elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünyanın En Hızlı Nöromorfik İşlemcisi Geliştirildi

Swinburne Teknoloji Üniversitesi araştırmacılarının öncülük ettiği uluslararası bir araştırma ekibi dünyanın en hızlı ve güçlü nöromorfik işlemcisini ürettiklerini duyurdu. Yapay zeka uygulamaları için kullanılan bu işlemci saniyede 10 trilyondan fazla işlem yapabilirken çok büyük ölçekli veri işleme kapasitesine de sahip durumda. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
24.01.2021 tarihli yazı 6548 kez okunmuştur.
Yapay sinir ağları, insan beynindeki nöral bağlantıları örnek alarak oluşturulan sistemlerdir. Tıpki insan beynindeki nöral bağlantılar gibi bu sistemlerde de yapay nöronlar ile bağlantılar oluşturularak öğrenme, karar verme gibi işlemler yapılabiliyor. Böylece bilgisayarlı görü, yüz tanıma, doğal dil işleme, çeviri, tıbbi tanı koyma gibi uygulamalar gerçekleştirilebiliyor. İnsan beynindeki görsel korteks bölgesinin biyolojik yapısından esinlenenen bu sinir ağları ile ham veriler işlenip bu verilerden çıkarılan özellikler kullanılarak çeşitli konularla ilgili tahminlerde bulunuluyor.


Şekil 1: Bir Yapay Sinir Ağının Yapısı

İlginizi Çekebilir: Yarı İletken Beyin Yapılabilir mi ?
 
Swinburne Teknoloji Üniversitesi araştırmacıları, yaptıkları çalışmalar sonucunda sinir ağlarının işlem hızını ve gücünü geliştirmeyi başardılar. Oluşturdukları nöromorfik işlemci, öncekilere nazaran 1.000 kat daha hızlı işleme kapasitesine sahip olmanın yanında çok büyük boyutlu görüntüleri işlemeyi de başarıyor ve diğer optik işlemcilerin gerçekleştiremediği yüz tanıma işlemlerini başarıyla tamamlıyor. Bunların arasında 250.000 piksellik görüntülerin konvolüsyon işlemleri ve el yazısı ile yazılmış sayıları %88 başarı ile tanıma gibi işlemler bulunuyor.
Şekil 2: Sistemin Çalışma Yapısı

İlginizi Çekebilir: İnsan Beynini Taklit Eden Bilgisayar Geliştirildi
 
Google TPU (Tensor Processing Unit) saniyede 100 trilyon işlem yapabilme kapasitesine sahip olmasına rağmen binlerce paralel işlemci kullanıyor. Bu sistem ise tek işlemci ile çalışıyor. Bunun için yeni bir teknik kullanılarak verilerin mikro-tarak benzeri bir kaynaktan zaman, dalgaboyu ve uzaysal boyutlarda eş zamanlı bir şekilde kanallara dağıtarak iletimi sağlanıyor. Mikro-taraklı çipler yüzlerce yüksek kaliteli kızılötesi lazer ışınlarından oluşan bir gökkuşağı gibi davranıyor. Diğer optik kaynaklardan daha hızlı, küçük, hafif ve ucuz olmaları ile biliniyorlar.

Projenin araştırmacılarından Profesör Xingyuan Xu “Gelecekte işlemcilerin nasıl görüneceklerine dair bir ön gösterim izliyoruz. Bu çalışma, Mikro-taraklı çiplerin böyle yenilikçi bir şekilde kullanımı ile işlemcilerin gücünün nasıl arttırılabileceğini gösteriyor.” İfadelerini kullandı. Bu artan güç, düşük maliyet ve enerji tüketimi ile sağlanıyor. Böylece optik teknolojisi ile yapay sinir ağları daha hızlı ve verimli çalışabilir hale geliyor.


Kaynak:
 

► allaboutcircuits.com
sciencedaily.com
► therobotreport.com


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.