizimleri buna bağlı olarak otomatik oluşturulmaktadır.
cofaso eSchematic tüm bir devredeki elemanların voltajını hesaplayabilmekte ve otomatik malzeme seçme özelliği ile gerekli malzemeleri seçebilmektedir. Örneğin, kullanıcı bir yıldız-üçgen devresinin 45kW güce sahip olduğunu cofaso eSchematic'e girdiğinde, diğer tüm elemanların ortalama değerleri hesaplanır ve eşleşen malzemeler arka planda otomatik olarak seçilir. Burada seçilecek malzeme markası veya markaları kullanıcı tarafından önceden veya o anda sisteme girilebilir. Ana, yıldız veya üçgen kontaktörünün değerleri gibi değerler hesaplanırken formüller tanımlanabilir.
Hızlı malzeme bulma özelliği mühendislerin bir saniyeden daha kısa bir sürede cofaso kütüphanelerinden bir malzeme bulup proje içine atamalarını sağlamaktadır. Bu kütüphaneler dünyadaki birçok üreticiden olmak üzere toplamda 1.000.000'dan fazla malzeme içermektedir. Otomatik malzeme seçme özelliği, tasarımcılara kütüphanelerde bir malzemeyi ararken, bu malzemenin her bir özelliğini (renk, voltaj, amperaj v.b.) arama kriteri olarak kullanma fırsatı verir.
Bu da, mühendislerin tasarım sürecinde zamandan tasarruf etmesini sağlar.
Dokümantasyon ve cofaso
Elektrik proje mühendisliğinde, proje ve pano tasarımının kendisi kadar dokümantasyonun da önemi büyüktür. Kontrol şemaları tamamlandıktan sonra, etiketleme, çapraz referans gibi karmaşık süreçlerin çıktılarını da içeren esnek rapor ve dokümantasyon oluşturulur. Yani klemens planları, kablo planları, sahada klemens bağlama planları, malzeme listeleri, cihaz listeleri, sipariş listeleri, tedarikçi listeleri, kablaj listeleri gibi üretim planları cofaso tarafından otomatik olarak oluşturulmaktadır.
Tüm import/export süreçleri cofaso içinde kolaylıkla gerçekleştirilir ve optimum otomasyon sağlamak için XML arayüzü üzerinden çalıştırılır. Böylelikle, şirket içinde tek bir dosya formatı kullanılmış olup, herhangi bir bilgi kaybı olmadan projeler arşivlenmiş olur. Bu da, Athapack'te üretim süreçlerinde standartlaşmada çok önemli bir adımın gerçekleşmiş olduğunu göstermektedir.
cofaso, Athapack'in grafik dosyalarını elektrik projesi içinde kullanmasına da olanak sağlamaktadır. Burada grafikler, mekanik tasarım için CAD sistemleri tarafından DWG dosyaları şeklinde sağlanan çeşitli makine çizimleridir. Bu çizimler, cofaso'ya serbest grafik sayfaları olarak import edilebilir ve proje dokümantasyonuna dahil edilebilir.
Pano Tasarımı ve cofaso
Athapack'te elektrik mühendisliği bölümü, pano tasarım süreçlerini standartlaştırmada önemli bir ilerleme kaydetmiştir. Pano tasarımı esnasında, mühendisler cofaso sembol kütüphanelerinde hazır olarak sağlanan pano tasarım sembollerini kullanabilmektedir. Ayrıca, cofaso'da mühendislerin kendi sembol kütüphanelerini oluşturmasına ve malzeme üreticilerinin hazırlamış olduğu pano ön görünüş çizimlerini DWG formatında import edebilmesine olanak sağlanmaktadır.
Athapack
Athapack, Türkiye’de önde gelen dikey ve yatay tip paketleme makineleri, çok kefeli ve lineer teraziler, volümetrik ve vidalı dolum üniteleri, gıda işleme makineleri, dikey ve Z tipi elevatörler, çeşitli konveyörler ve özel projeler üretmektedir. Alanında lider bir üretici olan şirket, İzmir'deki üretim merkezinden dünyada birçok önemli pazara hizmet vermektedir.
Bu yazı, cofaso iş geliştirme müdürü Mert Gerçek tarafından yazılmıştır.
İletişim: Mert Gerçek - İş Geliştirme
Email: mert[at]cofaso.com
Kaynak:
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
ANKET