elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Güneş Paneli Aşınmalarını Önleyebilmek

Lüksemburg Üniversitesi Laboratuarı’nda fotovoltaikler üzerinde yapılan çalışmalarda güneş pili bozunmalarını önlemek adına yeni bir metod bulundu. Bu metod güneş panellerinin verimliliğini artırma adına güzel bir adım olabilir.



A- A+
22.10.2012 tarihli yazı 14846 kez okunmuştur.
Son yıllarda gittikçe yaygınlaşan güneş enerjisi kullanımıyla birlikte güneş panellerinin devamlılığını ve verimliliğini artırma çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Araştırmalar güneş panellerinin üretimi sırasında meydana gelen bazı kimyasal hasarları gözlemleyip önleme amacıyla yapılıyor.

Güneş panelleri içerisindeki fotovoltaik hücreler sayesinde güneş ışığı enerjisini elektrik enerjisine dönüştürürler. Bu dönüşüm sırasında güneş enerjisini emen ince film güneş pilleri üzerindeki kaplamalar hasar görmüş olabilirler. Lüksemburg Üniversitesi Fizik Araştırma Laboratuarı’nda araştırmalarını sürdüren David Regesch’in açıklamasına göre: “ İnce film güneş pilleri birkaç tabakadan meydana gelir. Bu katmanlarda güneş ışığı emilip elektrik enerjisine dönüştürülür. Eğer bu emilme hızlı bir şekilde yapılmazsa, bu tabakalar enerji dönüşümü yeteneklerinin bir kısmını kaybedebilirler.”


Araştırmacılar güneş pilinin üzerine gelen ışıkta yaptıkları ölçümlerde bozunmaların ilk birkaç dakika içinde olduğunu tespit ettiler. Ayrıca bu bozunmaların tersinir olduğu gözlemlendi ve hızlı bir şekilde panelin üzerine bir tabaka yerleştirerek bunu önlemeyi başardılar. Bu da güneş pilinin devamlılığını sağladı.

Fotovoltaik sektöründe, güneş pilleri ekonomik nedenlerden dolayı mümkün olduğunca hızlı işlenir. Bu çalışmayla da bilim adamları sürecin neden hızlı bir şekilde tamamlanması gerektiğini fiziksel olarak göstermiş oldular. Bu ve buna benzer çalışmaların artması güneş enerjisinin, enerji sektöründe daha da ileri gitmesini sağlayacaktır.

KAYNAK: ScienceDaily

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.