elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

EÜAŞ Mini Nükleer Santral Geliştirecek

Son yıllarda yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarımızın yanı sıra enerji portföyümüze nükleer enerjiyi de dâhil etme yolunda EÜAŞ önemli bir adım daha attı! Türkiye (EUAS International ICC) ile İngiltere (Rolls-Royce) arasında mini nükleer güç reaktörleri geliştirme ve üretme konusunda bir anlaşma imzalandı. Ekonomik ve hızlıca kurulabilen bu güç santralinin, bölgede on binlerce kişiye iş imkânı yaratacağı düşünülüyor. Ayrıntılar haberimizde...



A- A+
23.03.2020 tarihli yazı 8418 kez okunmuştur.
İngiliz şirket Rolls-Royce ve 2015 yılında alınan Bakanlar Kurulu kararıyla sermayesinin tamamı EÜAŞ’a ait olarak İngiltere'de kurulan EUAS International ICC, kompakt nükleer güç santrallerinin (diğer adıyla Small Modular Reactor yani SMR) teknik, ekonomik ve hukuki uygulanabilirliği ile birlikte üretim imkânlarını değerlendirebilmek için karşılıklı bir anlaşma imzaladı.
 
 
EÜAŞ’ın enerji üretim portföyünde hidroelektrik, doğalgaz ve linyit ile çalışan termik santralleri bulunuyor. Ayrıca Türkiye uluslararası ortaklarıyla büyük nükleer santraller de geliştirmeye devam etmekte. Ancak enerji piyasasında fiyattaki rekabet gücünde rol alabilmek için geçtiğimiz günlerde imzalanan mini nükleer santraller gibi yeni anlaşmalara da adım atıyor. Küçük modüler reaktörlerin fizibilitesini yakından takip eden yetkililer, nükleer enerji santrallerinin kurulumu ile Türkiye'nin enerji piyasasında birçok avantaj sağlayabileceğini düşünüyor. Bu doğrultuda atılan adımlar ile ülkenin ekonomik olarak büyümesine, sosyal zenginliğin artmasına katkıda bulunulması planlanıyor.
 
Güç santralini tasarlayan şirketler birliği içinde ; Assystem, BAM Nuttall, Laing O’Rourke, National Nuclear Laboratory (NNL), Rolls-Royce, Atkins, Jacobs, The Welding Institute (TWI) ve Nuclear AMRC' gibi başarlı şirketler yer alıyor. Enerji teknolojileri üreticisi Rolls-Royce, tasarladıkları küçük bir su reaktörü olan SMR ile  400-450 MWe elektrik üretebileceklerini düşünüyor.  İş ortaklarının ise, bu projede 60 yıl boyunca çalışmalarının sürdürebileceğini tahmin ediyor. Kompakt güç reaktörlerinin bileşenleri, ilgili sahalara gönderilmeden önce, fabrikalardaki standart bölümlerde üretilerek hava koşullarına dayanıklı bir kubbe içerisinde hızlı bir şekilde belirlenen sahaya monte ediliyor. Bu sayede, hava koşullarına bağlı aksaklıklar ortadan kaldırılıyor, maliyetler düşürülebiliyor. Ayrıca İngiltere, SMR tesisinin; karayolu, demiryolu veya deniz yoluyla taşınabilmesi için tamamen örgütlenmiş durumda.  Bu işlemler sonucunda, daha düşük başlangıç maliyeti, daha kısa ve daha öngörülebilir inşaat ve işletmeye alma süreleri sağlanabiliyor. Her istasyon için hedef maliyetin 2.1 milyar USD  olabileceği, ancak biraz daha  tasarruf ile bu fiyatın biraz daha düşmesinin  mümkün olabileceği uzmalar tarafından bildirilmekte. Türkiye’deki yetkililer bu verilere bakarak SMR nükleer enerji santraline, hızlı ve ekonomik bir şekilde kurulabilir  ve on binlerce işçinin çalışabilmesi için istihdam yaratabilecek, refah ve yaşam kalitesini artıracak cazip bir yatırım olarak bakıyor.

İngiliz şirket Rolls-Royce’un 150’den fazla ülkede müşterileri bulunuyor. Bu müşteriler arasında 400’ün üzerinde havayolu müşterisi, 160 silahlı kuvvetler, 70 donanma dâhil olmak üzere 5 binin üzerinde enerji ve nükleer müşterisi yer alıyor. 2019’da AR-GE çalışmalarına 1,45 milyar sterlin yatırım yapan Rolls-Royce, 29 farklı Üniversite Teknoloji Merkezinden oluşan küresel bir ağı destekliyor. Başarılı bir şirket olan  Rolls- Royce, ilk değerlendirme olarak, Türkiye'nin yerel ve bölgesel koşullarını  nükleer enerji fırsatları için  oldukça avantajlı buluyor. Gerçekleştirilen bu anlaşma doğrultusunda, şirketler birliğine ait güç santralinin kurulması için Türkiye'nin  koşullarının; enerji, ekonomik ve endüstriyel hedefleri nasıl destekleyeceğinin ayrıntılı araştırılması gerçekleştirilecek. Teknik, lisanslama, ticari ve yatırım ile ilgili hususların, muhtemel inşa süreçlerinin ve Türkiye ile global pazar potansiyelinin incelenmesi gibi konular bu incelemelerde yer alacak.
 

Kaynak:

► www.word-nuclear-news.org
Serap Uygur Serap Uygur Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.