Giyilebilir Cihazlar için Ultraviyole Sensörler
Tohoku Üniversitesi ve SII Semiconductor firmasının ortak araştırmaları sonucu, silikon tabanlı ultraviyole sensörler, akıllı telefonlar ve giyilebilir cihazlar için kullanılabilir hale geldi. Ayrıntılar haberimizde.
06.05.2017 tarihli yazı 9481 kez okunmuştur.
Son yıllarda sağlık hizmeti veren topluluklar, güneş lekelerinden ve yanıklarından korunma konusu üzerine yoğunlaştı. Ultraviyole ışınlarının, akıllı telefonlarla ya da giyilebilir cihazlarla ölçülebilmesi sağlığımız ve estetik açısından muhteşem bir gelişme olarak görülebilir. Ayrıca ultraviyole ışınların ölçülme ihtiyacı endüstriyel alanda da her geçen gün artmaktadır. Ultraviyole iyileştirilebilir mürekkep kullanan yazıcıların kullanımının artması da bunun bir göstergesi olarak kabul edilebilir.
Yeni ultraviyole ışın sensör teknolojisi, Tohoku Üniversitesindeki iki Profesör tarafından geliştirildi. Sadece silikon yarıiletkenler kullanılarak, UV-A (315~400nm) ve UV-B (280~315nm) dalga bantlarındaki ışınlarının tanınması ve ölçülmesi yapılabiliyor. Bu dalga bandındaki ışınlar, deri lekeleri ve güneş yanıklarına sebep olan ışınlar olarak atfedilir. Çok yönlü silikon yarıiletken sensörler, birleşik yarıiletken ultraviyole sensörlere nazaran, devrelere montajı daha kolay olup aynı zamanda da daha fonksiyonlu olması nedeniyle tercih sebebidir.
Geleneksel olarak, silikon fotodiyotların UV ışın sensörleri optik filtreler kullanarak, istenmeyen görünür ışın dalga bantlarını keser. Araştırmacılar, yüksek ve düşük ışın hassasiyetleri ile silikon fotodiyotların diferansiyel spektral tepkisinden yararlanarak,optik filtre aralığı seçici yetenekleri olan bir sensör geliştirdiler.
Optik filtresiz yapı, sensöre yüklenen ultraviyole yoğunluğunu engelleyerek, daha fazla hassasiyet elde etmeyi sağlar. Araştırmacılar daha önce 190~1100 nm genişliğinde spektral cevap sağlayan ve ultraviyole ışımasına karşı yüksek direnç performansı gösteren bir silikon fotodiyot teknolojisi geliştirmişlerdi. Bu çalışmayı JST- SENTAN projesi için 2011-2013 yılları arasında yapmışlardı. O fotodiyot teknolojisi şu anda ultraviyole ışın teknolojisi kapsamında seri üretime geçmiş durumda ve yeni tanıtılan diferansiyel spektral tepki metodunu kullanılarak devam etmektedir. Geliştirilmiş ultraviyole ışın sensörleri, küçük şeffaf reçine paketlerine yüklenir ve bu sayede akıllı telefonlar ve giyilebilir cihazlar için uygun hale gelir. Bu yeni teknolojiyle herkesin ultraviyole ışınları algılaması ve ölçmesi amaçlanmaktadır.
Kaynak:
►phys.org
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.