elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Haberleşmede Yepyeni Bir Dönem |
Artık Güç Kaynağına İhtiyaç Duymadan Haberleşmek Mümkün

Washington Üniversitesinden bir grup mühendis tarafından geliştirilen yeni kablosuz haberleşme sistemi ile artık elektronik cihazlar teller ve piller olmadan haberleşebilecek. Bu yeni teknolojinin detaylarına yazımızdan ulaşabilirsiniz.



A- A+
01.09.2013 tarihli yazı 14570 kez okunmuştur.
Geliştirilen bu yeni teknoloji ortam geri yansımalı bir sistemden oluşuyor. Bu yeni sistem, mevcut hücresel TV yayınlarının oluşturduğu radyo sinyallerini kullanarak veri alışverişini hiçbir güç kaynağına ihtiyaç duymadan sağlayabiliyor. Bu sayede kullanıcılar ne bataryalara ne de kablolara ihtiyaç duymadan kolayca birbirleriyle haberleşebiliyor ve iletişime geçebiliyorlar.
 
Araştırmacılar bu yeni teknolojiyi barındıran antenli küçük bir cihaz geliştirdiler. Geliştirilen bu cihaz kablosuz sinyalleri alabiliyor, yorumlayabiliyor, aynı zamanda işleyip istediği gibi yansıtabiliyor. Bu sayede aynı teknolojiye sahip başka bir cihaz yansıyan bilgiyi alıp yorumlayıp kullanıcıya kolayca sunabiliyor.
 

 
Araştırma sorumlusu Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği bölüm profesörü Shyam Gollakota geliştirdikleri sistemi şu sözleriyle açıkladı.

 


“ Biz, günlük yaşantımızda sürekli etrafımızda olan bu kablosuz sinyalleri kendi istediğimiz gibi işleyip güç ve iletişim kaynağı olarak kullanabiliyoruz. Umuyorum ki geliştirdiğimiz bu yeni teknoloji kendi kendini idame ettirebilen akıllı sensörler, giyilebilir teknolojik araçlar ve  akıllı evler gibi birçok alanda kullanılabilecek.”
 

 
Washington Üniversitesi 'ne göre, bu yeni teknoloji ile akıllı sensörler üretilebilir ve hemen hemen her binanın içine kalıcı olarak yerleştirilebilir. Bu sayede sensörler binalar arasında sürekli iletişim içerisinde kalabilir ve böylece yapılarının beton ve çelik sağlamlığı rahatlıkla denetlenebilir. Aynı zamanda bu teknoloji haberleşme sektöründe de kullanılabilir. Bu teknolojiyi kullanarak hiçbir güç kaynağına ihtiyaç duymadan kolayca kısa mesaj veya e-posta gönderebiliriz.
 

 
Araştırmacılar ürettikleri bu küçük cihaz ile sabit bir TV kulesinden saçılan sinyalleri kullanarak şimdilik açık alanda 2.5 metre, kapalı alanda 1.5 metreye kadar haberleşmeyi başardılar. 

 


Daha henüz deneme aşamasında olan bu sistemin akıllı telefonlar, tabletler gibi günlük yaşantımızda sürekli kullandığımız cihazlara entegre edilmesi planlanıyor. Bu yeni teknoloji ile akıllı cihazlarımızın bataryaları bittiğinde bataryasız modda bu sistem aktif olup sms veya e-posta yollayabilmemize imkan sağlayacak.
 


Kaynak: 
 

Hasan Güner Hasan Güner Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.