elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Diyabet Hastalığına Yeni Çözüm:
Akıllı Gözlük ve Kontak Lens

Araştırmacılar, diyabet ve şeker seviyesini görüntülemek için akıllı gözlük ve lens sistemi tasarladılar. Sistem glikoz seviyesini takip ederek hastayı uyarıyor. Ayrıntılar yazımızda.



A- A+
09.06.2016 tarihli yazı 11330 kez okunmuştur.
Korede bulunan Pohang Üniversitesi Bilim ve Teknoloji fakültesinden araştırmacılar, akıllı gözlük ve lens sistemini birleştirerek diyabeti izlemek için bir sistem yaptılar. Bunun anlamı günlük, parmaktan alınan kanla, izlenen şeker (glikoz) seviyesiyle beraber diyabete bağlı göz hastalıkları, diyabetik retinopati ve glokom gibi rahatsızlıklar bu teknoloji sayesinde takip edilebilir ve alınan verilere göre hastaya tedavi uygulanabilir.
 



►İlginizi Çekebilir: Sony'den Kameralı Kontakt Lens
 
 


Sistem Nasıl Çalışıyor?
 
Bir halka etrafına yerleştirilmiş devre ile iki yumuşak silikon hidrojel katmanıyla lens oluşturulmuştur. Devre içerisinde glikoz sensörü, mikroişlemci (çip), ilaç takip sistemi ve içinde bulunan bobin ile kablosuz güç ve iletişim sağlanır. Bu yenilikçi bileşenler ile örneğin glikozun artmasıyla sensörde akım artar, akım arttıkça çip sistemi kablosuz olarak gözlüğe glikozun arttığı anlamında uyarı yollar. 
 

 
Gelen uyarının ardından hasta, sesli bir komutla gözlüğe ilaç vermesini söyler. Bunu algılayan gözlükte lenste ki çipe bunu kablosuz iletir. Çip gelen komutun ardından on ilaç içeren altın elektroduna elektrik akımı yollar, altın elektrot bir zar ile kaplıdır. Akım geçince zar erir ve ilaç verilmiş olunur.
 
Bilim insanları ileri ki zamanlarda bu ilaç verme işleminin gözlüğün otamatik bir şekilde yapacaklarını vurguluyorlar. Diyabet dışında, araştırmacılar akıllı kontakt lensin aynı zamanda diğer göz hastalıkları ve enfeksiyonları tedavi etmek için de kullanılabileceğini söylüyor. 




Kaynak:

►futurism
Ömer Faruk GÜMÜŞ Ömer Faruk GÜMÜŞ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.