elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektrikli Uçuşun Geleceği

Yolcu uçağı üreten Airbus şirketi elektrikli uçak teknolojisi için, Siemens ve Rolls-Royce ile ortaklık kurdu. Elektrikli uçuşu gerçeğe dönüştürmede önemli bir adım olan E-Fan X’in detayları haberimizde.



A- A+
07.05.2019 tarihli yazı 7208 kez okunmuştur.
Airbus, Siemens ve Rolls-Royce, Londra’da dünyanın önde gelen elektrik ve tahrik sistemleri teknolojileri uzmanlarından bazılarının bulunduğu havacılık derneğinde, çığır açan işbirliğini duyurdu. Ayrıca 2018 Farnborough Havacılık Fuarında İngiltere hükümeti, Airbus’ın öncülük ettiği E-Fan X hibrit elektrikli uçak projesine maddi destek verdi.

2010 yılında dünyanın ilk tamamen elektrikli uçağı olan CriCri ile büyük başarılara imza atan Airbus, tamamen elektrikli E-Fan 1.0 ve hibrit E-Fan 1.2’yi üretti. E-Fan X, Airbus’ın elektrifikasyon yolculuğunda bir sonraki iddialı projesi olacak. Batarya ve yakıt hücresi teknolojisindeki hızlı gelişmeler sayesinde E-Fan X’in daha büyük bir adım olacağı düşünülüyor.

 


►İlginizi Çekebilir : Üç Kanatlı Hibrit Uçak: BEHA

Hibrit veya tamamen elektrikli tahrik gücüne sahip olan uçak tasarımları yeni potansiyeller açacağı gibi çevresel faydaları da göz ardı edilmemeli. Günümüz havacılık sektörünün önündeki en büyük zorluklar arasında fosil yakıtlara olan bağımlılık yer almakta. Yapılan çalışmaların hedefi çevresel performansı iyileştirilmiş, fosil yakıtlara daha az bağımlı ve yüksek verimliliğe sahip olan ulaşım araçları üretebilmek.

Airbus, elektrikli ve hibrit-elektrikli tahrik sisteminin, havacılık endüstrisinin karbondioksit salınımını ve gürültü seviyelerini önemli ölçüde azaltmayı amaçlayan Flightpath 2050 Havacılık Vizyonunda belirtilen hedeflere ulaşacağına inanıyor.

E-Fan X projesinin lideri olan Olivier Maillard, yeni projelerinin, önceki E-Fan’dan 60 kat daha güçlü olduğunu  belirtiyor. Airbus, Rolls-Royce ve Siemens, E-Fan X için belirli parçaları geliştirmeye odaklanacak. Parça üretiminden sonra, yapılacak kapsamlı uçuş testinde, yolcu uçaklarında kullanılan gaz türbinli dört motordan birinin yerine 2 MW’lık bir elektrikle çalışan motor konulacak. Uçuş testinin başarıyla sonuçlanması halinde, ikinci bir gaz türbini motorunun da bir elektrik motoruyla değişimi planlanıyor.

Airbus, hibrit-elektrikli tahrik sisteminin ve pillerin kontrol mimarisinin yanı sıra genel entegrasyondan ve uçuş kontrolleriyle entegrasyondan sorumlu olurken, Rolls-Royce ise turbo-şaft motorundan, 2 MW’lık jeneratörden ve güç elektroniğinden sorumlu olacak. Siemens, 2 MW elektrik motorunu ve onların güç elektronik kontrol ünitesinin yanı sıra invertör, DC/DC dönüştürücü ve güç dağıtım sistemini de teslim edecek.

Air France eski CEO’su Alexandre de Juniac, yakın gelecekte hava taşımacılığının yakıt bakımından daha verimli ve daha sessiz olacağını ayrıca otonom kontrol sistemlerinin gelişmesiyle birlikte pilotsuz uçaklarında üretilebileceğini belirtiyor. 2040 yılından önce elektrikli uçakların tam anlamıyla kullanıma geçeceği tahmin ediliyor.

Airbus, Rolls-Royce ve Siemens, elektrifikasyon da dahil olmak üzere farklı teknoloji alanlarında araştırma çalışmalarına yatırım yapıyor ve odaklanıyor. Elektrik ve hibrit-elektrikli tahrik sistemi, zorlukların üstesinden gelmek için en umut verici teknolojilerden biri olarak görülüyor. Maillard,  2020’nin sonunda uçuş testine başlamayı hedeflediklerini ve bir yıl sonra da ilk halka açık uçuşları gerçekleştirmeyi düşündüklerini belirtiyor.



 



Kaynak:

►businessinsider.com
►airbus.com



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.