elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

iPhone Parçalayan Robot:
Daisy

Apple, iPhone’ları parçalarına ayırıp içindeki değerli materyalleri kurtarmak için Daisy robotunu üretti. Daisy, iPhone’ların içindeki değerli materyalleri kurtarmak için üretildi ve tek bir robottan çok bütünleşmiş bir sisteme benziyor. Peki bu robot neler mi yapıyor? Gelin yazımızda beraber inceleyelim.



A- A+
27.04.2018 tarihli yazı 12078 kez okunmuştur.
Apple, çevresel başarılarını özetleyen bir basın açıklamasında yeni robotu Daisy’i tanıttı. Daisy, şirketin iki yıl önce piyasaya sürülen ilk sökme robotu olan Liam'dan öğrendiği teknolojilere dayanıyor ve Liam'ın bazı parçalarını da içeriyor. iPhone'un dokuz farklı versiyonunu saatte 200 iPhone'a kadar parçalara ayırarak, daha sonraki geri dönüşüm veya yeniden kullanım için kullanılabilir bileşenlerini süreç içinde sıralayabiliyor. Robot, SIM kart tabanı, vidalar, piller ve kameralar dâhil olmak üzere iPhone'ların parçalarını dikkatli bir şekilde parçalarına ayırmak üzere programlandı. Parçalama, iPhone hoparlörünü neredeyse imkansız kılan nadir toprak mıknatısları kurtarmayı da sağlıyor.
 

 

Daisy Robot Nasıl Çalışıyor?

Bir iPhone'un Daisy hattından geçmesi yaklaşık iki dakika sürüyor ve dört istasyona uğruyor. Bir telefon, haznenin dışına yerleşip bir bilgisayar görüş kamerasının cihazları tanıdığı ve yönünü analiz ettiği bir konveyör kayışı üzerine düşer. Bir kol telefonları kaldırır ve sadece yüz aşağı birimleri alırken, yüzü yukarı çıkan telefonlar için yeniden üretim sürecini başlar.
 

 
►İlginizi ÇekebilirDelta Robotlar:Millidelta Robot

İkinci adımda ayrı bir robotik kol telefonu döndürerek, optik sensörün kasanın bükülüp bükülmediğini değerlendirmesine izin verir, bu da makinenin parçalanma sürecindeki takım hizalamasını ayarlamasını gerektirir. Bir dizi iğne daha sonra ekranı kasanın uzağına götürür, daha sonra kol bir bölme içine düşen ekranı kaldırmak için bir kama aracı kullanır. Liam, camı kırmayan camlarla çalışmayan ekranı çıkarmak için emiş tabanlı bir sistem kullandı ve bu da alt yapıyı kullanan Daisy'yi ciddi hasarlı cihazlarla uğraşırken çok daha iyi bir hale getirdi.
 

Üçüncü aşamada başka bir robot kolu telefonu açar ve üç pil çıkarma istasyonundan birine gönderir. Sistem, dondurarak serbest bırakmak için pili - 80 santigrat derece hava ile patlatır. Bot daha sonra gövdeyi bir levhaya sıkıştırır ve batarya alüminyum bir kovaya düşer. Sonrasında ise şiddetli bir baskı makinesini içine giren telefon vidaların ve parçaların çıkması için darbelere maruz kalır. Darbeler delme işlemi olup sayısı modelden modele değişir, iPhone 5'teki 35'ten iPhone 6 Plus'ta 54'e kadar çıkabilir.
 
Hattaki son robot ise telefonu açar ve delme işlemi sırasında gevşemiş olabilecek parçaları serbest bırakmak için sallar. Daha sonra bir döner burgu arka kamera, ana mantık kurulu, hoparlör ve haptik modül gibi ana bileşenleri çıkarmak için önceden programlanmış bir model takip eder. Son bir vuruş, Apple logosu içindeki çeliğin yanı sıra kamera modülünün etrafındaki halkayı kaldırır. Şimdiye kadar mermi delikleriyle dolu gibi görünen durum, üç modele özgü kutudan birine düşüyor. Parçaları tutan plastik klipsler alüminyum kasalarda kalır; metalden çok daha düşük bir sıcaklıkta eriyecekler, bu nedenle içindeki sentetiklerin daha sonra ayrılması kolay olacaktır.
 
 
Hattın sonunda şirket, kullanmayı istemediği materyallere göre bazı parçaları bir araya getiriyor. Örneğin, kamera ve ana mantık kurulu, hem altın hem de gümüş ve paladyum gibi değerli metalleri içerir.Buna göre istenen parçalar toparlanıyor.

Apple, Daisy'le birlikte, müşterilerinin mağazada veya Apple.com aracılığıyla cihazların geri dönüşüme dönüştürülebileceği, çöpe atılmadığı durumda telefonlarına karşılık hediye kartı hediye eden GiveBack adlı geçici bir programı da duyurdu. Bununla beraber Apple 30 Nisan'a kadar alınan her cihaz için, şirket Virginia merkezli bir sivil toplum kuruluşu olan Conservation International'a bağışta bulunacağının müjdesini de verdi.


Kaynak:


New Atlas
Popular Science
 
Reninnaz Demir Reninnaz Demir Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.