Geleceğin Uçaklarının Kokpitlerinde Artık Pencere Olmayacak
Airbus uçak teknolojisinde yeni bir adım atmaya hazırlanıyor. Bu yeni teknolojiyle uçakların kokpitlerinin artık penceresi olmayacak ve bu girişim şirkete yeni bir patent kazandıracak. Böylece pilotun görüş alanı artacak. Nasıl mı? Ayrıntılar yazımızda.
13.08.2014 tarihli yazı 10426 kez okunmuştur.
Eğer uzay mühendisi olsaydınız bu görüntü sizi aşırı mutlu ederdi. Bununla birlikte uzay mühendisi olmayan herhangi biriyseniz ilk bakışta şaşırır sonra endişelenir son olarak da endişeniz o kadar büyür ki şirkete karşı şikayet dilekçesi yazabilirsiniz. Bahsettiğimiz görüntü yolcuların biniş alanından uçağa yürüdüğü yer. Aynı zamanda uçağın hiç penceresinin olmadığını fark ediyorsunuz. Bunun yerine kokpite bakması gereken alüminyum koniler size bakıyor. Airbus bu konuda iddialı ve eşsiz kokpit dizaynıyla patent için başvuruda bulundu. Burada pencerelere elveda derken geleneksel kokpitin güvenilir 3D ekranlarına dönüşümü yer alıyor.
►İlginizi Çekebilir : Efsane Uçak SR-71 Blackbird | Siyah Kuş
"Neden kokpitler hep uçağın burnunda yer alır?" Pilotların nereye gittiğini görmesine ihtiyacı olduğundan değil. Eğer öyle olsaydı kokpit o bütün parlak aletlere sahip olmazdı. Bunun nedeni pilotların uçak inerken ve yere yakın uçarken aşağıyı ve yukarıyı görmelerini sağlamaktır. Ancak bu uçağın neşter şeklindeki burnunun aerodinamiği için çok zararlı. Bu işin başlamasının ve Airbus'ın başvurduğu patentle uzay mühendislerinin ilgilenmesinin bir nedeni var.
Uzay mühendislerine göre gövdede pencere olması bir zayıflık. Olabildiğince mükemmel bir silindir gibi olmalı çünkü birleşik pencereler sizin uçak gövdesini zayıflattığınızı gösterir. Bu birleşik pencereler uçağın gövdesini sağlamlaştırmak için daha fazla cam ve plastik eklerken yapısal değişikliklerin gövdeye yapılmak zorunda olduğunu ortaya koyuyor.
Patent; neredeyse penceresiz veya dünyadan yalnızca ufak parçalara sahip bir kokpit gösteriyor. Bunun yerine dış dünya; geri projeksiyon, hologram ve gövde dışındaki kamera ve lazerlerle desteklenen oled görüntüleme sistemi aracılığıyla izlenebiliyor. Bunun dışında kameralar yere yakın uçuşlar ve park etmede kullanılıyor. Aynı zamanda hava şartları rotalar, navigasyon fenerleri tehlikelerde ve herhangi işe yarar bir bilgide gerçekliği arttırmada da işe yarıyor. Küresel navigasyon sistemi ve hava bilgisinin holografik görüntülerinden esinlenmiş yıldız savaşları var.
►İlginizi Çekebilir : Akıllı Telefon Kontrollü Kağıt Uçak
Eğer Airbus bunu başarabilirse sonuçlar takdire değer olacak. Pilotun görüş alanı artacak, bilgi gösteriminde hassaslık, uçak ağırlığında azalmada verimli bir artış olacak. Bu aynı zamanda kabinin duvar sağlamlığını arttırarak ve yolcu kabinini tamamen ayırarak güvenliği arttıracak. Artık bunu nasıl başaracaklarını ve insanların bu değişikliği nasıl karşılayacağını bekleyip görme zamanı!
Kaynak :
►wonderfulengineering.com
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.