elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Karbondioksitten Elektrik Üreten Elektrokimyasal Hücre

Teknoloji ve sanayinin gelişimiyle doğaya daima karbon salınacağından fosil yakıtların etkilerini azaltma çabası devam edecektir. Bu doğrultuda yapılan çalışmalardan birinde bilim adamları karbondioksiti ayırıp elektrik elde edebilen, anodu alüminyum katodu ise karbondioksit olan elektrokimyasal hücre geliştirdi. Ayrıntılar yazımızda.



A- A+
09.08.2016 tarihli yazı 16349 kez okunmuştur.
Karbon yakalama teknolojilerine farklı bir yaklaşım getiren araştırmacılar, karbonu tuttuktan sonra, bunu kullanılabilir bir ürüne çevirme amacıyla yeni bir yöntem geliştirdi. Çalışmada anot olarak alüminyum, katot olarak ise karbondioksit ve oksijen karışımı kullanıldı. Anot ile katot arasındaki elektrokimyasal reaksiyonlar karbondioksiti karbon açısından zengin bir ürüne dönüştürerek ara ürün olarak değerli bir okzalat oluşturup elektrik üretebiliyor.



Mevcut birçok karbon yakalama tekniğinde karbon sıvı veya katı içerisinde yakalanır, daha sonra ısıtılır veya basıncı düşürülür. Bu gaz sonrasında sıkıştırılır veya tekrar kullanım için endüstriye yönlendirilir veya yer altında sıkıştırılır. Yeni araştırmada elde edilen sonuçlar daha farklı yeni bir yöntem niteliği taşıyor.
 

Elektrik santrallerinde kullanılan karbon yakalama teknolojilerinde kullanılan suyun yenilenmesi üretilen elektriğin yaklaşık %25’ini kullanmaktadır. Bu durum araştırmacıların dikkatini özellikle elektrik üretme üzerine yoğunlaştırdı. Ayrıca mevcut teknolojilerde yakalanan karbondioksitin tekrar kullanılabileceği bir yere gönderilmesi yeni bir altyapı sistemi gerektirmektedir.



Araştırma raporuna göre, elektrokimyasal hücre karbondioksitin her bir gramı için yaklaşık 1.4 Voltta 13 Amper-Saat üretebilmektedir. Bu veri elektrokimyasal hücrelerin ürettiği enerjinin bataryanın ürettiği enerjiyle karşılaştırılabilir düzeyde olduğunu göstermektedir. Bir başka önemli nokta ise katotta dioksitin indirgenmesiyle oluşan süperoksit ara ürünlerin üretiminde bulunmaktadır. Süperoksit karbondioksit ile tepkimeye girer ve ürün olarak endüstride metal eritmede ve hatta eczacılıkta kullanılan karbon-karbon okzalatı oluşur.
 
►İlginizi Çekebilir: Batarya ve Piller

Geliştirilen sistemin benzinli araçlar için çok kullanışlı olduğu belirtiliyor. Özellikle içten yanmalı motorun yanında elektriğe ihtiyaç duyan birçok sistemin olması karbondioksit salınımını azalttığı gibi elektrikten de tasarruf anlamına geliyor. Aynı şekilde çalışan birçok sistem için de önemli bir şekilde fayda sağlayacaktır.




Kaynak:

►Sciencedaily

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.