elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İstanbul'un Atlattığı Facianın Ardından; Akıllı Binalar

17 Temmuz Salı günü İstanbul'da meydana gelen büyük yangındafelaketin eşiğinden dönüldü. Çevresinde çok sayıda akaryakıt istasyonu vehastahane bulunan gökdelen akıllara akıllı bina otomasyonunu tekrar getirdi.



A- A+
01.01.2012 tarihli yazı 5624 kez okunmuştur.


Alt katlardan başlayarak, hızla esen rüzgarında etkisiyle cephe tarafında yukarı katlara kadar ilerleyen alevler tüm cepheye kullanılamaz hale getirdir. 42 katlı binanın sahibi Adnan POLAT “ Bu binanın kendi bu tür felaketlere karşı reaksiyon özelliği var. Akıllı bina olmasaydı içeriye de girerdi. Onunla birlikte binanın içindeki doğalgaz hattı kesiliyor, asansörler duruyor. Merdivenlere yüksek basınçlı hava veriliyor. Normalde 1000-1500 insan yaşıyor.dedi.



Peki felaketlerin önlenmesinde bu kadar etkili olan akıllı bina nedir, gelin biraz da buna bakalım.



Yaşanılan bina içerisinde konforu güvenliği ve enerji verimliliğini arttıran sistemlere akıllı bina sistemleri denilmektedir. Binalarda kullanılan enerjinin ortalama %45’i ısıtma ve soğutma sistemleri, %30 luk kısmını ise aydınlatma sistemleri kullanmaktadır. Manuel veya tüm binanın entegre bir biçimde aydınlatılması veya ısıtma-soğutması yapılmadığında enerji giderleri daha fazla olacaktır.



Donanımda bulunan sensörler sayesinde gün ışığından en iyi şekilde yararlanılarak aydınlatma grubunda ciddi tasarruflar sağlanabilir. Hareket sensörleri sayesinde siz evde olmadığınız zamanlarda hırsızlığa karşı ciddi önlem almış olacaksınız.



Bunlar sistemin kullanıcıya sağladığı artılardan sadece bi kaçıdır. Gerekli haberleşme modülleri sayesinde akıllı telefon, SMS, internet yoluyla evinizin perdelerinden tutunda arıza meydana gelen musluklardan haberiniz olabilmekte ve gerekli ikazı yapabilmektedir.



Akıllı bina sistemleri temel olarak aşağıda ki birimlerden meydana gelmektedir.



* Ana Kontrol Modülü : Tüm sistemleri kontrol eden bilgisayardır. Sistemin genel işleyişi bu modüle programlanarak, otomatik olarak işletilmesini sağlar.



* Kontrol ve Aydınlatma Modülleri



* Ekran Modülleri



* İklimlendirme Modülleri



* Haberleşme  Modülleri



* Müzik ve Ses Modülleri



Genel olarak sistem bu modüller üzerine kurulmaktadır. Uygulamaya göre sisteme yeni modüller eklenebilir.



Kurulum maliyetleri yüksek görünsede, yaşadığımız facianın ardından akıllı binalar gelecekte ortaya çıkacak tehditlere karşı alınmış önemli bir tedbir olacaktır.



Cumali ÖZEL



Kocaeli Üniversitesi


Cumali ÖZEL Cumali ÖZEL Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.