Güneş Enerjili ve Elektrikli Araçlar Şarj Gerektirmiyor
Güneş enerjili ve elektrikli araç fikri çeşitli araştırmalarla desteklenmeye devam ediyor. Aptera adlı firma, güneş enerjili ve elektrikli üç tekerli bir araç geliştirdi. Detaylar yazımızın devamında.
26.02.2021 tarihli yazı 4763 kez okunmuştur.
Birçok otomobil üreticisi araçlarında güneş paneli kulanımına yönelmeye başladı. Bunun en büyük nedeni zamanla artan verimlilik ve azalan maliyet olarak görülüyor. İşte bu üreticiler prototiplerinde fotovoltaik sistemleri ve güneş pillerini araçlara entegre etmekte. Fotovoltaik, güneş hücreleri ve panelleri yardımıyla güneşten elektrik üretmeye yarayan mekanizmalardır. Araca entegre fotovoltaik konseptine VIPV denmektedir. VIPV yardımıyla üretilen güç, elektronik kontrol ve klima üniteleri vb. alanlarda kullanılıyor. Ancak var olan çeşitli tasarım zorlukları VIPV entegreli bu araçların yaygınlaşmasını engelliyor.
Aptera adlı firma, güneş enerjili ve elektrikli üç tekerli bir araç geliştirmeyi başardı. Araç, 4.4 m uzunluğa, 2.2 m genişliğe ve 1.4 m yüksekliğe sahip. Üç tekeri bulunan araç, iki yetişkin insan ve bir evcil hayvanı taşıyabilecek kapasiteye sahip. Araç, çoğu bölgede yılda 17.000 kilometre (11.000 mil) üzerinde seyahat edebiliyor. Aracın gövdesinde 180 adet güneş pili bulunuyor. Araç gündüz kullanım halinde iken güneş enerjisini araca depolayabiliyor. Başka bir seçenek ise aracı şarj istasyonlarında şarj etmek.
Araç kompozit çelik ve alüminyumdan yapıldığı için hafif bir yapıya sahip. Araç, 1 mil başına 100 W’dan az güç harcadığından dolayı güneş sistemiyle çalışan diğer araçlara göre 5 kat daha fazla menzil sunuyor. Aptera’nın aracı, aktif kullanım sırasında enerji tasarrufunu ve menzili artırmayı sağlayabilecek yollar hakkında bilgi de vermekte. Bir diğer dikkat çekici noktası ise otomobilin yalnızca 4 parçadan oluşması. Normal bir otomobilin ortalama 300 parçadan oluştuğu göz önüne alınırsa, Aptera’nın aracı daha düşük maliyetli olarak görülüyor. Aptera, yaptığı hesaplamalar sonucu aracın sürüklenme katsayısının 0.13 olduğunu aktardı. Tesla Model 3’ün sürüklenme katsayısının 0.23 olduğu dikkate alındığında aracın tasarımının başarılı olduğunu görüyoruz.
Araç, direksiyonu, hızlanmayı ve frenlemeyi otomatik olarak kontrol edebilmekte. Elbette daha güvenli bir sürüş için sürücünün direksiyon başında olması gerekiyor. Azami olarak 117 km hıza ulaşabilen araç 3.5 saniye gibi bir sürede sıfırdan 100 km hıza çıkabiliyor.
Kaynak:
►allaboutcircuits.com
►dezeen.com
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.