Dental Eğitimde İnsansı Robot Kullanımı |
Showa Hanako 2
Japonya insansı robot üretimi konusunda dünyanın tartışmasız en gelişmiş ülkelerinden birisidir. Öyle ki Japonların ürettiği bazı insansı robotları gerçek insandan ayırt etmek oldukça zor. Robotlara yükledikleri yapay zeka, mimikler ve diğer insani özellikler, insan kullanımının gerektiği birçok acı verici eğitim uygulamalarında robotların kullanılmasının önünü açmaktadır. Tokyo Showa Üniversitesi’nde okuyan diş hekimliği öğrencilerinin acı verici dental eğitim uygulamalarında diş hastası olarak kullandıkları Showa Hanako bu robotlardan birisi. Bu yazımızda Showa Hanako’yu inceleyeceğiz.
20.10.2015 tarihli yazı 12064 kez okunmuştur.
Showa Hanako’yu Tanıyalım
Showa Hanako insanların karşısına çeşitli diş rahatsızlıklarıyla çıkan son derece gerçekçi bir robottur. Robot yapım şirketi Tmsuk tarafından üretilen bu ilginç robot ilk versiyonu olan Showa Hanako 1 ile karşılaştırıldığında daha gerçekçi daha işlevsel ve kullanımı daha kolay olacak şekilde dizayn edilmiştir. Yoshida Diş İmalat Şirketi tarafından satışa sunulan Hanako ileride diş hekimliği fakültelerinin en ilgi çekici hastaları olacak gibi duruyor.
Hanako uzaktan bakıldığında pembe kazaklı minyon Japon bir bayan gibi gözüküyor. Mimikleri ve hareketleri sayesinde onu bir insandan ayırt etmek oldukça zor olsa da Hanako’nun silikon bir derisi ve ağız astarı var.
►İlginizi Çekebilir: Çizgi İzleyen Robot Yapımı | 1. Bölüm
Hekim, Hanako’nun sensörler ve gerçekçi beyaz dişlerle donatılmış ağzına ekipmanlarıyla her müdahale ettiğinde sanal sinirler uyarılacak ve Hanako tıpkı bir insanın vereceği şekilde tepkiler verecektir. Dili ve kolları iki derecede serbestlik seviyesinde olan Hanako, baş sallama, boğulma gibi ondan fazla doğal insani hareketi yapabilmektedir.
Hanako aynı zamanda ses tanıma için temel bir yazılımla donatılmıştır. Bu yazılım, öğrencilerin sınavlar ve uygulamalar esnasında robotla iletişim halinde olmasına imkan sağlamaktadır.
Üzerinde yapılan eylemlere göre öksürme, hapşırma, göz kırpma, dilini hareket ettirme, sallanma, yorulma gibi birçok insani özelliği barındıran robotun diş hekimliği öğrencilerinin eğitimi için son derece yararlı olacağı düşünülmektedir.
Hanako’nun yüz ve vücut yapısının insana bu kadar benzetilmesinin amacı ise tamamen psikolojiktir. Showa Üniversitesi profesörlerinden Kautaro Maki bu durumu şöyle açıklamaktadır:
“Robotun insansı olmasının sebebi psikolojiktir. Bu öğrencilerin hastalara karşı sorumluluk hissetmesi açısından önemlidir. Eğer insana benzemeseydi, öğrenciler üzerinde büyük bir psikolojik etki yaratmazdı”.
Showa Hanako’nun Özellikleri
1. Konuşma ve İnsansı Vücut Yapısı
Robot yirmiyi aşkın diyaloğu otomatik olarak bilmektedir. Böylece gerçek bir hasta gibi hekimle iletişim halindedir. Ayrıca göz kırpma gibi insani vücut hareket fonksiyonlarına sahip olmasından ve silikon cilt dokusu insan derisine çok benzediğinden gerçekçi bir eğitim ortamı yaratmaktadır.
►İlginizi Çekebilir: Robot İşçilerle Üretim Yapan İlk İnsansız Fabrika Çin'de Kuruldu
2. Tedavi Sırasındaki Kazalar Sonucu İnsani Tepkiler Vermesi
Robot öğrencinin tedavi sırasındaki kaza olarak nitelendirilebilecek darbeler gibi hareketlerine göre ağrı, kusma refleksi, öksürük refleksi gibi onu aşkın insani özellikle donatılmıştır.
1) Robot acıya tepki olarak başını sallıyor.
2) Kusma Refleksi
3)Robot acıya karşı sağ elini havaya kaldırıyor
1) Robot acıya tepki olarak başını sallıyor.
2) Kusma Refleksi
3)Robot acıya karşı sağ elini havaya kaldırıyor
3. Dokunmatik Kontrol Paneli
Kontrol paneli robotun sezgisel çalışmasını sağlamaktadır. Basit ara yüzü olması sebebiyle kullanımı kolaydır.
4. Yedek Parçaların Kolay Değişimi
Bozulmuş, yıpranmış ve kullanılamaz parçalar robot üzerinde kolaylıkla değiştirilebilmektedir.
Dental Uygulamalarda Kullanılan İnsansı Robotların Geleceği
Gelecekte robotların insanların yaptıkları bazı önemli işleri devralacağı düşüncesi kaçınılmazdır. Robot Hanako gibi diş hekimliği öğrencilerine büyük faydalar sağlayacağı düşünülen robotlar üzerinde Japonya gibi ülkelerde sadece dental alanda değil tıbbi ve askeri gibi birçok alanda çalışılmaktadır. Öğrencilerin kobay olarak kullandıkları bu insansı robotların, ileride bu tarz okullardaki laboratuvarların ilginç misafirleri olması beklenmektedir. Teknolojinin gelişmesiyle şu an mevcut olan özellikleri daha da geliştirilecek olan insansı robotların ileride hepimizin hayatında önemli görevler alacağı düşünülmektedir.
Yazar: Hakan Kahraman
Kaynak:
►Techcrunch
►Diginfo
►Gizmag
►Nissin
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.