elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Derin Jeotermal Enerji:
Geleceğin Enerjisi

Gelişen teknolojiyle birlikte gün geçtikçe enerji tüketimi, üretilen enerjiye göre fazlasıyla artmakta. Bilim insanları, bu farkı daha temiz, yenilenebilir kaynaklarla kapatabilmenin yollarını arıyor. Bunun için Prof. Sheng Dai, gelecek vaat eden bir enerji kaynağına odaklandı: derin jeotermal enerji. Bu yazımızda, Jeoteknik Mühendisi Sheng Dai'nin çalışmalarına ve jeotermal enerjiye değindik.



A- A+
08.08.2018 tarihli yazı 8631 kez okunmuştur.
Geçtiğimiz son yirmi yılda, bilim insanlarının elindeki verilere göre tükettiğimiz enerjideki artış, ürettiğimiz enerjideki artışa kıyasla çok fazla. Güneş ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir kaynaklar, dünyanın enerji açığını kapatmaya yardımcı olur, ancak ihtiyaç duyulan enerjinin sadece bir kısmını karşılıyor. İşte tam da bu konuya çözüm üretebilmek adına, Georgia Tech'in Mühendislik Koleji'nde Jeoteknik Mühendisi Sheng Dai; enerji üretilmesine yardımcı olabilecek yenilenebilir kaynaklardan biri olan jeotermal enerji üzerinde çalışıyor.
 

İlginizi Çekebilir: Yenilenebilir Enerji Depolama Sistemleri

Dai ve ekibi, jeotermal enerjinin en iyi şekilde nasıl kullanılacağı konusunda bir çözüm geliştirmek için Ulusal Bilim Vakfı ve DOE ile birlikte çalışıyor. Ekip, Utah'da bir DOE test sahasında tatbikat için geliştirdiği araçları kullanmayı planlıyor. Dai ve ekibinin, bu testi gerçekleştirmeden önce ise daha önce denenmemiş bir konumun ekibin en uygun şekilde çalışmalarını gerçekleştirebilmesi adına, alanın; yaşanabilirliğini değerlendirmek için laboratuar çalışması yapmaları gerekecek.

Dai ve ekibinin çalışmalarında, jeotermal enerjiye iki yönlü bir yaklaşım getiriliyor. Bunlar; sığ ve derin jeotermal enerji. Sığ jeotermal enerji, binaların verimli ısınmasını ve soğutulmasını sağlarken, derin jeotermal enerji ise daha temiz, yenilenebilir enerji sağlama potansiyeline sahip. Sondaj, sıcaklığın 300 °C'nin üzerine çıkabileceği, Dünya yüzeyinin yaklaşık 3 km altında başlar. Derin jeotermal enerji tarafında,  böylece daha büyük ölçekte temiz, yenilenebilir enerji üretilecek.
 
Kaya sıcaklığı, dünya yüzeyinin 3 ila 5 kilometre altında çok yüksek bir sıcaklığa sahiptir. Dai, bazı kaya sıcaklıklarının 300 santigrat derecenin üzerinde bile olabileceğini düşünüyor. Dai ve ekibinin çalışmalarında; ilk olarak, kaya yatağını delip kırılarak, geçirgen bir ağ yaratılacak. Daha sonra, su ya da buhar üreten herhangi bir çalışma sıvısı ile bir türbin çalıştırarak elektrik üretmek için kullanılan buhar oluşturmak üzere rezervuar boyunca yanıp söndürülecek.
NSF ve Enerji Departmanı'nın desteğiyle Dai; jeomatmal enerjiyi kullanmanın yollarını araştırmak için yüksek sıcaklıklarda ve basınçlarda jeomateryalleri test etmek için bir dizi eşi görülmemiş araç kullanıyor. Cihazlar, Georgia Tech'e ait. Ayrıca, çalışmada kullanılan araçların inşa edilmesi ve ülke genelinde başka test sitelerinin benzer teknolojiye erişimi yok. 
Hala, bir çok bilinmeyen aşamalar mevcut. Örneğin; 3 ila 5 kilometre aşağı nasıl davranacağına dair veri yok. Ayrıca; ekip, daha akan suyun uzun süreli etkileri ve kayaların nasıl tepki vereceğini de göz önünde bulundurmaları gerektiğini düşünüyor.

 

Dai, jeotermal enerjiyi ticarileştirmekten oldukça uzak olduklarını da belirtti. Yenilenebilir enerji, sadece çevre için değil, aynı zamanda sosyoekonomik kalkınma için de insanlığın karşı karşıya olduğu en büyük zorluklardan birisi. Yeni gelişmekte olan ülkelerin nüfusu büyüdükçe, daha fazla enerjiye ihtiyaç duyulacaktır. Yeterli enerji üretimimiz yoksa yaşam koşulları kısıtlanacaktır. Enerji arzındaki dalgalanmalar, ekonomik gelişmeyi büyük ölçüde etkiler. Örneğin; büyük bir enerji sıkıntısı olduğunda, şehirler belirli zamanlarda kapanabilir, restoranlar ve diğer işletmeler faaliyetlerin, sonlandırabilir. 
 
Günlük hayatımızı idare etmek için ihtiyaç duyulan enerjinin büyüklüğü muazzam. Bu sorunu çözebilecek tek bir enerji kaynağı, ne yazık ki yok. Bu yüzden, enerji kaynaklarını genel olarak değerlendirmeli ve küresel enerji ihtiyaçlarına ayak uydurmalıyız.

Kaynak:


engineering
 
Serap Uygur Serap Uygur Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.