elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Havadaki Nemi Kullanarak Elektrik Üreten Polimer Film Geliştirildi

MIT Üniversitesinden araştırmacılar nano ve mikro düzeyde cihazlar için havadaki nemi kullanarak elektrik üreten polimer film geliştirmeyi başardılar.



A- A+
15.01.2013 tarihli yazı 11787 kez okunmuştur.
Geliştirilen polimer film su buharına maruz kaldığında sürekli bir hareket geliştirerek elektrik üretebiliyor. Üretilen elektrik çevresel sensörler gibi nano veya mikro cihazların kontrolünde kullanılabiliyor. MIT'den David H. Koch'un 11 Ocak'ta Science dergisinde yayınlanan makalesinde, özellikle sıklıkla bataryaları değiştirmek zorunda kaldığınız çevresel sensörlerin geliştirilen bu filmlerle çok daha az değiştirmeye ihtiyaç duyduğunu belirtmektedir.



Bu polimerler su buharıyla birlikte harekete geçmeye başlıyorlar.


Enerji Eldesi


Polimer film iki farklı tip polimerin biraraya gelmesiyle oluşuyor. Birincisi polypyrrole esnek, sert  malzemenin yapısını kuran polimer. İkincisi olan polyol-borate suyu emdiğinde yükselen jelimsi bir madde. Enerjinin üretilmesi ise inanılmaz. 20 mikrometer inceliğindeki bir filmin üzerinde bulanan nem tabakası dahi sistemi hareket ettirmeye yetiyor.Bu süreçte su gradyanlarındaki kimyasal enerji mekanik enerjiye çevriliyor.Peki generatörümüz nerde?

Bu noktada ise doğanın bize sunduğu en müthiş malzemelerden olan piozeelektrik malzemeler ortaya çıkıyor. Mekanik baskı altında elektrik üreten bu malzemeler kullanılarak 6.5 nanowatt güçte elektrik üretilip, nanokapasitörlerde depolanabilinmiş. Daha fazla güç için nemin daha yüksek olduğu göl veya deniz kenarlarını seçebilirsiniz. Ya da  vücudunuza eklediğiniz polimerlerden  fiziksel bir aktivite örneğin koşu gibi daha fazla elektrik üretebilirsiniz.

 





Kaynak:MIT News
Mehmet Cem Ateş Mehmet Cem Ateş Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.