Kapıdaki Tehlikenin Farkında Mısınız?
18. ve 19.yüzyıllarda Avrupa'da ortaya çıkıp, tüm Dünyayı etkileyen Sanayi Devrimi sonrasında büyük bir enerji ihtiyacı ortaya çıktı. Dolayısı ile daha fazla üretime odaklanmış Dünyada, tüketim de giderek arttı. Üretim ve tüketime bağlı olarak da atmosfere salınan sera gazlarının etkisiyle, iklim değişiklikleri kritik bir seviyeye ulaştı. Bu yazımızda Küresel ısınmayla birlikte bizleri bekleyen tehlikeleri ve senaryoları sizler için araştırdık.
31.12.2013 tarihli yazı 10694 kez okunmuştur.
Dünya nüfusu sadece bundan yarım asır önce 3 Milyar civarındaydı. Şimdi ise bu sayı 7 Milyar’ın üzerine çıkarak, iki kattan daha fazla artmış oldu. Nüfus artışına bağlı olarak insanoğlunun bitmek tükenmek bilmeyen ihtiyaçları; ekosistemi ve gezegeni baştan aşağı şekillendirdi. Gerçek zamanlı Dünya istatistiklerine buradan ulaşabilirsiniz.
İklim değişikliği, “Nedeni ne olursa olsun iklimin ortalama durumunda ve değişkenliğinde onlarca yıl ya da daha uzun süre boyunca gerçekleşen değişiklikler” biçiminde tanımlanmaktadır. Dünyamızın bugüne kadarki tarihi boyunca, yaklaşık 4,5 milyarlık bir periyotta iklim sisteminde, milyonlarca yıldan on yıllara kadar tüm zaman ölçeklerinde doğal etmenler ve süreçlerle birçok değişiklik olmuştur. Jeolojik devirlerdeki iklim değişiklikleri, özellikle buzul hareketleri ve deniz seviyesindeki değişimler yoluyla yalnızca dünya coğrafyasını değiştirmekle kalmamış, ekolojik sistemlerde de kalıcı değişiklikler meydana getirmiştir.
Küresel iklim değişikliği, yerkürenin uzun jeoloji tarihi boyunca yaşanan iklimin doğal değişkenliğine ek olarak insan etkinliklerinin neden olduğu bir değişikliktir. Bugün ise bu değişim tarihin en kritik seviyesine ulaştı. Bilim adamlarının öngörülerine göre atmosferdeki CO2 [Karbondioksit] oranı son 15 Milyon yılın en kritik düzeyi olarak tanımlandı. Gerekli önlemler alınarak bu sayının minimum düzeye indirilmesi ve CO2 oranının absorbe olabilmesi için öngörülen tahmini zaman ise 300.000 yıl dolaylarındadır.
Küresel ısınma ile ilgili senaryoların güncel haline buradan ulaşabilirsiniz. Ülkemizde ise bu konu hakkındaki meteoroloji genel müdürlüğünün yapmış olduğu değerlendirmelere buradan ulaşabilirsiniz. Küresel ısınma ile ilgili National Geographıc'in hazırlamış olduğu simülatöre buradan ulaşabilirsiniz. Simülatörde yer alan haritadan; ekosistem, su kaynakları, yiyecek ve ormanların dağılımı gibi daha bir çok sey hakkında bilgi alabilirsiniz. Küresel ısınma ile birlikte deniz suyu seviyesi de artmaktadır. Deniz suyu seviyesinin artmasına bağlı olarak, okyanus ve deniz kenarına kurulan büyük şehirleri olası su baskınları beklemektedir.
Küresel ısınmanın neden olduğu bir çok etkiyi hali hazırda yaşamaktayız. Ülkemizde bulunan verimli ovalarımız giderek çölleşmekte, nehirlerimiz ve göllerimiz kuruyup, su kaynaklarımız azalmaktadır. Ülkemiz faunasında ve florasında bulunan pek çok canlı türü yok olmaktadır. Diğer taraftan artan çevre kirliliği ve yakıt tüketimi ülkemizi olumsuz yönde etkilemektedir. Gelecek kuşaklara daha yaşanılabilir bir ortam ve çevre bırakmak bizlerin elinde!
Kaynak :
► University Corporation for Atmospheric Reserch
► Information is Beatiful
► Breathingearth
► livescience
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.