elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

DevFest'13 İstanbul İzlenimleri |
Google Glass Deneyimi

Google tarafından düzenlenen DevFest dünyanın çeşitli yerlerinde yazılım geliştiricilerini bir araya getirmek için düzenleniyor. Organizasyonu GDG (Google Developer Groups)’ler tarafından yapılan etkinlik bu yıl Türkiye’de ilk defa İstanbul, Ankara ve Eskişehir'de düzenleniyor. Biz de Türkiye DevFest’in ilk ayağı olan İstanbul DevFest 13 etkinliğine katıldık. İşte izlenimlerimiz.



A- A+
03.11.2013 tarihli yazı 12836 kez okunmuştur.

"Amacımız Türkiye’de teknolojik gelişmelerin geliştiriciler açısından değerlendirildiği, katılımcılara  küresel pazara girme konusunda ilham veren bir organizasyon oluşturmaktadır. Yazılım geliştiricileri, öğrencileri ve iş dünyasını buluşturmak ve buradaki iş birliklerini arttırmaktır."    DevFest Türkiye

Google DevFest İstanbul’un Türkiye’de düzenlenen ilk DevFest olduğunu göz önünde bulundurursak bir ilk için başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Hemen hemen tüm oturumlarda yeterli yer olmadığı için birçok kişi ayakta dinledi.

Etkinliğe bir çok firma stantlarıyla katıldı. OBSS, General Mobile, Eteration, Turkcell, Dikey Eksen, 3Dörtgen, Codemodeon, Telpa bunlardan bazıları. Etkinliğin en popüler standları kuşkusuz Turkcell ve 3Dörtgen standlarıydı. Özellikle 3Dörtgen’in 3D yazıcılarını sergilediği ve katılımcıların önünde 3D çıktı aldığı stand hiç boş kalmadı. Standa gelen meraklılar 3D kalemi kullanma imkanı buldular.
 

Codemodeon standında Kinect ile geliştirdiği penaltı oyununu sergiledi. Katılımcılar arasında sanal penaltı turnuvası düzenledi ve kurayla turnuvaya katılan iki kişiye sürpriz hediyeler verdi.

Oturmlarda yaklaşık 40 konuşmacı çeşitli konularda bilgi ve tecrübelerini anlattılar. Etkinlikte ağırlıklı olarak mobil teknolojiler ve uygulamalar, yazılım geliştirme konuları ön plandaydı. Etkinliğin en dikkat çekici sunumlarından birisi Chriss Tuttle tarafından yapılan Google Glass Deneyimi oturumuydu. Biz de Tuttle’dan rica ederek Google Glass’ı deneme imkânı bulduk.

 

Google Glass'ı Denedik

Google Glass uzun zamandır herkesin heyecanla beklediği bir ürün. Henüz satışa çıkmadı fakat Google yüklü bir mebla ve Glass’ın mülkiyetini kullanıcıya vermediğini belirten bir kontrat karşılığında geliştiricilere sınırlı sayıda Google Glass dağıttı. Tuttle da bu geliştiricilerden birisi. Chriss Tuttle etkinliğe Glass’la ilgili deneyimlerini paylaşmak için katılmış. Biz de Tuttle ‘ı konuşmasından önce yakalayarak Glass’ı denemek için izin istedik. Çok kısa da olsa Google Glass’ı deneme şansı bulduk.
 

Google Glass'ı denerken
 
►İlginizi Çekebilir: Google Glass Ön Sipariş İçin Hazır !
 

Eminin birçoğunuz Youtube’dan Glass’ın tanıtım videolarını izlediniz. Fakat Glass deneyiminde gördük ki o videolar çok gerçekçi değil. Biraz abartılmış diyebiliriz. Öncellikle görüntü sürekli gözünüzün önünde değil, ekranı görebilmek için birazcık yukarıya bakmanız gerekiyor, Yani görüşünüzü kısıtlamıyor bu güzel bir ayrıntı. Fakat görüntü kalitesi iyi değil ve tanıtım videolarındaki kadar kullanışlı değil. Google Glass’ı iki şekilde yönetebiliyorsunuz sesinizle ve sağ taraftaki touch pad ile. Ses ile kontrolü bulunduğumuz ortam gürültülü olduğu için sağlıklı bir şekilde kullanamadık. Touch pad güzel düşünülmüş ve oldukça kullanışlı. Cihaz Wİ-Fi ile internete bağlanabiliyor. Test etmek için bir arama yapmak istedik.
 

Önce iki parmağımızla touch pad e dokunarak aşağıya doğru sürükledik. Bu işlemle Google Glass uykudan uyanıyor veya yapmakta olduğu işlemi bırakıp yeni komut almaya hazır hale geliyor. Komut vermek için “Ok Glass” diyoruz. Burada yapabileceğimiz işlemler karşımıza çıkıyor. Biz arama yapacağımız için Google diyerek arama yapmak istediğimiz sözcükleri söyledik. Şimdilik sadece İngilizceyi desteklediği için “Where is İstanbul?“ dedik. Wi-Fi bağlantısından kaynaklanan sorun nedeniyle aramamız başarılı olmasa da Tuttle'ın deneyimlerini dinlediğimizde bu konuda çok başarılı olduğunu söyleyebiliriz.

Başarısız aramamızdan sonra Glass la bir fotoğraf çekmek istedik. “Ok Glass Take a Photo” komutuyla fotoğraf çekilebiliyor. Kamerası 720p fotoğraf çekebiliyor ve video kaydedebiliyor. Tuttle’ın çektiği videoları gördüğümüzde çekim kalitesinin özellikle de ses kalitesinin çok iyi olduğunu gördük.

Deneyimizi ve Tuttle’ın anlatımlarını göz önüne aldığımızda Google Glass’ın tanıtım videolarında biraz abartıldığını fakat geliştirilmeye çok açık olduğunu söyleyebiliriz. Piyasaya çıkmadığını düşünürsek bu aşamada eksiklerinin olması gayet doğal. Yani çok yakın bir gelecekte Glass’ı tanıtım videolarındakinden daha iyi bir seviyede görmeyi umuyoruz.

 

Oturumlar

Artistanbul’dan Oytun Şengül’ün Web Based Linux World konuşması da en önemli ve dikkat çeken oturumlardan biriydi. Şengül bu oturumda web tabanlı işletim sistemleriyle ilgili genel bilgi verdi. Geleceğin mobil işletim sistemlerinin bu yönde gelişeceği ilgili öngörülerde bulundu. Ve Tizen, Firefox OS gibi geliştirilmekte olan işletim sistemleriyle ilgili bilgiler verdi.

General Mobile Genel Müdürü Muzaffer Gölcü katılımcıları mobil cihaz sektörü ile ilgili bilgilendirdi. Konuşmasında sektörün geçmişi, pazar payları ve geleceği ile ilgili rakamları ve grafikleri paylaştı. Gölcü GM’ın yeni telefonu Discovery ile ilgili sorduğu soruları doğru cevaplayan iki kişiye GM Discovery hediye etti.

MongoDB’den Massimo Bringoli açık kaynak kodlu veri tabanı uygulaması MongoDB yi anlattı. MongoDB ve diğer veri tabanı sistemlerini karşılaştırarak “Neden Mongo DB?” sorusunu cevapladı.
 

Google’ın mobil reklam departmanı AdMob’ dan Cüneyt Ünar mobil yazılım geliştirenler ve geliştirmek isteyenler için Google reklamlarından daha etkili faydalanmanın ve daha çok kazanmanın yollarıyla ilgili konuştu. Geliştiricilere mobil uygulamalarını nasıl popüler yapabilecekleri ile ilgili tavsiyelerde bulundu.

Mark Stephens’ın etkinliğin en büyük salonundaki HTML 5 ile ilgili sunumu da kalabalık oturumlardan biriydi.

Muharrem Taç’ın Arduino kullanarak yaptığı Android işletim sistemli telefonla kontrol edilebilen uzaktan kumadalı arabayı anlattığı oturuma BT uzmanı, yazar Hakkı Öcal dinleyici olarak katıldı. Sunumda aracın yapılış aşamaları ve kodlamaları anlatıldı. Taç Arduino ile uygulama yapmak isteyenlere tavsiyelede bulundu.
 

 


Organizasyonun ana sponsorlarından Turkcell etkinliğe Geleceği Yazanlar standıyla katıldı. Geleceği Yazanlar projesinin danışmanları ve yöneticileri gün boyunca standı ziyaret eden katılımcıların sorularını yanıtladı. Ayrıca etkinlik kapsamında Geleceği Yazanlar’ la ilgili bir panel düzenlendi. Panelde proje danışmanlarının gözünden anlatıldı. Soru soran katılımcılara Turkcell tarafından küçük hediyeler dağıtıldı.

 

 
Etkinlik ilk olmasına rağmen iyi hazırlanmış ve organize edilmişti. Buradaki deneyimlerin diğer Ankara ve Eskişehir DevFest’ lere aktarılacağını düşünürsek onların daha başarılı olabileceğini söyleyebiliriz. DevFest Ankara 3 Kasım tarihinde yapıldı, organizasyonun Eskişehir ayağı ise 9 Kasım’da yapılacak. Katılmanızı kesinlikle tavsiye ederiz.

 


 
Mustafa Alper Balım Mustafa Alper Balım Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.