elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Güneş Panelli Akıllı Kameriye Proje Sahipleri ile Röportaj

Karabük Üniversitesi son sınıf öğrencileri, yapmış olduğu bitirme tezleri ile büyük ilgi çektiler. Yenilenebilir enerji olan güneş panelleri ile yerleşkedeki kameriyeleri aydınlatan projenin detaylarını proje sahiplerine sorduk. Birlikte yazımıza göz atalım.



A- A+
30.06.2015 tarihli yazı 10732 kez okunmuştur.

Kendinizden biraz bahseder misiniz?
 

Karabük üniversitesi,  Makine mühendisliği son sınıf öğrencileriyiz. Projemizi yapabilmek için  Mehmet Ersoy, Kubilay Ertaş ve Samet Öğrünç olarak 3 kişilik grup oluşturduk. 
 

 

 

Projenizin Çıkış Noktası Nedir?


Okulumuz çok geniş bir alanda kuruludur. Öğrencilerin oturabileceği kampüs hayatı yaşayabileceği çok fazla kameriye var. Ancak kameriyelerin bir kısmı fakültelere uzak. Hava karardığında öğrencilerin oralarda oturması pek mümkün değil. Özellikle 2. öğretim öğrencilerinin hem oturabilecekleri hem de ders çalışabilecekleri yerler olmuyor. Bu sebeple güneş enerjisiyle aydınlanabilecek kameriye sistemleri üzerinde durduk. Tabi biz biraz daha özellik katmak istedik. Ders çalışırken bilgisayar, telefon ve tablet kullanıyoruz. Kameriyelerimize de 2 adet priz yerleştirerek bu sorunu çözmek istedik. Öğrenci arkadaşlarımız açık hava da bu sayede rahatlıkla ders çalışabilmiş olacaklar. 
 

 

 

Projenizin teknik bilgilerinden bahseder misiniz?

 
Projemizde 12 V jelli akü,  1 adet kontrol cihazı, 1 adet 145w güneş paneli (polikristal), 5 metre 3 çipli led beyaz aydınlatma ve 3 adet elektrik sigortası kullandık.
 

Projenizi nasıl yaptınız? Sürecinizden bahseder misiniz?

 
Ne kadarlık bir güce ihtiyacımızın olup olmadığını öğrenebilmek için önce hesaplamalar ile başladık. Bir bilgisayar, bir cep telefonu ve led aydınlatma için hesaplamalarımızı tamamladık. İhtiyacımız olan ürünlerin listesini çıkartıp, siparişlerini verdik. Sanayide bir marangoz bir kaynakçı bulduk. Siparişlerimizi aldıktan sonra güneş paneline ayak yaptık.  Malzemeleri önceden izin aldıgımız mühendislik binasının önüne getirerek 2,5 günde kurulum yaptık prizleri bağladık. Tabi ki bunların hepsinin kurulumunu kendi ellerimizle yaptık. 2 gün yağmurlu ve kapalı hava şartlarında ölçüm yaptık.  Bir gece boyunca sistemi açık tuttuk 6 saatlık full kapasite çalıştırdık. Projemizin sorunsuz çalıştığından emin olduk.



 

Projenizi hazırlarken maddi destek aldınız mı?

 
Tübitak 2209b bitirme projesi destekleme programından maddi olarak destek aldık.  "Güneş Panelli Akıllı Kameriye" sistemini hazırlarken aldığımız destekten daha çok giderimiz oldu ancak bu projeyi yapmaya değerdi.
 

 
►İlginizi Çekebilir: Güneş Enerjili 10 Harika Cihaz

 

Projenize nasıl tepkiler aldınız?


Projemize olumlu dönüşler aldık. Hocalarımız, öğrenci arkadaşlarımızdan olumlu tepkiler aldık. Medya üzerinde de projemizin duyulması bizi çok mutlu ediyor.
 

Projenizin geleceğini nasıl görüyorsunuz? Sizce yaygınlaşır mı?

Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması gerektiği konusunda artık herkes bilinçlendirildi. Biz küçük bir kameriyada bu işlemi gerçekleştirdik. Ancak bu projemiz de bir ihtiyaçtan doğdu. Önce okulumuzdaki tüm kameriyelerde bu projenin uygulanmasını istiyoruz. 


►Röportajı Yapan: Ece ÜLKER
Ece ÜLKER Ece ÜLKER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.